mexikanske squash i stærk græskarkernesovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
en krydret hilsen fra Mexiko
Mexiko hører til et af de lande, jeg holder allermest af. Jeg har i flere omgange rejst landet tyndt og mødt mange vidunderlige, gæstfrie mennesker. Og jeg elsker mexikansk mad – så meget at jeg har skrevet en kogebog om dette chilistærke og spændende køkken. Bogen er desværre forlængst udsolgt. Hvis du vil kigge efter den antikvarisk, hedder den: “Vegetarisk køkken. Mexico”.
Nu hvor det er slut med de lange rejser, foreslår jeg en tur på tallerknen i stedet. Her er en ret med squash, som er en af de mange grøntsager vi oprindelig har fået fra Sydamerika – og som sikkert stadig findes derude i haverne i Danmark.
.
mexikansk mad er meget mere end tortillas
Mexikansk mad er mest kendt for sine tortillas, empanadas og andre retter med den gyldne majspandekage – og for majs, bønner og avocados. Men en anden specialitet, som man ikke tænker så meget på, er de mange stærke sovse, moles, som findes i Mexico.
Mole laves O i utallige variationer fra sort mole til rød og grøn. En rigtig mole skal indeholde mindst syv forskellige slags chili, sesamfrø og chokolade eller kakao.
Mole kan laves med grønne eller røde tomater, mandler, græskarkerner, nødder, mandler etc. Græskarkernesovsen i denne ret er ikke en ægte mole, men ikke desto mindre en spicy hilsen fra et solrigt køkken.
.
grøntsager sælges fra fortove og markeder
Grøntsager spiller en stor rolle i mexikansk mad, og man skal aldrig gå langt for at købe ind til et skønt måltid. Disse kvinder sælger deres varer fra et fortov i Oaxaca.
.
Et mexikansk marked er en farvestrålende fest. Der er utallige boder med enhver grøntsag, man måtte ønske sig, men markederne rummer også altid et utal af små restauranter, hvor man kan nyde specialiteter fra mange egne af det store land.
.
spis majs til
I øjeblikket er det også sæson for majs, og det vil være en god idé at servere hele kogte majskolber til squashretten. Kolberne koges blot 3-4 minutter. Du kan yderligere servere bønner til. Så bliver det ægte mexikansk. Se fx denne bønnesalat.
.
mexikanske squash i stærk græskarkernesovs
(4 personer)
150 g græskarkerner
4 spsk sesamfrø
1 spsk spidskommenfrø
chili efter smag, gerne jalapeno
1 peberfrugt, gerne grøn
5-6 dl grøntsagsbouillon
4 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
3/4 kg squash
100 g bælgede ærter (kan erstattes af majs)
salt, friskkværnet peber, rørsukker
citronsaft
frisk koriander eller persille
evt. brune ris, bønner eller majs som tilbehør
Rist græskarkernerne på en tør pande sammen med sesamfrø og spidskommenfrø. Læg låg på, da kernerne”springer”. Vend rundt, så de ikke bliver for mørke. Afkøl kernerne.
Findel kerner og frø i en food processor. De skal ikke være helt pulveriserede.
Hak frisk chili fint eller smulder tørret chili.
Skær peberfrugten i små terninger.
Kom chili og peberfrugt i en gryde med bouillon, som netop dækker. Kog dem ca. 5 minutter og lad dem trække yderligere 5 minutter.
Afdryp chili og peberfrugt og kom dem i food processoren.
Tilsæt hvidløgene sammen med ca. 2 dl af bouillonen. Blend de tre ting.
Varm olien op på en pande. Tilsæt chili- og peberfrugt og lad det koge ind til cirka halvdelen.
Tilsæt de knuste kerner og frø sammen med 4-5 dl bouillon. Tilsæt bouillonen lidt ad gangen. Tilsæt et drys salt og lad sovsen simre under låg 15-20 minutter. Rør i den jævnligt.
Skær squashene i halve skiver og kom dem i sovsen sammen med ærterne. Lad retten simre endnu ca. 5 minutter. Tilsæt om nødvendigt mere bouillon.
Smag til med salt, peber, sukker og citronsaft.
Drys med frisk hakket koriander.
Servér kogte bønner, ris eller majs til.
.
Tak for endnu en squashret, vi har stadig nogle liggende, så bruger dem i diverse retter, i dag reste-tærte.
Hvad hedder mon din bog med mexikanske opskrifter, måske den kunne findes i en genbrugs 🙂
Kh Dorit
Kære Dorit,
Selv tak. Jeg håber dine sidste squash synes om at blive serveret mexikansk!
Min Mexiko-bog hedder “Vegetarisk køkken. Mexiko” og er skrevet sammen med Richard Gilmore.
Kh Kirsten
Tusind tak for en skøn opskrift. Selv min mand som er kødspiser syntes den var rigtig god og spiste for meget.
Hilsen Yvonna Husballe
Kære Yvonne,
Selv tak. Det er dejligt at høre, at du synes om opskriften. Jeg er især meget glad, når jeg hører, at mænd, der ellers er kødspisere, synes om den plantebaserede mad. Det er smagen og madoplevelsen i det hele taget, der skal få flere til at spise grønt.
Kh Kirsten