masala dosa – indiske kikærtepandekager
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
masala dosa – indiske kikærtepandekager med spicy kartoffelfyld
Denne ret stammer fra den indiske delstat Kerala, hvor masala dosa er højt elsket som morgenmad. Jeg er vild med retten på alle tider af døgnet, men her i landet passer den nok bedst som en hovedret.
Måske tænker du, “åh nej, det er altså for besværligt”. Så tænk om igen. Det er supernemt. Pisk dejen sammen dagen i forvejen og brug også kogte kartofler fra dagen før.
Det er svært at få pandekager uden æg til at lykkes – men her har du en virkelig skøn opskrift.
Se også om masala dosa her: http://wp.me/pHBxF-1y9
3 dl kikærtemel (købes i indvandrerbutikker)
1 dl rismel
2-3 dl vand
fyld
½ kg g kartofler
100 g g løg
1 chili
½ spsk sorte sennepsfrø
3 spsk rapsolie
ca. 1 ½ dl grøntsagsbouillon
1 spsk hakket ingefær
2 tsk gurkemeje
2-3 tsk garam masala
koriander
Pisk kikærtemelet og rismelet ud i 2 1/2 dl vand. Lad dejen stå en times tid eller til næste dag.
Kog kartoflerne godt møre og pil dem. Skær dem i små terninger.
Hak løg og chili (fjern kernerne).
Rist sennepsfrøene i en tør gryde indtil de ”springer” (læg låg på gryden). Tag gryden af varmen og tilsæt olien. Kom løg og chili i og svits til løgene er klare.
Tilsæt ingefær, krydderier og kartofler. Drys med lidt salt. Hæld bouillonen ved og lad kartoflerne simre 5-6 minutter. Mas dem gerne lidt ud. Tilsæt hakket koriander og smag til.
Bag pandekagerne: vurdér om der skal tilsættes lidt mere vand. Dejen skal have konsistens som en almindelig pandekagedej.
Spray en pande med lidt olie og bag 4 store, tynde pandekager af dejen. Vend ikke pandekagerne før der er bobler op på overfladen, og du kan få en spatel ind under dejen.
I Indien er pandekagerne altid meget store. Hvis din pande ikke er stor nok, så bag 6-8 mindre pandekager.
Rul fyldet ind i pandekagerne og servér dem straks. På fotoet er pandekagen ikke foldet sammen – det er fordi du skal se fyldet.
Giv gerne et stærkt kokos- og ingefærdip til:
kokos- og ingefærdip
Riv et par spsk frisk kokos og ingefær og rør det i 1 ½ dl soja cuisine. Smag til med frisk hakket chili eller tørret chili og lidt salt.