Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

15

maj 2023

0

KOMMENTARER

linsesuppe med ramsløg – ugens suppe – og en ganske særlig box

Skrevet af , Posted in forretter, supper

.

suppe i ekspresfart: spar tid og energi med en smart “høkasse”

Linser er billige og bæredygtige proteiner. De er ikke mindst velegnede i en suppe.

Denne linsesuppe er både livgivende og hurtig at lave, især hvis man lader den “koge” færdig i en høkasse. Det sparer energi – og når mad tilberedes langsomt, folder maden hele sit smagsregister ud. Vi kender alle dét, at en suppe ofte smager bedst på andendagen. Samme virkning kan man opnå ved “høkasse-metoden”.

.

the hay box – en bæredygtig slow cooker

Det er altid en god idé at spare på energien, når man laver mad. Og det kan man i høj grad gøre, hvis man har en “høkasse”.

Her er en nyfortolkning af den gammeldags høkasse. Denne hay box af stof er særdeles velegnet til gryderetter og mange supper – og så er den både smuk og lækker.

.

fine detaljer

Jeg bliver så glad, når jeg ser flot design. Denne smarte nytænkning af en høkasse udmærker sig ikke blot ved at være en skøn brugsting, den er også uhyre praktisk. Box’en er lækkert designet, og forarbejdet med smukke detaljer, skabt af Hanne Holtzmann, der også designer mange unikke ting i træ.

Box’en fås i tre farver: rød, sort og beige.

Du kan se mere om box’en på Facebook.

Box’en kan bestilles på Facebook – eller du kan ringe på 41 18 77 44.

.

suppen laver sig selv færdig i the hay box

Det giver rigtig god mening at lade supper og sammenkogte retter blive færdige i en “høkasse”.

Der er forklaring nederst i opskriften på, hvordan du laver suppen, hvis du vælger at sætte den i the hay box.

.

en duft af Indien

Linsesuppen er kun let krydret, men den kan minde lidt om en indisk dhal.

Hvis du vil have suppen stærkere og mere indisk i udtrykket, er det altid tilladt at tilføje flere krydderier som koriander og kardemomme – og reven ingefær.

Jeg har tilsat ramsløgblade, fordi de er i sæson, men de kan udelades eller erstattes af spinatblade eller skvalderkål.

.

linsesuppe med ramsløg

(4 personer – forret)

100 g brune eller grønne linser

100 g porre eller løg

2 fed hvidløg

4 spsk olivenolie

1-2 tsk rød currypasta, se her hvis du selv vil lave pastaen

1 spsk spidskommenfrø

ca. 7 dl grøntsagsbouillon

150 g kartofler

100 g gulerod

100 g blomkål eller broccoli

1-2 dl  kokosmælk eller plantefløde

en stor håndfuld ramsløgblade (eller spinat)

1-2 spsk lime- eller citronsaft

salt, friskkværnet peber, rørsukker

evt. 2 dl planteyoghurt

Kog linserne i rigeligt vand 10 minutter. Lad dem stå i vandet, mens du tilbereder resten.

Hak porre eller løg samt hvidløg.

Svits dem i olien sammen med currypasta og spidskommefrø. Svits til løgene er bløde.

Tilsæt bouillonen.

Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem sammen med de afdryppede linser.

Kog suppen 5 minutter.

Skær guleroden i terninger, og blomkål eller broccoli i små buketter. Kom dem i suppen.

Kog suppen endnu nogle minutter og tilsæt kokosmælk eller fløde.

Snit ramsløgene og tilsæt dem.

Smag suppen godt til med citrussaft, salt og peber og evt. et nip sukker.

Servér suppen portionsvis og giv evt. yoghurt til separat.

.

hvis suppen sættes i the hay box

Tilsæt de forkogte linser til bouillonen, når løg og krydderier er svitset.

Tilsæt alle grøntsagerne og bring suppen i kog. Fjern gryden fra varmen og sæt den i the hay box en times tid eller længere.

Varm suppen op med kokosmælken og ramsløgene, når den skal serveres, og smag godt til.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.