konservering af ramsløgblade og frø
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tilbehør
.
gem de gratis glæder
konservering af ramsløgblade og frø
Ramsløg har i stor stil holdt deres indtog i de danske køkkener. Båret frem af det nye nordiske køkken giver de grønne lancetformede blade og deres frø en let hvidløgsagtig velsmag til en lang række retter. Og så pynter de hvide blomster, når de kommer frem sidst i maj og varsler, at nu er sæsonen ved at være slut.
Og sæsonen ER næsten slut her medio juni. Blomsterne er væk, og bladene ser lidt forkomne ud, men du kan endnu nå at høste mængder af frø.
Det er SÅ dejligt at gemme et stykke dansk skovbund og nyde den gennem årets mørke måneder.
.
ramsløgfrø
Frøene sidder som små skærme, og du kan plukke både dem og selve stænglen med. Det hele smager af hvidløg.
Ramsløgfrø er lækre friske eller frosne til at drysse på en suppe eller salat, eller de kan kommes i en lasagne eller andre tilsvarende retter, ja, du kan bruge dem overalt, hvor du ønsker en let hvidløgssmag.
.
De råsyltede ramsløgfrø minder lidt om kapers og kan bruges som tilsmagning i mange retter – eller de kan drysses på smørrbrød som en aubergine”silde”mad eller en kartoffelmad – hvor i øvrigt også de friske skærme pynter og smager.
.
kartofler elsker ramsløg
en kartoffelmad med ramsløg i både top og bund er ærke-dansk smørrebrød. De nye kartofler er røgede og har asparges, sprøde kartoffelchips, radiser og mayo på toppen. Øverst en ramsløgskærm med frø.
.
masser af C-vitamin
Foruden velsmagen har ramsløg andre store fordele: de er ganske gratis, man får en skøn tur i naturen – og ramsløg indeholder mængder af C-vitamin, langt mere end i fx citroner.
.
ramsløgkapers
sylteeddike eller riseddike
rørsukker
salt, friskkværnet peber
skærme af ramsløgfrø
Du skal bruge så meget eddike, at den dækker dine ramsløgfrø.
Smag eddiken til med sukker, salt og peber.
Du kan sylte frøene med de hele skærme og stængler, eller du kan pille frøene af.
Pres skærmene eller frøene godt sammen i eddiken i et lufttæt glas.
Du kan bruge frøene efter nogle få dage. Men de kan holde sig i flere måneder.
Når frøene ligger i eddiken, mister de hurtigt deres flotte grønne farve.
.
.
frysning af ramsløg
Både friske ramsløgblade og frøene kan fryses.
Både blade og frø bevarer deres farve under frysningen.
Blade og frø kan holde sig i fryseren i adskillige måneder.
Frosne ramsløgblade er især velegnede til pesto eller supper.
ramsløgolie
100 g ramsløg
2 dl raps- eller olivenolie
Vær opmærksom på, når du samler ramsløgblade, ikke at forveksle dem med liljekonvaller, som er giftige. Ramsløgbladene er spinklere end bladene af liljekonval, og så dufter ramsløgblade markant af hvidløg.
Vask bladene grundigt og snit dem.
Varm olien op til ca. 60 grader og tilsæt ramsløgene. Vend dem rundt i olien til de er helt varmebehandlede. Fjern gryden fra varmen.
Lad ramsløgene stå i olien til næste dag.
Hæld ramsløg og olie i en fin si og pres så meget af olien ud som muligt.
Hæld olien på en flaske.
Olien kan holde sig i køleskabet i flere måneder.
Brug de oliepressede ramsløg i et brød eller en suppe, evt. en postej eller frikadeller.
.
agurkesuppe med ramsløgolie
Ramsløgolie giver både velsmag og et smukt udseende til en agurkesuppe.
Se opskriften her.
.
Hvor det dog lyder dejligt. Det må heg prøve, tak!
Det er jeg glad for at høre, Helle. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Kan man bruge en rest kogte kartofler?
Kære Lise,
Mener du kartofler i forbindelse med konservering af ramsløg? eller tænker du på terrinen med kartofler?
Hvis det er terrinen, kan du bruge kogte kartofler og også koge asparges og gulerødder, før du lægger terrinen sammen.
Kh Kirsten