Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

15

juni 2020

4

KOMMENTARER

konservering af ramsløgblade og frø

Skrevet af , Posted in tilbehør

.

gem de gratis glæder

konservering af ramsløgblade og frø

Ramsløg har i stor stil holdt deres indtog i de danske køkkener. Båret frem af det nye nordiske køkken giver de grønne lancetformede blade og deres frø en let hvidløgsagtig velsmag til en lang række retter. Og så pynter de hvide blomster, når de kommer frem sidst i maj og varsler, at nu er sæsonen ved at være slut.

Og sæsonen ER næsten slut her medio juni. Blomsterne er væk, og bladene ser lidt forkomne ud, men du kan endnu nå at høste mængder af frø.

Det er SÅ dejligt at gemme et stykke dansk skovbund og nyde den gennem årets mørke måneder.

.

ramsløgfrø

Frøene sidder som små skærme, og du kan plukke både dem og selve stænglen med. Det hele smager af hvidløg.

Ramsløgfrø er lækre friske eller frosne til at drysse på en suppe eller salat, eller de kan kommes i en lasagne eller andre tilsvarende retter, ja, du kan bruge dem overalt, hvor du ønsker en let hvidløgssmag.

.

De råsyltede ramsløgfrø minder lidt om kapers og kan bruges som tilsmagning i mange retter – eller de kan drysses på smørrbrød som en aubergine”silde”mad eller en kartoffelmad – hvor i øvrigt også de friske skærme pynter og smager.

.

kartofler elsker ramsløg

en kartoffelmad med ramsløg i både top og bund er ærke-dansk smørrebrød. De nye kartofler er røgede og har asparges, sprøde kartoffelchips, radiser og mayo på toppen. Øverst en ramsløgskærm med frø.

.

masser af C-vitamin

Foruden velsmagen har ramsløg andre store fordele: de er ganske gratis, man får en skøn tur i naturen – og ramsløg indeholder mængder af C-vitamin, langt mere end i fx citroner.

.

ramsløgkapers

sylteeddike eller riseddike

rørsukker

salt, friskkværnet peber

skærme af ramsløgfrø

 

Du skal bruge så meget eddike, at den dækker dine ramsløgfrø.

Smag eddiken til med sukker, salt og peber.

Du kan sylte frøene med de hele skærme og stængler, eller du kan pille frøene af.

Pres skærmene eller frøene godt sammen i eddiken i et lufttæt glas.

Du kan bruge frøene efter nogle få dage. Men de kan holde sig i flere måneder.

Når frøene ligger i eddiken, mister de hurtigt deres flotte grønne farve.

.

.

frysning af ramsløg

Både friske ramsløgblade og frøene kan fryses.

Både blade og frø bevarer deres farve under frysningen.

Blade og frø kan holde sig i fryseren i adskillige måneder.

Frosne ramsløgblade er især velegnede til pesto eller supper.

ramsløgolie

100 g ramsløg

2 dl raps- eller olivenolie

 

Vær opmærksom på, når du samler ramsløgblade, ikke at forveksle dem med liljekonvaller, som er giftige. Ramsløgbladene er spinklere end bladene af liljekonval, og så dufter ramsløgblade markant af hvidløg.

Vask bladene grundigt og snit dem.

Varm olien op til ca. 60 grader og tilsæt ramsløgene. Vend dem rundt i olien til de er helt varmebehandlede. Fjern gryden fra varmen.

Lad ramsløgene stå i olien til næste dag.

Hæld ramsløg og olie i en fin si og pres så meget af olien ud som muligt.

Hæld olien på en flaske.

Olien kan holde sig i køleskabet i flere måneder.

Brug de oliepressede ramsløg i et brød eller en suppe, evt. en postej eller frikadeller.

.

agurkesuppe med ramsløgolie

Ramsløgolie giver både velsmag og et smukt udseende til en agurkesuppe.

Se opskriften her.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

4 Kommentarer

  1. Helle Skaarup
  2. Lise Friis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.