koldhævede speltboller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
koldhævede speltboller
Brødbagning har aldrig været min helt stærke side, men med denne opskrift synes jeg, at jeg er tæt på det resultat, jer gerne vil have.
Dejen har den fordel, at den slet ikke skal æltes – kun røres med dejkroge. Det betyder, at den er temmelig lind, og bollerne bliver derfor ikke kæmpehøje. Til gengæld har de en dejlig sej krumme.
Rør dejen sammen og lad den stå i køleskabet mindst 2 døgn.
Sæt dejen på en bageplade med en ske.
…..
10 g gær
½ l koldt vand
2 spsk olivenolie
½ spsk salt
100 g havregryn
250 g speltmel
250 g durummel
evt. 1 dl solsikkefrø eller valnødder
Rør gæren ud i det kolde vand. Tilsæt olie og salt og rør havregrynene og de to slags mel i.
Rør dejen med krogene på en elpisker i 5 minutter.
Læg husholdningsfilm over skålen og sæt den i køleskabet mindst 2 døgn. Rør dejen godt efter 1 døgn og sæt den i køleskabet igen.
Hvis du vil bage bollerne (eller brødene) efter de 2 døgn, så hak kerner eller nødder og rør dem i. Rør dejen godt igen med krogene.
Du kan også vælge at lade dejen stå længere – op til en uge. Eller du kan lave dobbelt portion dej og bage halvdelen efter nogle dage og resten senere.
Form ca. 16 boller af dejen med en ske og sæt dem på bagepapir på en bageplade.
Sæt bollerne i en 225 grader varm ovn og bag dem 10 minutter. Skru ned til 200 grader og bag bollerne færdige, ca. 15 minutter.
Bank i bunden af en bolle for at se, om den er bagt. Når det lyder hult, er bollen færdig.