kikærter bagt med kartoffellåg – rigtige mænd spiser kikærter
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
rigtige mænd spiser kikærter
Overskriften er lidt af en tilsnigelse, for mange “rigtige” mænd ved stadig ikke, at de ikke er helt rigtige mænd, før de har lært kikærternes (og alle andre planters) velsignelser at kende. Det kan du læse om i en ny bog.
På fotoet er ristede spicy kikærter. Servér dem for manden til en drink. Det er en god begyndelse. Se opskriften her.
.
om mænd og plantemad
En af de mænd, der har turdet tage springet ind i den nye verden fuld af skøn plantemad er den tidligere politimand og drabsefterforsker Arne Woythal. Da Arne blev vegetar, undrede det ham, at forbløffelsen var stor i omgivelserne, når han fortalte om sine nye spisevaner, for han lignede jo ikke en vegetar. Grøn mad, det er da noget for kvinder! Det har inspireret Arne til at snakke med nogle mænd, der spiser vegetarisk. Ikke netop svæklinge!
Arne Woythal har interviewet en række kendte mænd og vegetarer, bl.a. kunstneren Kristian von Hornslet, kokken Rasmus Kofoed, journalisten Henrik Palle, tegneren Anders Morgenthaler m.fl. Som eneste kvinde i bogen har jeg fået lov at give mit besyv med. Det skyldes vist, at jeg er en slags bedstemor i det vegetariske køkken. Det er jeg pavestolt over. Jeg er langt mindre stolt over, at jeg efter mine mange år i det grønne univers ikke har formået at få mange flere mænd med på den grønne vogn.
Det, der går igennem alle interviewene er, hvor stort et issue det er, når en mand er vegetar, og at man skal forsvare sin holdning. Det er virkelig interessant, for det er plantespiserne, der er med til at redde planeten og mindske mishandlingen af produktionsdyrene. De mænd fortjener høje hurraråb og ikke mistillid.
Der må sidde en gevaldig rest af stenaldermandens instinkter i mange mænd, for kød og mænd er uløseligt knyttet sammen. For mange mænd virker det, som om selve tanken om at spise plantebaseret fjerner potensen. De skulle bare vide, at plantemad netop styrker viriliteten!
Hvis du er kvinde, og gerne vil flytte familiens (mandens) spisevaner i en grønnere retning, er denne bog julegaven til hannen i huset. Her kan han læse, at det ikke er spor farligt at spise grønt. Tværtimod: de grønne retter er fulde af velsmag og lethed – og virker gunstigt på livvidden og på potensen!
Bogen er på 216 sider og udgivet på Byens Forlag. Den kan købes hos den lokale boghandler eller hos Saxo.
.
forfør manden med denne kikærteret: superenkle produkter
Denne ret er både billig og lækker mad. Jeg har drysset kartoflerne med mandler, men ellers koster hverken kikærter, rosenkål eller kartofler en formue.
Hertil kommer, at du kan lave retten på under 1/2 time, hvis du bruger kogte, frosne kikærter – eller kikærter fra dåse/brik.
.
god kombination
Kartofler og kikærter er et match made in heaven. De to produkter passer virkelig godt sammen. Jeg spiser sjældent pasta, men når jeg gør det, er det ofte pasta med stegte terninger af kogte kartofler, kikærter, rigeligt med chili, hvidløg og persille i en rigtig god olivenolie eller en flødesovs. Det er hurtig, billig og ekstremt velsmagende mad.
.
kikærter, rosenkål og spinat bagt med kartoffellåg
(4 personer)
200 g tørrede kikærter eller 2 dåser/brikker (kan byttes ud med alle slags bønner eller linser)
200 g rosenkål
2-2 ½ dl plantefløde
150 g frossen spinat eller 100 g afribbet frisk grønkål
1-2 spsk citronsaft
ca. 1 spsk dijonsennep
½ dl hakkede tørrede tomater i olie
½ dl hakkede kapers
salt, friskkværnet peber
ca. 300 g kartofler, evt. mere
olivenolie
25 g mandler
.
Læg tørrede kikærter i blød ca. 8 timer. Kog dem ca. 20 minutter i nyt vand og afdryp dem. Afdryp kikærter fra dåse eller brik.
Skær rosenkålene i kvarte.
Bring fløden i kog med lidt citronsaft. Tilsæt rosenkål og spinat eller finthakket grønkål. Lad spinaten tø op og fjern gryden fra varmen.
Smag til med sennep, tomater, kapers samt salt og peber.
Hæld kikærter, fløde og rosenkål i et ovnfast fad.
..
Høvl kartoflerne til tynde skiver. Brug evt. et mandolinjern.
Hvor mange kartofler, du skal bruge, afhænger af, hvor stort dit fad er. Men hele retten skal være dækket af taglagte kartoffelskiver.
Pensl skiverne med olie og sæt fadet i en 200 grader varm ovn 15 minutter.
Skær mandlerne i flager og drys dem på kartoflerne efter de 15 minutter. Pensl med lidt olie igen og bag retten endnu ca. 15 minutter.
Hvis du ønsker overfladen mere gylden, kan du sætte fadet under grillen et øjeblik.
.
.
Har du ikke glemt at putte kikærterne i fadet i beskrivelsen i opskriften? 😉
Tak for mange gode opskrifter.
Mange hilsener
Susanne Possing
Kære Susanne,
Hvor er det dejligt med en vågen læser. Tusind tak.
Kikærterne er straks tilsat!
Kh Kirsten
SÅ bliver retten god!
Bh
Susanne
Ja, det må vi håbe!
Kh Kirsten
Det smagte fantastisk. Dog havde jeg ikke rosenkål, men broccoli og det var fint. Vi blev mætte😄
Kære Ann,
Ajjj, altså, hver ER det dejligt at høre. Tusind tak. Det går heldigvis fint med både broccoli eller blomkål i retten i stedet for rosenkål.
Kh Kirsten
Arhhh men, det smager super godt 🙂
Kære Hans,
Det er så skønt at høre. Det glæder mig rigtig meget. Tusind tak.
Kh Kirsten
Min mad guru har gjort igen…Tak
Kære Hother,
Selv tak – og hjertelig tak for den fine udnævnelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Dejligt med kartofler jeg er på kur kan jeg være kedelig at skifte fløde ud med sødmælk smiler
Kh. fra Gitte
Kære Gitte,
Ja, det kan du godt. Resultatet bliver ikke helt det samme. Måske skal du bruge lidt mindre mælk. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Skøn og velsmagende ret. Den kan også fint laves med grønne flækærter, der koges før de lægges i bunden i stedet for kikærter
Kære Pia,
Mange tak. Det glæder mig.
Og ja, man kan bruge andet end kikærter, bl.a. Ingridærter, linser, flækærter etc.
Kh Kirsten
Super skøn ret. Vi har lavet den flere gange.
Vi bruger Ingrid ærter fra Pure dansk i stedet for kikærter og spicer den op med chili, gurkemeje og estragon. Vi kan godt lide Spicy mad, men der er vi jo forskellige. Tak for mange skønne opskrifter.
Kære Lone,
Det er dejligt at høre. Tusind tak. Og ja, det er absolut bedre at bruge danske ærter end de importerede kikærter.
Heldigvis kan man selv tilsætte styrke til maden, og det lyder godt med chili og co.
Rigtig glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy