Draculas kartoffelbrød – et brød med bid i!
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød, rejser
.
bondebrød fra Centraleuropas hjerte
Jeg står højt oppe i den befæstede kirkeborg i Harman, bygget af saxerne i det 13. århundrede. Når jeg kigger ud gennem skydeskåret, ser jeg forårsgrønne kornmarker og solgyldne rapsmarker, og kunne lige så godt være i Danmark. Men så rejser Karpaterne sig brat i baggrunden og fortæller, at scenen er Draculas eget land, Transsylvanien. Jeg rejste i denne kulturelt rige del af Rumænien sidste sommer og har netop været tilbage. Måske er det Dracula der lokker? Men nej, det er de tre smukke gamle byer Sibiu, Brasov og Sighisoara – og omegnen hvor kirker og kirkefæstninger ligger som perler på en snor. Harman er en af dem, Prejmer en anden og endnu mere imponerende.
.
kirkefæstningen i Prejmer
De mange fæstninger i dette område vidner om, at man har måttet forsvare sig mod en strøm af indtrængende hære, ofte tyrkere. Landsbyen Prejmer blev således udslettet hele 50 gange fra det 13. til det 17. århundrede, så intet under at man byggede de stærke borge og fæstninger – ofte rundt om en kirke. Og faktisk blev kirkefæstningen i Prejmer aldrig rigtig indtaget. Dog måtte man i 1611 overgive sig til en transsylvansk prins, da vandbeholdningen slap op.
Den største fæstningskirke i Sydøsteuropa er denne i Prejmer, hvor kirken blev bygget af korsridderne allerede i begyndelsen af år 1200, mens fæstningen udenom blev opført af tyske indvandrere, der kom til området i løbet af det 15. århundrede.
I dag er det store bygningskompleks på Unescos verdensarvliste.
.
300 forrådsrum bag de 4,5 m tykke mure
Selve fæstningen, der omgiver kirken, består af næsten 300 forrådsrum fordelt på fire etager. Her opbevarede man korn, bønner, kartofler og mel (se kartoffelbrødet nedenfor) – og mange andre madvarer, så befolkningen kunne overleve i tilfælde af langvarig belejring. Forrådene kunne række til op mod 6 måneders belejring.
.
i dag har roen sænket sig
I dag er der ingen fjender, som kommer marcherende gennem landskabet. I dag har roen sænket sig over kirkeborgen i Prejmer. Her er meget smukt og stille, og der hersker en nærmest meditativ ro. Turisterne har heller ikke for alvor fundet frem til det skatkammer af historiske oplevelser, som Transsylvanien tilbyder.
.
museet rummer gamle brugsting
Den blå fajance er typisk for området. Jeg kunne godt bruge et par af de tallerkener!
.
De håndmalede træsenge og alkover fortæller om mennesker, der ikke var meget højere end 150 cm. Der er farveglæde overalt, også i det hjemmevævede linned.
.
velbevarede kalkmalerier
I kirken, der blev bygget i begyndelsen af 1200-tallet, kan man beundre de velbevarede kalkmalerier. Malerierne med motiver fra himmel og helvede – og alt det midt imellem – går tilbage til det 15. århundrede.
.
… og man er næppe faldet i søvn i kirken på de hårde træbænke, som stammer fra 1700-tallet. Man sparede rygstøtten, fordi kvindernes omfangsrige og stive kjoler holdt dem oprette – og måske også forhindrede dem i at nikke med hovedet, hvis prædikenen blev for kedelig.
I dag bliver kirkegængerne forkælet med farveglade puder.
.
Sighisoara – et levende museum
De tre byer, der især lokker i Transsylvanien er Sibiu, Brasov og Sighisoara – hovedsagelig grundlagt af tyske håndværkere og købmænd, der kom til området i løbet af det 12. århundrede. De middelalderlige bykerner er smukt restaurerede, og især den gamle del af Sighisoara byder på en charmerende tidsrejse århundreder tilbage i tiden. Det er som at vandre i et levende museum.
.
Toppede brosten, huse i mange kulører og masser af potteplanter i vinduerne er karakteristiske for Sighisoara. Her kan man slentre i fred og ro. Her er ingen trafik, og lægger man øret til de gamle mure, kan man fornemme historiens vingesus.
Sighisoara er på Unescos verdensarvliste.
.
.
et ordentligt brød …
På stationen i Sighisoara på vej til Sibiu bliver jeg kontaktet af denne kvinde, som kommer slæbende på en stor hjemmesyet vadsæk af brokade. Hun har været oppe i den gamle middelalderby for at sælge kobbertøj.
Vi sidder ved siden af hinanden på en bænk på stationen. Vi har ikke noget sprog tilfælles, men det er tydeligt, at kvinden vil i kontakt med mig. Hun snakker lidt, og efter nogen tid åbner hun vadsækken og hiver et gigantisk kartoffelbrød frem mellem alle de skramlende kobberting.
Hvorfor mon hun vil vise mig dét brød? Har hun mon intuitivt fornemmet min passion for mad? I al fald resulterer mit møde med den rumænske kvinde i, at jeg nu kan dele denne opskrift på et rumænsk kartoffelbrød med dig – et klassisk brød som har været basismad i Transsylvanien i århundreder. Et brød der helt sikkert har været med til at holde de belejrede indbyggere i Prejmer i live i månedsvis.
For hvis der er to ting, som altid er blevet spist i det fattige Rumænien, er det brød og kartofler. Her er kartoflerne brugt til at strække det dyrere mel. Samtidig giver de et fugtigt brød med lang holdbarhed og dejlig smag.
spis brød til
Det første jeg gjorde, da jeg kom hjem, var selvfølgelig at bage denne basse af et brød. Så her er min egen udgave af det rumænske kartoffelbrød.
.
bondebrød fra Transsylvanien
300 g kartofler
10 g gær
1/2 l lunkent vand
2 tsk salt
1 tsk sukker
2 spsk olivenolie + 1 spsk
evt. 2 spsk kommenfrø
200 g fuldkornshvedemel
400 g hvedemel + ekstra til æltning
.
Kog kartoflerne møre med skræl på. Pil kartoflerne og riv dem på et rivejern.
Rør gæren ud i det lune vand og tilsæt salt, sukker, 2 spsk olie og evt. kommen. Rør de revne kartofler ud i væden.
Tilsæt først fuldkornsmelet og derefter hvedemelet.
Tag dejen ud på bordet og ælt den godt igennem med så meget hvedemel, som den kan tage.
Læg dejen i en hæveskål og vend den i den sidste spsk olie.
Du kan lade dejen hæve 3-4 timer, men jeg anbefaler, at du lader den hæve mindst 8 timer. Sæt den tildækket ved stuetemperatur.
Ælt dejen igennem igen. Den vil være temmelig lind, hvis den har hævet i 8 timer. Tilsæt lidt mere mel, men dejen skal ikke blive for fast.
Form dejen til et rundt brød og læg det på en bageplade med bagepapir.
Sæt brødet i en 250 grader varm ovn 10 minutter.
Skru ned til 200 grader og bag brødet færdigt, endnu 20-25 minutter. Brødet er bagt, hvis det lyder hult, når du banker det i bunden.
Nyd evt. brødet med peberfrugtpureen ajvar, der også stammer fra Centraleuropa. Så kan du samtidig få brugt en del af de ramsløg, der er i sæson lige nu.
..
.
tak for et godt og gedigent brød
Hvis du er blevet interesseret i Transsylvanien kan du læse mere her – her og her.
.
Du er virkelig så inspirerende — flotte billeder ( flot mand) og herlige opskrifter – jeg har virkelig meget glæde af dine madideer – TAK — kærlig hilsen Helle Storm
Hjertelig tak, Helle. Hvor er det dejligt at høre, at du kan bruge mine ideer. Det er en fornøjelse, og jeg siger selv TAK.
Kh Kirsten
Hvor jeg nyder dine rejserapporter og altid spændende og gode opskrifter. Super inspirerende.
TAK .
Vh Tove Brandt
Skønt at høre, Tove. Det er dejligt med sådan en postiv tilbagemelding – og hyggeligt at dele med andre!
Kh Kirsten
Det var nok ikke helt tilfældigt, det møde. Hun ser skøn ud – og også hendes brød. Og dit – uhm. Jeg har samme passion for brød som dig, Kirsten. Jeg må lave det her, en dag.
Hav et forsat dejligt forår. Du, der rejser på vinden.
Med venlig hilsen fra Laila.
Hi Laila,
Ja, der var måske en mening med dét brød. Nu kan vi i al fald også nyde det i Danmark. Jeg håber, du vil synes om brødet, når du kommer så langt – og et skønt forår til dig!
Kh Kirsten
Det er altid en fornøjelse at få nyhedsbrevet. Pragtfulde billeder og opskrifter. Tusind tak.
Det glæder mig rigtig meget, Lene. Tusind tak. For mig er det dobbelt glæde: først rejserne og maden – siden alle de positive meldinger jeg får. Det er ren fryd! Så hjertelig TAK.
Kh Kirsten
Tusinde tak for en flot og inspirerende rejse beskrivelse.
Det brød skal jeg helt sikkert bage 😀
Solskins hilsen fra Gitte
Herfra kommer også solskinshilsner og stor TAK for din søde hilsen. Jeg håber, du vil nyde brødet, når du kommer dertil. Lige nu er det lidt varmt at have gang i bageovnen!
Kh Kirsten
Hvor er det dog , endnu en gang, fantastisk at komme med “ud” at se alle
farver og mønstrene på huse, fajancerne og de vævede textiler.
Håndværk på højt niveau! Smukt smukt!
Og så lige brødet med. 🙆♀️
🙏 Tak!
Kære Ingeborg,
Selv tak – og hjertelig tak for de smukke ord. Det er dejligt, når mine små skriblerier bliver modtaget så positivt. Jeg håber, du vil nyde brødet som en hilsen fra et lidt eksotisk land!
Kh Kirsten
Sikke billeder – pragtfulde farver – nu står Dragulas kartoffelbrød til hævning – klar til at nå ovnen i morgen tidligt. Aivar bliver bagt efterfølgende- dog uden ramsløg, da jeg har brugt ALT mit til ramsløgspesto ☀️. TAK for dejlig inspiration.
Kære Pernille,
Tusind tak – og selv tak. Det er SÅ dejligt at høre, at du synes om billederne fra Transsylvanien. Lige nu har du sikkert brødet i ovnen, og jeg håber at det bliver vellykket. Og det er en god idé at bage grøntsagerne til ajvar ved samme lejlighed, når ovnen er varm.
Jeg håber, det bliver en skønt par!
Kh Kirsten
Ja sikke et par- bare jeg kunne sende dig et billede 😙
Det kan du måske via Facebook? ❤️
Altid dejlig mad. Tak for det 🙏 Kirsten hvilket mærke/model mandolinjern bruger du ?
Hi Jane,
Selv tak. Det er en fornøjelse!
Jeg har flere forskellige mandolinjern. Jeg ved faktisk ikke, hvad de hedder, men vælg ét der er så ukompliceret som muligt. Min erfaring er, at de fleste er O.K., så du behøver ikke at bruge en formue. Til gengæld er det næsten uundværligt, sådan et snittejern! Faktisk ser jeg dem ofte i genbrugsbutikker. Der kan du sikkert få en god model til en billig penge.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg siger også tak for rejsebeskrivelser og billeder, og sikke et fantastisk kartoffel brød, noget af det bedste jeg længe har bagt.
Kh Leila
Kære Leila,
Selv tak. Og hvor er jeg glad for, at du havde succes med brødet. Faktisk blev jeg også selv overrasket over, hvor godt det er!
Kh Kirsten
Jeg deler de andres begejstring.
Tror du søde kartofler kan bruges ? De har jo ikke sam.e stivelse.
Kære Dorte,
Det er dejligt at høre.
Jeg tror godt, du kan bruge søde kartofler. Lav evt. en halv portion. Så kan du dele med fuglene, hvis det går galt.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Jeg har i dag bagt bondebrødet, super lækkert, specielt med kommen i. Næste gang jeg bager det, så vil jeg vove forsøget og rive de rå kartofler i dejen.
Tusind tak for inspirerende opskrifter, billeder og historier.
KH Alice
Kære Alice,
Hvor ER det dejligt at høre. Og et er en god idé med kommen. Det kan være interessant at bruge rå kartofler. Skriv gerne og fortæl, hvordan det gik.
Kh Kirsten
Hei . Her kommer en kommentar fra en rumenskdame opprinnelig fra Transilvania ,Sibiu . Jeg husker godt dette smakfull brød . Den oppskriften er nokk så gammel og det er sant ,brød med kartoffel holde lengre en vanlig brød . Det husker jeg ikke at kartoffelbrød har olje i ingredienser men ja , du kan justere litt etter smak. Håper du har hatt fin opplevelse der.
Hi Ligia,
Dejligt at høre fra dig i Transylvanien. Jeg var enormt glad for at besøge dit område. Det er meget spændende og smukt – og jeg fik dejlig mad.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy