Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

2

december 2024

0

KOMMENTARER

julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 2

Skrevet af , Posted in hovedretter, julemad

.

panerede pastinakfileter med porrer og tapenade

Vi er lige midt i sæsonen for de skønne rodfrugter. Det er mad med vintertyngde og masser af sunde næringsstoffer.

I dag handler det om pastinakken, som tidligere mest brillerede i en suppe. Det er synd, for fileter af pastinak paneret og stegt udgør en dejlig hverdagsret her i december. Men fileterne kan også serveres til julefrokosten med remoulade og en citronskive.

I stedet for pastinakker kan du bruge persillerødder.

.

mandelpanering

Når pastinakskiverne paneres i mandler og rasp, får de lidt ekstra “stjernedrys” her i december. Du kan vælge nødder i stedet for mandler – eller frø og kerner som sesamfrø eller græskarkerner.

Hvis du vil tilføje lidt orientalsk smag, så kom også en spsk stødte spidskommenfrø i paneringen. Eller du kan tilsætte tørrede krydderurter.

.

citronporrer

Ligesom pastinakker er porrer en klassisk suppeurt. Men der kan lokkes meget mere smag ud af porrerne, når de får selskab af både citronskal og citronsaft.

Som proteintilskud har jeg tilføjet en dåse brune kikærter. Kikærter fra dåse vil jeg dog kun anbefale, hvis du er i tidsnød, for der er en verden til forskel på kikærter på dåse og de hjemmekogte.

Nu hvor vi har fået de danske Ingridærter, kan de med fordel byttes ud med kikærterne.

.

pastinakker elsker mandler

Pastinakker kan skam også udtrykke følelser! De gør det bare med deres kropssprog. Her åbenbarer roden sit hjerte for mandlerne!

.

måske med tapenade?

Jeg har lavet en oliventapenade, se nedenfor, til pastinakkerne. Den behøver du ikke nødvendigvis. Du kan fx i stedet drysse med hakkede oliven – eller helt udelade dem.

Du kan også vælge den lækre sesamsovs, gomasovs.

.

mandelpanerede pastinakker med citronporrer og tapenade

(4 personer)

½ kg pastinakker

olivenolie til stegning

panering:

kikærte- eller hvedemel

50 g mandler

rasp, gerne pankorasp

salt, friskkværnet peber

evt. 1 spsk tørret timian eller 1 spsk stødte spidskommenfrø

porrer:

2 store porrer

2 spsk olivenolie

1 dåse brune eller lyse kikærter, evt. Ingridærter (eller friskkogte, se nedenfor)

1 økologisk citron

.

Skræl pastinakkerne og skær dem i ca. 1 cm tykke skiver.

Rør en tyk jævning af kikærte- eller hvedemel. Tilsæt lidt salt og peber.

Hak mandlerne fint, evt. i en blender. Bland mandler og rasp. Hvis du ønsker ekstra smag, så tilsæt timian eller spidskommen.

Vend skiverne i jævningen, så de er helt dækkede – og derefter i mandelraspen.

Læg skiverne på en pande i godt varm olie.

Steg skiverne ca. 3 minutter på hver side eller til de er gyldne. Steg dem ikke for længe. Pastinakkerne må gerne beholde lidt bid.

Snit porrerne og svits dem i lidt olie til de er bløde og gennemstegte. Afdryp kikærterne og tilsæt dem sammen med et par spsk citronsaft og en spsk reven citronskal.

Hvis du selv vil koge kikærterne eller Ingridærterne, så sæt 150 g i blød ca. 8 timer og kog dem i nyt vand 20-25  minutter. Afdryp dem.

Smag godt til med salt og peber.

Servér pastinakskiverne med kikærterne i bunden, og de svitsede porrer på toppen. Du kan enten servere tapenaden nedenfor til – eller du kan hakke 50 g sorte oliven uden sten og drysse med dem. Drys også med lidt mere høvlet citronskal.

.

tapenade

100 g sorte oliven uden sten

1-2 spsk olivenolie

2 spsk kapers

1 tsk knust rosenpeber

1-2 fed hvidløg

1 økologisk citron

salt, friskkværnet peber, rørsukker

 

Blend de sorte oliven sammen med olivenolie, kapers og rosenpeber.

Smag tapenaden til med presset hvidløg og lidt citronsaft. Hvis tapenaden er for syrlig, så tilsæt en smule sukker.

Riv ca. ½ spsk af skallen på citronen og rør det i tapenaden. Smag til igen.

 

.

TIP:

pastinakfileter til julefrokosten

De stegte pastinakfileter egner sig også fint som pålæg – eller til julefrokosten.

Pastinakskiverne er toppet med marineret fennikel, tørrede og friske tomater, sennepsmayo og fennikelgrønt.

 

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.