islandske spicy gulerodskarbonader med bagte kartofler og urtecreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, rejser
.
på vej i Vestfjordene – med en gulerod forude
I Island – eller i al fald ved Vestfjordene – har man vejene for sig selv. Vi er på vej til en gård ved Isafjorden, der hedder Heydalur. Vi har læst, at det er en perle, som er gemt godt ad vejen. Så vi sætter fart på firehjulstrækkeren, først ad asfalterede veje, senere ad smalle grusveje. Det er virkelig ikke et sted, man tilfældigvis falder forbi. Men vi har bogstavelig talt en gulerod, der vinker forude!
Skyerne daler ned og smyger sig om højdedragene, før de fortætter til regn. Landskabet indtager hele tiden så fortryllende former og farver, at det ikke er svært at følge islændingene i deres tro på alle de små “folk”, alfer, gnomer og andre naturvæsener. Det pusler og syder og damper overalt i landskabet.
.
…..
.
sol veksler med regn
Man når aldrig at blive træt af landskabet, for det skifter ustandseligt. Snart er det bjergrigt, snart er det fladt som en pandekage. Snart er der udsigt til havet, og snart er det den nøgne, sorte lava, der lader sig se.
.
Får og heste er på lange stræk de eneste levende væsener, vi møder på vejene omkring Vestfjordene. Men Island har også et rigt fugleliv. Svaner ses ofte på himlen. Her er de landet i en af landets utallige søer.
.
Island byder på både vulkaner, grønklædte bjerge – og bjerge med sne på toppen.
.
Her i det vestlige Island er vildmarskfølelsen overvældende. Fuglelivet er rigt, søerne spejlblanke og de mange små og store vandfald bruser med naturens eget beroligende lydtapet. Det er det perfekte sted at stresse af.
.
efteråret er på vej
Efteråret holder sit indtog på Island her i oktober. Ikke at der er så meget, der kan skifte farve, for vegetationen er sparsom, men de små forkrøblede træer og buske iklæder sig gul-brune farver, og små planter dækker sten og lava med deres lilla-røde farver.
.
.
fårene nyder også landskabet!
Vandfaldenes brusen, vindens susen og fårenes brægen er nogle af de få lyde, der er i denne stille og meditative natur.
.
solnedgangene har deres egen storslåede skønhed
.
Hotel Heydalur
Efter mange hårnålesving ud og ind ad fjordene er vi fremme ved Heydalur, som er en gammel ombygget gård. Det viser sig i høj grad at være besværet værd at tage denne tur ud i vildmarken. Belønningerne står i kø, når man kommer frem til det gæstfrie hus.
Ligegyldig om du er interesseret i den islandske flora og fauna, om du ønsker at ride på de smukke islandske heste, om du har lyst til at sejle i kajak, om du ønsker trekking – eller om du bare har lyst til at dase i en af stedets hot pots, hvor det varme vand bobler lige op af jorden – ja, så er det hele til rådighed her. Som ekstra bonus er der god mulighed for at træffe på polarræven – en væver lille størrelse, der slet ikke ligner vores røde ræv.
Er du som jeg interesseret i mad, er det også stedet. Heydalurs ejer, Stella Gudmundsdottier, er den gode fe, der kærligt hersker over stedet, og også hendes køkken er berømmet af alle, der finder vej til Heydalur.
Se videoen med Stella på you tube.
.
på besøg i Stellas køkken
Stella er en usædvanlig mild og venlig kvinde, der har forvandlet gården Heydalur til et hotel midt i ødemarken.
Et stort drivhus sørger for friske grøntsager en del af året. Noget der ellers er en mangelvare i Island. I drivhuset dyrkes der også æbler, hvilket jeg aldrig har set før. Drivhuset rummer også hindbærbuske og vindruer. I en krog finder man en “hot pot”. Men måske er de udendørs mere charmerende.
Stella bød mig gæstfrit ud i sit køkken, og jeg fik lov til at deltage i tilberedningen af min middag, nemlig islandske gulerodskarbonader med bagte kartofler, en skøn salat og en lækker urtesovs.
Det er ikke uden grund, at Stellas mad er vidt berømmet af alle, der har besøgt hotellet.
.
Stellas gulerodskarbonader
Jeg har fået lov at bringe opskriften på Stellas gulerodskarbonader, som er en af de vegetariske og veganske retter, som Heydalur byder på.
.
den gamle lade er blevet til restaurant
Restauranten på Heydalur er en tidligere lade, mens nogle af værelserne engang har tjent som bokse for hestene.
Medarbejderne på Heydalur er unge mennesker, der kommer fra mange steder på kloden for at arbejde på det charmerende sted i kortere eller længere tid. Hvordan de finder frem til denne afsidesliggende plet på jorden, ikke langt fra polarcirklen, er ikke til at sige. Måske er det Stellas gode energier, der virker som en magnet. I øvrigt taler Stella flydende dansk. Hun har en dansk mor og en islandsk far.
At folkene på stedet trives, er der ingen tvivl om. Alle er venlige og virker som en hel lille familie på trods af de forskellige nationaliteter og aldersforskelle.
.
hot pot
Der er tusindvis af “hot pots” i Island. Varme kilder, der springer lige op af jorden og danner naturens egne badekar. Utallige steder finder man de dampende bade, så det er bare med at hoppe i og nyde det klare og rene vand.
Heydalur har flere af slagsen.
Første del af Islands-turen kan du se her.
en af Heydalurs vegetariske retter
Gulerodskarbonaderne indeholder æg og hvedemel, to ting som mange undgår. Du kan erstatte ægget med produktet “no egg”, som fås i helsekostbutikker, eller med hørfrøskum.
Hvedemel kan erstattes af kikærte- eller sojamel.
Og da vi nu ER i Island, kan man jo passende drysse med lidt sort lavasalt – en af øens eksportvarer.
.
Stella på Heydalurs gulerodskarbonader
(4 personer – ca. 10 karbonader)
75 g ris
125 g løg
350 g gulerødder
kokos- eller olivenolie
3-4 tsk karry afhængig af styrken
1 1/2 dl hakket persille
50-100 g hvedemel + 3 spsk til panering (kan erstattes af kikærte- eller sojamel)
1-2 spsk lime- eller citronsaft
salt, friskkværnet peber
1 æg (kan erstattes af ”no egg” eller hørfrøskum)
25 g parmesanost, evt. vegansk (kan evt. helt udelades)
700 g kartofler
olivenolie
2 dl havre-creme fraiche eller anden creme fraiche
1 fed hvidløg
2 spsk fintsnittet estragon, merian eller timian
1 spsk citrussaft
.
Kog hvide ris i 2 dl vand + 1/2 tsk salt ca. 10 minutter. Kog brune ris i 3 1/2 dl vand ca. 30 minutter. Hold øje med at risene ikke koger tør.
Hak løgene. Riv gulerødderne fint.
Varm 2 spsk olie op på en pande og ”brænd” karryen af. Det er vigtigt at bruge så meget karry, at det kan smages i karbonaderne.
Tilsæt løgene og svits dem, til de er let gyldne. Bland gulerødderne i og svits til de er bløde. Tilsæt et lille drys salt.
Rør de kogte ris og persillen i grøntsagerne. Sørg for at risen ikke klumper.
Rør melet i. Der skal tilsættes så meget, at karbonaderne kan formes med hænderne.
Smag til med salt, peber og citrussaft.
Rør ægget eller ægerstatningen i. Måske skal der tilsættes lidt mere mel. Lad farsen hvile en halv times tid.
Form ca. 10 karbonader med melede hænder.
Riv osten fint og bland den med 3 spsk mel.
Vend karbonaderne i blandingen. Steg dem gyldne på begge sider i godt varm olie.
Servér evt. bagte kartoffelbåde, estragoncreme og salat til.
Skær kartoflerne i både, læg dem i en bageform og vend dem i 2 spsk olie. Drys med lidt salt. Bag kartoflerne i en 200 grader varm ovn 15-20 minutter, til de er gyldne.
Rør creme fraichen med presset hvidløg og den valgte krydderurt. Jeg er vild med merian i øjeblikket, så den brugte jeg, men du kan vælge din egen yndlingsurt.
Smag til med citrussaft, salt og peber.
.
På Heydalur fik jeg karbonaderne serveret med bagte kartofler, en urtesovs og en dejlig salat med grønne salatblade, peberfrugt, agurk, tomater – og noget på Island så eksotisk som mangofrugt.
Wowwww sikken foto du har taget og sikken en ret. Du er ski9 et heldigt rad kære Kirsten. Fortsat god fornøjelse. Knus Wanda
Tusind TAK, Wanda ❤️
Knus fra Kirsten
Skønne billeder fra et skønt land – og jeg tænker at gulerodskarbonaderne er en anledning til at tage en tur til smukke Island….
Kære Cathrine,
Ja, jeg kan kun anbefale det. Men der er DYRT i Island! Tak for rosen – og
Kh Kirsten
Ej, nu fik jeg lyst til at komme derop og arbejde en lille tid 🙂
Kære Helle,
Det kan kun anbefales. Der er masser af udlændinge, der arbejder deroppe. Det er en kæmpechance for at opleve det smukke land på nærmere hold.
Kh Kirsten
Ditto til Wanda! Jeg NYDER de smukke billede og forhåbentlig også karbonaderne snart kh Anne 🙂
Kære Anne,
Hjertelig ❤️ tak. Jeg håber, at karbonaderne falder i smag!
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tak for endnu en vidunderlig rejsebeskrivelse. Jeg nyder sådan at følge jer. Man får virkelig en ret god fornemmelse af, hvordan der er, i Island. Stilheden, farverne, maden, menneskene, det guddommelige, og det rå, og helt nede på jorden. Eller i kilderne. Dine blå fotos af får og hav og fjeld er rigtig dejlige – det er de alle ! – men særlig de minder om malerier, synes jeg. Forsat god rejse, deroppe til jer begge. Fra Laila
Kære Laila,
Hvor er det inspirerende at høre, at du synes om den lille beskrivelse af Island. Det er svært ikke at være begejstret, for jeg tror virkelig, at det er et af de sidste lande i verden med ren luft og rent vand. Og motiverne: ja, de er der jo bare. Naturen er gavmild i al dens skønhed. Skønt barskt er det også – og øde. Men det er netop noget af det, der betager mig.
Hjertelig TAK for dine søde ord!
Kh Kirsten
Så måtte jeg lige orientere mig om, hvor Isafjord præcist ligger, og hvor herligt, tænk man kan få gulerodskarbonader så langt ude i ødemarken ! Hvordan finder man lige sådan et sted ?? Har forøvrigt altid synes, Island og Grønland burde bytte navn !
Hvis jeg var lidt yngre ville jeg lave vores stald om til sommercafé, det var da lidt rustikt 😀 – Måske når jeg bliver pensioneret…
Ha’ nogle gode oplevelser !
Bedste hilsner Dorit
Kære Dorit,
Så har du set, at Isafjord ligger langt ude mod vest og det barske hav. Jeg tror, min californiske veninde havde læst om hotellet midt i ødemarken et eller andet sted. Og det siger jo en del om islændingene, at man selv herude på kanten af verden kan få både vegetarisk og vegansk mad. Jeg ser frem til bedre tider i Danmark! Det kunne jo måske netop blive, hvis du laver stalden om til sommercafé. Så lover jeg at komme!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tusind tak for FORMIDABEL FOTOKUNST, skønne rejsebeskrivelser og lækre opskrifter!
Har fulgt dig i mange år, men nu bliver det ikke større: Fantastiske naturoplevelser fra Island!
– som at være der selv (farverne tog helt pusten fra mig) – jeg er dybt taknemmelig!
Fortsæt endelig det gode arbejde med at imponere os!
Farveglade efterårshilsner
Else Kohl
Kære Else,
Når jeg læser din formidable ros, bliver jeg lidt genert. For motiverne er jo lige dér for næsen af én overalt i Island. Så det er bare med at trykke på knappen. Men du skal vide, at jeg værdsætter rigtig, rigtig meget, at du synes om både billeder og tekst – og ikke at forglemme: opskrifterne.
Det er SÅ opmuntrende at læse både din og andre læseres glade tilbagemeldinger. Det giver lyst til at fortsætte, og KAN jeg imponere, gør jeg det selvfølgelig gerne!
Endnu farvegladere efterårshilsener herfra,
Kirsten
Kære Kirsten.
Vidunderlige fortællinger fra Island; og rigtig flotte billeder. Tak for at dele opskriften; den skal helt klart prøves snarest.
Du skriver tit at Island er dyrt, men kan du prøve at give nogle eksempler; er det billeje, hoteller, maden – eller det hele.
Vi skal derop i påsken næste år, så er lidt nysgerrig.
Kh.
Torben
Kære Torben,
Mange tak for din hilsen. Og tak for rosen. Det glæder mig, at du synes om min lille Island-beretning. Det er primært hotellerne, der er dyre. Grøntsager i butikkerne er også dyre. En avocado koster fx over 40 kr. i supermarkedet. Mad på restauranter er kun lidt dyrene end i Danmark – det samme gælder benzin. Jeg kender ikke bil-lejen, da jeg ikke har betalt den, men det kan du nemt slå op på nettet.
Det er således ikke ALT, der er dyrere, men ialt bliver det meget nemt en noget dyrere ferie, end de fleste er vant til. Men den er så også hver en øre værd!
Rigtig god tur.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Som alle de andre siger, siger jeg også: fantastisk tekst, fantastiske fotos. Jeg har ikke været i Island i to år, men nu arrangerer jeg en tur til foråret!
Og karbonaderne kommer på min fødselsdagsbuffet i morgen sammen med din kantarel- og blåbærtærte som har kultstatus hjemme hos os.
Hav et dejligt efterår!
Kære Charlotte,
Rigtig mange tusind tak for dine smukke ord. Det er SÅ dejligt, hvis jeg kan glæde andre med mine “frembringelser”. Og jeg håber, du får en god tur til foråret. Hvis du vil undgå FOR mange med-turister, så er april en god måned. Men måske endnu lidt køligt?
Jeg vil ønske dig rigtig hjertelig til lykke med fødselsdagen i morgen og håber selvfølgelig, at gulerodskarbonaderne vil vække glæde – og tærten kender du jo. Det er lige netop sæson for den nu.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy