dannebrogsfarvet salat med krydret dressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
slank med salater
velkommen til det nye år
Jeg håber, at I alle har haft dejlige jule- og nytårsdage sammen med de mennesker, I holder af. Sådan har jeg selv haft det. Og her ved årsskiftet, hvor eftertankerne, og forhåbentlig også fremtidstankerne, har det med at melde sig, tænker jeg med taknemmelighed på de mennesker, som jeg har omkring mig. Det er ingen selvfølge at have en god familie og gode venner. Selv er jeg meget begunstiget. Det er der grund til at sige tak for. Også tak igen til alle jer, der følger med her. For mig er I også en slags venner, selv om jeg desværre slet ikke kender jer alle sammen. Men I er i mine tanker, når jeg arbejder med at udvikle de nye opskrifter. Og så er der alle de dejlige hilsener, I sender.
.
en nationalsalat
Her ved årsskiftet er det også værd at tænke på, at vi lever i det bedste smørhul i hele verden. Der er masser af ting, der kunne være meget bedre. Det må vi arbejde på i det nye år. Men sammenlignet med alle andre lande i verden, ligger vi højt på listen.
Disse tanker fik mig til at lave denne rød/hvide “dannebrogs”-salat. Og hvis jeg skal være helt ærlig, var den tiltænkt juleretterne, men der var så mange andre gode ting, der trængte sig på. Derfor kommer opskriften først nu. Og januar er jo netop en salat-måned! Det julede smages i dressingen, der indeholder de klassiske julekrydderier. Men det skal endelig ikke afholde dig fra at nyde denne lækre sprøde salat i januar.
.
på skrump med salat
En anden grund til, at jeg vil starte årets opskrifter med en salat er den, at nogle måske er kommet til at overspise lidt i december måned. Hvis du har spist efter bloggens opskrifter er jeg dog temmelig sikker på, at der ikke har sat sig så meget som et gram på dine sideben. Jule- og nytårsopskrifterne var som sædvanlig kalorielette.
Men SKULLE det være sket, at der skal smides et par kilo, vil jeg anbefale min gode ven, Claus Dalbys, nye bog: “Slank”, der netop handler om salater. Læs mere om bogen nedenfor.
.
dannebrogsfarvet salat med krydret dressing
(4 personer)
250 g selleri
1 mellemstor radicchiosalat (evt. rød spidskål eller rødkål)
25 g rosiner
50 g valnødder
1 bdt purløg
dressing:
4 spsk valnøddeolie eller anden olie
2 spsk lime- eller citronsaft
1 tsk tangsennep eller dijonsennep
1/2 tsk allehånde
1 tsk stødt kanel
et nip stødte nelliker
ahornsirup eller andet sødestof
salt, friskkværnet peber
.
Skær sellerien i tændstikstore stykker. Det gøres nemmest ved at skære sellerien i tynde skiver, evt. på et mandolinjern, og derefter skære dem i tynde strimler.
Snit radicchiosalaten eller den røde kål.
Bland selleri, salat, rosiner og grofthakkede valnødder.
Rør en dressing af olie og citronsaft. Smag godt til med sennep, krydderier, sødestof samt salt og peber.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
.
havekunstneren går køkkenet
Mange kender Claus Dalby som den store blomsterkunstner med en selvskabt drømmehave i Riisskov. Nu er Claus minsandten også gået i køkkenet! Og som alt hvad Claus gør, er det en rigtig god idé. Den mand hviler aldrig på laurbærrene.
Og hvad har havemanden så kastet sig over? Noget fra haven selvfølgelig. Det er dog ikke spiselige blomster, der dækker siderne i Claus´nye farvestrålende bog “Slank”. Det er grøntsager, masser af grøntsager og masser af inspirerende opskrifter, specielt målrettet til dem, der gerne vil tabe et kilo eller to.
Når Claus har lavet bogen, er det fordi han selv havde for mange tyngende kilo, der skulle brændes af. Ca. 40 kg rent faktisk. Derfor lagde han sine kostvaner om til en stort set plantebaseret kost, hovedsagelig bestående af salater og supper. Det virkede, og det smagte! Det måtte andre kunne få glæde af.
Som en af Claus’ gode venner ved jeg, at der sjældent er langt fra tanke til handling hos Claus. Med gaflen i den grønne hånd voksede stakken af opskrifter med grøntsager, bønner, linser og kikærter – alt det sunde, lækre og kalorielette. Det resulterede i 1 kg’s vægttab om ugen.
Da Claus havde høstet alle disse sunde erfaringer i køkkenet og skrumpede og skrumpede, mens han blev smukkere og smukkere, samlede han de kalorielette opskrifter til en bog, der på ingen måde er kalorielet. Claus kan ikke formulere sig kort, så bogen er en tungtvejende sundhedsbibel på hele 300 sider.
Men kan ham havemanden nu det dér med mad? Ja, det kan han! Og det er ovenikøbet nemt at gå til. Jeg har adskillige gange haft fornøjelsen at lave mad sammen med Claus i hans hyggelige køkken i Riisskov, og hver gang bliver jeg misundelig, fordi Claus har talentet at trylle lækre retter frem af få råvarer på rekordtid. Det betyder, at opskrifterne er enkle og hurtige at lave – og jeg er sikker på, at du ikke kommer til at sulte, hvis du følger bogens ideer til et vægttab. Men du kan også bruge den 100% plantebaserede bog som en helt almindelig kogebog med salater og supper – to af de hurtigste retter, du kan lave.
“SLANK” er ikke slank: den er på 304 vægtige sider. Den vejledende udsalgspris er kr. 299,95. Bogen kan købes hos din lokale boghandler eller hos Saxo. Hvis du benytter rabatkoden dalby18 hos Saxo, kan du købe bogen for kr. 199,95 (du skal helt frem til betaling, før du skal taste koden ind).
.
Ser super lækker ud og i min verden skal salat helst knase lidt. Desværre så er salater som raddicchio, frisee salat og lign ikke til at opdrive på Langeland… Her er vi desværre udkants Danmark. Div bløde blandinger, julesalat og iceberg er det vi kan finde hos vores købmænd.
Men med lidt fantasi finder jeg nok noget alternativt.
Det er dejligt at høre, at du synes om salaten, Jan Oskar. Jeg er helt klar over, at det kan være svært at finde raddicchiosalat udenfor de store byer. Derfor har jeg som alternativ anbefalet rød spidskål eller rødkål.
Rigtig god fornøjelse med salaten!
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Jeg har fulgt dig og dine udgivelser i mange år. Heldigvis opdagede jeg din blog her og får dit nyhedsbrev; livfuldt, farverigt og dejlige kommentarer. Jeg er vild med din kogekunst og har været det, siden jeg arbejdede på Søtoftegaard i sin tid – som nybagt vegetar:-) Nu er jeg en erfaren diætist og synes, det er skønt at inspirere dem, jeg vejleder eller når jeg holder foredrag, med dit guld. Jeg har selv skrevet et par lavpraktiske bøger, men det er rart at kunne inspirere lidt bredere. Godt nyt år med alt dit virke! Mange hilsner fra Anne W. Ravn
Kære Anne,
Det er altid dejligt at høre fra en, der har fulgt med i mange år. Og jeg er rigtig glad for at høre, at du har haft glæde af mine bøger og at du desuden har fundet frem til bloggen.
Tusind tak for din søde mail. Den glæder mig meget, og jeg ønsker dig et rigtig godt nytår og fortsat god vind for din indsats for den grønne mad.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Først lad mig ønske dig et godt grønt nytår og sige dig tak for alle dine dejlige inspirationer både her på siderne og i dine kogebøger.
Jeg fik din suppe bog i julegave, ligesom jeg havde ønsket mig, så nu kan mit 2019 kun blive fantastisk! Jeg glæder mig til at afprøve (næsten) alle supperne.
Hvordan adskiller din bog sig fra Carstens? Du skriver at den handler om supper og salat, eller har jeg misforstået det? Hvad syntes du selv den største forskel er på jeres bøger?
Kære Grith,
Tak i lige måde: rigtig godt nytår til dig og tak for rosen til mine bøger og blog. Det varmer!
Dejligt at du har fået suppebogen. Jeg håber, du bliver rigtig glad for den. Der er i al fald en masse forskellige smagsnuancer at kaste sig over!
Min bog er meget forskellig fra Claus Dalbys. Min suppebog indeholder udelukkende opskrifter på supper + tilbehør som brød og “drys”. I min bog er der supper til alle dagens måltider: morgenmad, frokost og middagsmad. Claus’ bog er ment som en slankebog. Den indeholder hovedsagelig kaloriefattige salater og kun et mindre antal supper.
Kh Kirsten