salat med kulørte beder, linser, perlespelt og sprød tang
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
når hele verden ser grøn ud
det grønne ekkokammer
Mon ikke mange af os går rundt i vores egne små illusionsbobler? Jeg gør i al fald. Jeg har det ligesom ærterne i H.C. Andersens eventyr “Fem i en ærtebælg”. De små søde væsener levede hele deres liv i den grønne, beskyttende bælg – og så troede de, at hele verden var grøn!
Det tror jeg også engang imellem, når alle mine “venner” på Facebook, Instagram eller andre steder også snakker om den grønne dagsorden, bliver veganere og poster lækre billeder af smuk og grøn mad. MEN: det er desværre kun en alt for lille del af sandheden. Stadig bliver milliarder af dyr pint og plaget over hele kloden, for at mennesker kan få stillet deres trang til kød. Alene på en enkelt slagterifabrik i Tyskland bliver der hver dag slagtet 26.000 svin – og fabrikken drømmer om at komme op på 30.000. Jeg mærker lidelsen og angsten hos de dyr.
Vi står med mere end halvdelen af fødderne ude over afgrunden og kan alligevel ikke se den katastrofekurs, vi er på med hensyn til klodens tilstand. Tunnelsyn og skyklapper er en dårlig kombination, når det gælder klodens fremtid. Verden kan ikke bære denne perverterede form for fremstilling af “mad”.
Men der er heldigvis grønne “pletter” rundt omkring. Mange unge mennesker nægter at være med til at ødelægge kloden yderligere og bliver veganere. Ved Ungdommens Folkemøde for nylig på Frederiksberg siger 17årige Jonathan til Politiken: “Jeg drømmer om, at vi alle bliver lidt bedre til at tage den globale opvarmning alvorligt … Regnskove bliver fældet hver eneste dag, fordi vi skal producere foder til kvæg, så vi kan få kød på tallerknen. Den overproduktion er enormt belastende for klimaet … Vi bør begrænse produktionen, og det starter med, at vi alle er mere bevidste om, hvad vi spiser.”
.
tal ordentligt
Men går det hurtigt nok? Nej! Derfor er det fuldt forståeligt, at nogle synes det går alt for langsomt og bliver meget vrede over, at vi bliver ved med at vende det blinde øje til – ikke mindst når det gælder den måde, vi behandler dyrene på. Men jeg mener ikke, det er nogen farbar vej at angribe svinebønder, slagtere og kødspisere, hverken verbalt eller korporligt.
På de sociale medier foregår der i øjeblikket en krig mellem veganere og kødspisere. Det fyger med udtalelser som mordere og syge so, hjerneskadet og grøntsagsluder. En gruppe veganere har lavet et “angreb” via Facebook på en slagter i Albertslund, og den ene gruppe har ikke noget at lade den anden høre. Det er ikke den vej vi skal gå. I situationer som disse tænker jeg altid på Michelle Obama, der klogt sagde: “When they go low, we go high”. Og med “vi” mener jeg vegetarer og veganere.
Da kødspisning er en gennem årtusinder indgroet vane, tror jeg kun, der er én ting, der virkelig rykker, og det er at servere velsmagende alternativer til mad med kød. Det er jo sådan, at mennesker hovedsagelig er afhængige af kød på grund af umami-smagen. Men dén smag fås også fra masser af vegetabilske produkter. Det har der bare ikke været meget fokus på før nu, hvor hjerneforskningen har vist, hvad det er, der gør os glade og tilfredsstillede efter et måltid mad: det er de fire grundsmage (salt, sødt, surt og bittert) + umami samt konsistens og “mundfølelse”. Det er kort sagt mad, der stimulerer alle sanser, mad som dufter, mad som er smuk, mad som smager.
.
mad med rødder i fremtiden
Jeg har været så heldig at få leveret en stor portion rødder fra grøntsagsavlerne ved Lammefjorden, der især er kendt for deres gulerødder. Men disse røde, gule og stribede beder er bestemt også værd at stifte bekendtskab med.
Hvad kan man så bruge de dejlige rødder til? Ja, man kan fx bage dem og spise dem som tilbehør til frikadeller og postejer – eller man kan lave en salat af bagte rødder og blande med fx bagt blomkål og forskellige grønne salatblade. Og nu er hasselnødderne klar til at blive plukket – hvis altså ikke de travle egern har snuppet dem alle sammen. Men har du adgang til friske hasselnødder så servér sådan en bagt salat med en hasselnøddedressing og masser af friske hasselnødder i skiver, som ristes let på en tør pande.
.
en salat med rå beder
Jeg har valgt at lave en salat med rå beder (gule og stribede beder plus rødbede). Hvis salaten skal være rigtig lækker, er det vigtigt, at skiverne er papirtynde. Ellers lad dem ligge et øjeblik i kogende vand, så de bliver en smule varmebehandlede men stadig bevarer sprødheden.
Jeg har drysset salaten med sprødstegt tang. Den kan dog sagtens undværes, men tang er leveringsdygtig med rigtig mange mineraler og sporstoffer samt proteiner. Så det er en god idé at tænke masser af tang ind i den daglige kost. Foruden den tørrede tang fås nu produkter som tangsalt, tangpesto og tangsennep, som jeg har brugt i denne dressing. Men du kan også bruge en hvilken som helst anden sennep. Se mere om tangprodukterne hos DanskTang.dk.
.
supersund tang
.
en proteinrig salat
Denne salat egner sig godt som tilbehør til en hovedret, der ikke er særlig proteinrig. Her er både linser og hele korn. Jeg har brugt perlespelt, men du kan også vælge andre hele korn som hvede, perlebyg, perlerug, boghvede etc.
Linser og korn kan koges samtidig i samme gryde, så salaten er ikke særlig tidkrævende.
.
salat med kulørte beder, linser, fuldkorn og sprød tang
(4 personer)
50 g perlespelt eller perlebyg
50 g linser
300 g beder: røde, gule og/eller stribede
2 stængler bladselleri
50 g rosiner
25 g græskarkerner
en håndfuld grønne salatblade
evt. tørret savtang
dressing:
5 spsk olivenolie
2-3 spsk limesaft
1 fed hvidløg
1 spsk røget tangsennep eller dijonsennep
salt, friskkværnet peber, rørsukker
.
Kog korn og linser sammen i ca. 20 minutter. Afdryp og afkøl dem.
Skær de valgte beder i papirtynde skiver på et mandolinjern. Hvis du – ligesom jeg – ikke bryder dig om rå (rød)beder, så hæld kogende vand over skiverne og lad dem stå 5 minutter. Vær dog opmærksom på, at den stribede rødbede nemt mister sin fine røde farve.
Snit bladsellerien med bladene fint.
Bland korn, linser, beder, bladselleri, rosiner og græskarkerner med en håndfuld grønne salatblade.
Rør olie og limesaft sammen. Tilsæt presset hvidløg og sennep efter smag. Smag til med salt, peber og limesaft – og evt. mere sennep og/eller et lille drys sukker.
Du kan også drysse med ristet tang. Rist i så fald fx savtang i lidt olie på panden, til det er sprødt.
.
Tak Kirsten Nu ved jeg, at jeg godt kan spise de rå beder. Har haft kik på dem længe (år) men er ikke kommet videre. 🙂
For første gang i et privat hjem til middag, mødte jeg en anden vegetar. Så det virker med en stille og rolig fremgang og fortælling om, hvorfor lige netop “jeg” blev vegetar. 🙂 En rigtig god oplevelse.
Knus fra Wanda
Kære Wanda,
Det lyder godt, at du er parat til de rå beder.
Og du har ret: det er en dejlig oplevelse at møde andre vegetarer. Vi er heldigvis en voksende skare. Og forhåbentlig virker vores eksempler ansporende på andre!
Knus fra Kirsten
Håber det <3
❤️
Kære Kirsten
tak for dit indslag. Helt enig, det kræver at vi stå fast men går kærlighedens vej..
Tak for din super inspirerende blog. Jeg købt din bog i 1981 da jeg kom til Danmark som ung fra London. Den bruger jeg endnu og er langt om længe erklæret vegetar. Jubi 🙂
mange hilsener
Anne
Kære Anne,
Hvor er jeg glad for at høre, at du har glæde af min blog. Det er SÅ ansporende. Og hvor er det sjovt, at du købte en af mine gamle bøger allerede i 1980. Jeg synes opskrifterne er lidt gammeldags nu, men hvor glædeligt, at du er blevet vegetar. Det har verden i dén grad brug for. 🤓
Kh Kirsten
Og så bliver man lidt (meget) traurig af at høre, vi nu skal til at producere x millioner flere svin, for at føde på kineserne. Forleden sad jeg til en reception, hvor en ældre dame længere nede ved bordet sagde: …jeg skulle dog nødig blive vegetar på mine gamle dage ! -Det er op ad bakke. Men så i dag skrev jeg i en journal om en 86-årig herre, som ikke kunne spise den serverede sandwich med kød, fordi han var vegetar. Hurra, tænkte jeg, de findes virkelig.
Bedste hilsner
Dorit
Kære Dorit,
Ja, oftest føles det, som om det er ét skridt frem og to tilbage. Og man kan tænke, hvad nytter det, når vi nu skal til at mishandle endnu flere svin for at mætte kinesernes kødsult. Men der er ikke andet at gøre end at gøre det bedste, vi kan hver især, dér hvor vi er. Det GÅR den rigtige vej i Danmark, men lyst ser det ikke ud for de stakkels dyr (og klimaet) foreløbig. Men jeg har også en tro på, at der kan ske et eller andet, der pludselig åbner mange menneskers øjne (og hjerter).
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten
ja jeg forstår godt hvad du mener med “gammeldags” men den er stadigvæk meget god og også minder mig om den tid i 80érne. Danmark har ændret sig en del siden, måske mistet lidt af sin “uskyld”.
Det er dejligt at “opdage” dig igen på de moderne medier med masse af ny inspiration! 🙂 kh Anne
Kære Anne,
Ja, der er sket meget på madfronten siden 80’erne – ikke mindst når det gælder plantebaseret mad. Men det glæder mig, hvis du stadig har glæde af den gamle kogebog. Og der er jo også en del klassikere i den, som ikke forandrer sig med tiden. Og jeg synes, det er rigtig hyggeligt, at vi er “fundet sammen” igen. Jeg håber, at du også får glæde af den mere moderne mad her på bloggen.
Kh Kirsten
Det var så lækker en salat! Jeg tilføjede også friske nybælgede ærter – det har nu aldrig gjort noget dårligt for en ret. Jeg har lige set en video af “Den plantebaserede Sygeplejerske”, hvor han siger at grønne blade og rødbeder er virkelig gode at spise hver dag, da de øger elasticiteten på ens blodårer. Mon ikke jeg godt kan regne med at kulørte beder er lige så sunde som almindelige rødbeder? Det var i hvert fald lækkert!
Kære Heidi,
Hvor er det dejligt at høre, at salaten faldt i smag. Og det lyder godt med tilføjelsen af ærter.
Alle beder er sunde, men den lilla rødbede har den ekstra fordel, at den indeholder de stoffer, som hedder anthocyaniner. Disse stoffer findes i alle rød/lilla frugter og grøntsager, og de virker stærkt antiinflammatoriske. Rødbeden scorer også lidt højere på næringsstoffer generelt end den gule og stribede bede – men alle er gode!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy