rødbede- og applesin-carpaccio – mere immunmad
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
tynde skiver sundhed
Som annonceret udsender jeg lidt flere sundhedsmættede opskrifter i denne tid, hvor vi alle sammen skal passe ekstra godt på vores helbred. Og det gør vi ikke mindst ved at spise super-sunde råvarer. Nogle af opskrifterne vil være på enkle supper eller salater som denne – andre vil være hovedretter.
I gamle dage, dvs. indtil nu – betød carpaccio tynde skiver råt kalve- eller oksekød. Men nu har vi brug for den næring, der vokser i jorden eller hænger på træerne. En ny tid kalder på nye madvaner, og set i min krystalkugle bliver kød en af de ting, der stort set forsvinder fra tallerknen i de kommende år – ikke mindst råt kød. Det vil vi lade rovdyrene på savannen om at fortære.
Men alverdens lækre og sundhedsstruttende grøntsager og frugter, nødder, korn og bønner er parate til at erstatte den animalske mad.
De fleste grøntsager er egnede til carpaccio. Jeg har her valgt rødbede og appelsin, to sundheds-boostere.
Carpaccio kan serveres som forret, som en lille frokostret eller som tilbehør til en hovedret.
.
masser af smag
En carpaccio dryppes som regel med olivenolie (vælg endelig en god koldpresset økologisk af slagsen) og citronsaft. Jeg har yderligere drysset med en hvid ost, kapers, ærteskud og persille.
.
blodappelsiner
Jeg synes blodappelsiner er specielt lækre, men du kan også bruge almindelige appelsiner. Appelsiner har et meget højt indhold af C-vitamin.
Den røde farve i blodappelsin skyldes et højt indhold af de stærkt antioxidante antocyaniner. Disse stoffer virker antiinflammatoriske og beskytter mod hjerte-karsygdomme, ældning og livsstilssygdomme i al almindelighed.
Rødbeden kommer med så mange gode næringsstoffer, at vi burde spise den i mængder, også antocyaniner, ligesom i blodappelsinerne.
Rødbeden indeholder derudover især K- og B-vitaminer men også C- og A-vitaminer (betakaroten). Desuden mineraler som jern, kalk, magnesium og zink. Ja, rødbeden er virkelig et sandt sundheds-depot.
.
rødbede- og appelsin-carpaccio
(4 personer)
250 g rødbeder
4 økologiske appelsiner, gerne blodappelsiner + 1/2 til dressingen
evt. 100 g tofarvet gulerod
plantebaseret fetaost eller anden tør, hvid ost
2 spsk kapers
ærteskud, mynte eller timian
dressing:
5 spsk olivenolie
4 spsk appelsinsaft
2 spsk citronsaft
ca. 1/2 spsk reven appelsinskal
ca. 1 spsk dijon- eller tangsennep
salt, friskkværnet peber, rørsukker
.
.
Du kan bruge rødbederne rå eller kogte. Jeg har kogt mine. Det tager 35-40 minutter for store rødbeder.
Afkøl og flå rødbederne. Skær dem i meget tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern.
Skær også appelsinerne i tynde skiver. Hvis du har skrubbet dem godt, kan du bevare skallen på (men så skal du være HELT sikker på, at de er økologiske).
Jeg har yderligere brugt en tofarvet gulerod, men den kan evt. udelades.
Læg rødbede- og appelsinskiverne i et pænt mønster på et fad. Drys med smuldret ost og hakkede kapers.
Rør en dressing af olie, appelsin- og citronsaft, reven skal, sennep samt salt og peber.
Smag godt til, evt. også med lidt sukker.
Dryp dressingen over carpaccioen og pynt med ærteskud og/eller en krydderurt.
.
.
Kære Kirsten,
Dejlig opskrift!!
Til jul fik jeg din bog Klimakærlige frikadeller osv. Herlig bog.
I går ville jeg lave Stryhns gå væk…. men i bogen stod der ikke noget om at postejen skal bages. Det må være en fejl, for den opskrift som jeg allerede havde downloaded herfra oplyser, at postejen skal bage 30 min.
Dette blot til oplysning hvis der kal skomme en ny udgave.
KH Else
Kære Else,
Tak for din hilsen. Det glæder mig at du kan lide “frikadellebogen”.
Det er ikke meningen at “Stryhn-gå-hjem-postej” skal bages. Det står faktisk heller ikke her på bloggen. Mon ikke du forveksler den med en anden?
Postejen KAN godt bages, men det er ikke meningen.
Jeg er altid glad for at blive gjort opmærksom på svipsere, men her tror jeg alt er O.K.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Salaten ser meget smuk og appetitlig ud, men Spiser du Den økologisk appelsinskal ?
Venligst Ruth
Kære Ruth,
Jeg kan godt lide appelsinskal, men det kan godt være i overkanten som i denne salat. Man kan så skære skallen af, inden man laver salaten – eller de spisende kan selv gøre det, hvis de ikke bryder sig om så meget skal.
Se også mit andet svar.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Undskyld – jeg ved jo godt, at man bruger økologisk citron og appelsinskal i madlavning, men synes altid jeg har hørt, man skal undgå “det hvide”
Venligst Ruth
Hi igen Ruth,
Faktisk forholder det sig lige modsat med den hvide hinde. Den hedder albedo og indeholder mange gode stoffer. Den er antioxidant og menes at være kolesterol-regulerende. Så spis den endelig med.
Læs evt. mere på Videnskab.dk: https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/sidder-vitaminerne-virkelig-i-skraellen
Kh Kirsten
Tak for dine opskrifter Kirsten
Denne her er da særlig lækker
Kogte også rødbeder, kunne ikke få ærteskud og brugte mynte
Jeg kan godt lide syre sammen med rødbeder og valgte ikke at putte sukker i dressingen
Hilsen Dorte
Kære Dorte,
Selv tak. Det er en fornøjelse.
Man kan jo heldigvis selv regulere på både det sure og det søde – og alt det andet! Nogle er til ekstrem megen syre og andre ikke. Så egentlig burde man selv røre sin personlige dressing sammen ved bordet. Det kunne måske være en ny idé til at mødes omkring en salat? Vi kan dårligt få for meget af alt det grønne og sunde – især ikke i disse tider!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Undskyld! Du har ret… jeg forveksler Stryhns med Linsepostej med valnødder og salvie. De minder ret meget om hinanden…derfor…sorry!!!
Kære Else,
Det skal du da ikke undskylde. Jeg kan godt forstå, at du forveksler de to opskrifter, for de ER faktisk meget ens.
Kh Kirsten
Virkelig lækker salat, har spist den 2 dage, det blir den ikke ringere af.
Dag 2 spiste jeg dem med blomkålsgratin som tilbehør, dejligt. Har lige købt din nye bog Sund vegetarisk. Tak Kirsten Skårup for alle dine dejlige opskrifter. Kh. Jelva Andersen
Kære Jelva,
Tak for din dejlige ros. Den glæder mig meget. Og så er jeg også glad for at høre, at du har fået “Sund vegetarisk”. Jeg håber, du får megen glæde af den.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy