Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

20

marts 2023

2

KOMMENTARER

provencalsk suppe med pistou – ugens suppe

Skrevet af , Posted in forretter, supper

.

en fransk klassiker – soupe au pistou

Sparetider kalder på enkel, billig mad. Og her kommer supper ind som en klar vinder. Især de supper, der traditionelt kaldes bondemad. Det er mættende supper med masser af velsmagende næringsstoffer fra grøntsager og bønner. Og så kommer man ikke uden om denne bønnesuppe fra Provence, hvor du kan bruge alle de grøntsager, du har lyst til.

.

hvidløgssaucen pistou er prikken over i’et

Hvidløgssovsen pistou er det, der giver karakter til suppen.

Pistou består primært af hvidløg, basilikum og olivenolie. I denne pistou har jeg tilføjet cashewkerner og tomatpuré.

Du skal kun lave suppen, hvis du også har tid til pistou’en. Ellers ligner suppen alle mulige andre grøntsagssupper. Du kan evt. lave en hurtig udgave kun med presset hvidløg rørt med tomatpuré og olie.

 

en slags fransk minestrone

Man kan kalde den provencalske bondesuppe for en fransk minestrone. Ingredienserne i begge supper er masser af grøntsager og bønner. Du kan også tilføje små stykker pasta.

I Italien bruger man pesto i suppen i stedet for pistou. Pesto minder om pistou, men i en pesto bør der være pinjekerner og en reven, tør ost.

.

provencalsk grøntsags- og bønnesuppe med pistou

(4 personer – forret)

100 g tørrede bønner, enten limabønner eller de små hvide (kan erstattes af ca. 200 g bønner på  dåse)

75 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

200 g kartofler

ca. 8 dl grøntsagsbouillon

1 spsk tørrede herbes de Provence

200 g gulerødder

100 g grønne bønner (evt. frosne)

150 g squash

citronsaft, salt, friskkværnet peber

1 potte basilikum

pistou:

25 g saltede cashewkerner

2-3 fed hvidløg

½ dl tomatpuré

½ dl olivenolie

20 basilikumblade

 

Sæt bønnerne i blød mindst 8 timer og kog dem møre i nyt vand, 30-45 minutter. Se om kogning af bønner her. Afdryp bønnerne.

Hak løg og hvidløg. Svits dem i olien 4-5 minutter.

Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem sammen med bouillon og krydderurter.

Lad suppen simre ca. 5 minutter.

Skær gulerødderne i skiver og bønnerne i mundrette stykker.

Kom grøntsagerne i gryden og kog suppen yderligere 4-5 minutter.

Skær squashen i små terninger og kom dem i suppen sammen med de kogte bønner.

Varm suppen igennem og smag godt til med citronsaft, salt og peber.

Riv en håndfuld basilikumblade i små stykker og rør dem i suppen.

Blend cashewkernerne til pistou’en – eller kør dem gennem persillehakkeren.

Pres hvidløgsfeddene og rør dem i cashewkernerne sammen med tomatpuré og olie.

Riv basilikumbladene i små stykker og tilsæt dem.

Smag pistou’en godt til med salt og peber.

Servér pistou’en til suppen separat – gerne sammen med et godt stykke brød.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

2 Kommentarer

  1. Ingrid Bjerrum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.