provencalsk suppe med pistou – ugens suppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
en fransk klassiker – soupe au pistou
Sparetider kalder på enkel, billig mad. Og her kommer supper ind som en klar vinder. Især de supper, der traditionelt kaldes bondemad. Det er mættende supper med masser af velsmagende næringsstoffer fra grøntsager og bønner. Og så kommer man ikke uden om denne bønnesuppe fra Provence, hvor du kan bruge alle de grøntsager, du har lyst til.
.
hvidløgssaucen pistou er prikken over i’et
Hvidløgssovsen pistou er det, der giver karakter til suppen.
Pistou består primært af hvidløg, basilikum og olivenolie. I denne pistou har jeg tilføjet cashewkerner og tomatpuré.
Du skal kun lave suppen, hvis du også har tid til pistou’en. Ellers ligner suppen alle mulige andre grøntsagssupper. Du kan evt. lave en hurtig udgave kun med presset hvidløg rørt med tomatpuré og olie.
en slags fransk minestrone
Man kan kalde den provencalske bondesuppe for en fransk minestrone. Ingredienserne i begge supper er masser af grøntsager og bønner. Du kan også tilføje små stykker pasta.
I Italien bruger man pesto i suppen i stedet for pistou. Pesto minder om pistou, men i en pesto bør der være pinjekerner og en reven, tør ost.
.
provencalsk grøntsags- og bønnesuppe med pistou
(4 personer – forret)
100 g tørrede bønner, enten limabønner eller de små hvide (kan erstattes af ca. 200 g bønner på dåse)
75 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
200 g kartofler
ca. 8 dl grøntsagsbouillon
1 spsk tørrede herbes de Provence
200 g gulerødder
100 g grønne bønner (evt. frosne)
150 g squash
citronsaft, salt, friskkværnet peber
1 potte basilikum
pistou:
25 g saltede cashewkerner
2-3 fed hvidløg
½ dl tomatpuré
½ dl olivenolie
20 basilikumblade
Sæt bønnerne i blød mindst 8 timer og kog dem møre i nyt vand, 30-45 minutter. Se om kogning af bønner her. Afdryp bønnerne.
Hak løg og hvidløg. Svits dem i olien 4-5 minutter.
Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem sammen med bouillon og krydderurter.
Lad suppen simre ca. 5 minutter.
Skær gulerødderne i skiver og bønnerne i mundrette stykker.
Kom grøntsagerne i gryden og kog suppen yderligere 4-5 minutter.
Skær squashen i små terninger og kom dem i suppen sammen med de kogte bønner.
Varm suppen igennem og smag godt til med citronsaft, salt og peber.
Riv en håndfuld basilikumblade i små stykker og rør dem i suppen.
Blend cashewkernerne til pistou’en – eller kør dem gennem persillehakkeren.
Pres hvidløgsfeddene og rør dem i cashewkernerne sammen med tomatpuré og olie.
Riv basilikumbladene i små stykker og tilsæt dem.
Smag pistou’en godt til med salt og peber.
Servér pistou’en til suppen separat – gerne sammen med et godt stykke brød.
.
.
Jeg er så begejstret for dine opskrifter og den viden om retten, man får medi købet.🤗
Kære Ingrid,
Hvor ER det dog dejligt at høre. Rigtig mange tusind tak!
Kh Kirsten