to lækre til madkassen eller frokosten
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter
borletticreme og couscousssalat med dadler og mynte
ny slags mad til madkassen
Er tidligere tiders svedige æggemadder og ostemadder mon ikke på vej ud af madkassen? Jeg synes, det er meget mere spændende med lækre sandwichs, pitabrød med falafler, wraps, madmuffins, en boks med salat med tørrede frugter og nødder eller godt rugbrød med smørepålæg. Her er et smørepålæg med bønner og en børnevenlig salat med couscous, valnødder og søde dadler.
Smørepålægget af borlottibønner kan spises på rugbrød og pyntes med agurk, tomat, radiser, bladselleri etc.
smørepålæg af borlottibønner og artiskok
Borlottibønner er lyse bønner med røde striber. Billedet nedenfor har jeg taget på markedet i Zagreb. Disse bønner er forholdsvis mørke i modsætning til dem, man kan købe i Danmark, der er cremefarvede eller næsten hvide med rød marmorering.
Borlottibønner ligner til forveksling pintobønner. Men der er forskel på farven, når de er kogt. Borlottibønnerne mister næsten helt farven, mens pintobønnerne bliver svagt lyserøde.
Som alle bønner indeholder også borlottibønner en pæn portion proteiner samt B-vitaminer og mineraler som magnesium, fosfor, kalk og jern m.fl. Og så er til kaloriefattige.
Borlottibønner er et godt alternativ til kidneybønner eller brune bønner. De er milde og aromatiske i smagen og har en cremeagtig konsistens, der gør dem velegnede til smørepålæg.
borlottibønner
borlotticreme med artiskokker
250 g borlottibønner (evt. kidney- eller brune bønner)
1 glas grillede artiskokhjerter i olie
3-4 spsk olivenolie eller anden olie
ca. 1/2 dl sojafløde eller anden fløde
1-2 spsk citronsaft
1 bdt persille
Sæt borlottibønnerne i blød 8-10 timer og kog dem møre, 40-45 minutter. Afdryp dem.
Kom bønnerne i blenderen sammen med artiskokkerne, olie, sojafløde og citronsaft.
Blend til massen er jævn og cremet.
Rør hakket persille i cremen og smag til med salt, peber og citronsaft.
couscous som salat
Vi spiser mest de knækkede hvedekerner, couscous, som tilbehør eller måske som den marokkanske nationalret med grøntsager og den stærke harissa.
Her har jeg brugt cocuscous som en mættende frokostsalat med dadler og mynte. Man kan selvfølgelig tilsætte mange andre ingredienser som tynde skiver gulerod, bladselleri, oliven etc. Det ekstra fyld skal bare ikke være for “vådt”, så bliver salaten “smattet”.
Hvis du ikke kan tåle gluten, kan couscous’en erstattes af quinoa.
couscous-salat med valnødder og dadler
3 dl kogende vand
150 g couscous
50 g valnødder
1 chili eller efter smag, evt. tørret chili
2 dl hakket mynte
4 dadler
1/2 dl olivenolie
3-4 spsk citronsaft
1 fed hvidløg
Hæld det kogende vand over couscous-grynene. Tilsæt et drys salt og lad couscousen trække 10-15 minutter.
Hak valnødderne groft.
Snit chilien fint eller smulder den, hvis den er tørret. Fjern kernerne.
Skær dadlerne i tynde ringe.
Bland nødder, chili, mynte og dadler i couscousen. Smag til.
Rør olien sammen med citronsaften. Tilsæt et fed knust hvidløg og et drys salt og peber.
Smag til og vend dressingen godt i salaten.
Hvis du vil printe opskrifterne ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
Hej Kirsten.
Jeg glæder mig hver gang jeg får en mail fra dig. Dine opskrifter og oplysninger er guld værd. Og mine børn nyder din mad. Selv den yngste, min søn på 12 år, er begyndt at spise meget mere grønt.
Tak for dine inspirerende indlæg!
Hi Kimie,
Hjertelig tusind tak for din dejlige hilsen. Det er vidunderligt at høre, at opskrifterne “virker” – selv på en ung mand! Jeg tror, det er ved hjælp af smagen, at vi skal få mange flere til at spise mere grønt. Og SÅ skønt at høre, at det virker!
Kh Kirsten