grønkål og spicy linser med grillede pærer og gomasovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
grønkål og pærer klæder hinanden
Måske tænker du ikke lige på pærer i forbindelse med grønkål, men faktisk klæder kål og frugt hinanden rigtig godt. Sammen med krydrede linser og valnødder udgør de to ting en opkvikkende vinterret. Det er nemt, det er billigt, og det er lækkert!
.
en sesamsovs sætter prikken over i’et
Den ristede sesamsovs er fed og vanedannende og kan bruges i mange sammenhænge. Du kan roligt lave dobbelt portion. Sovsen – eller dippet – holder sig i køleskabet mindst en uge.
.
superfood for alle pengene
Der er nærmest ingen ende på de mange gode egenskaber, grønkålen besidder. Det er naturens egen vitaminpille. Og så er det højsæson lige nu. Og immunforsvaret har rigtig godt af et ekstra boost.
.
flere farver
Du kan vælge grøn eller lilla kål – eller halvt af hver.
.
krydrede linser
De kardemomme- og karry-krydrede linser giver karakter og styrke til retten.
Jeg bliver somme tider spurgt, om man kan bruge stødte krydderier i stedet for hele frø. Det kan man sagens. Styrken er måske blot lidt mindre kraftig. Og som altid er det vigtigt at smage sig frem.
.
grønkål og spicy linser med grillede pærer og gomasovs
(4 personer)
250 g ribbet grønkål
150 g løg
6 fed hvidløg
4-5 kardemommekapsler eller tilsvarende stødt kardemomme
2 spsk kokos- eller olivenolie
2-3 tsk karry eller efter smag
1 dåse linser (250 g) eller 100 g tørrede linser (grønne, brune eller sorte)
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber, tamari
4 store faste pærer
50 g valnøddekerner
gomasovs:
25 g sesamfrø
2 spsk tamari
1 dl tofunaise eller anden form for mayo
2 spsk citronsaft
1-2 spsk ahornsirup
1 spsk ristet sesamolie (kan evt. udelades)
.
Hak grønkålen temmelig fint.
Hak løg og hvidløg.
Tag kardemommefrøene ud af kapslerne, knus dem i en morter og rist dem i en gryde med olie sammen med karryen, til krydderierne dufter.
Tilsæt de to slags løg. Steg løgene ved rask varme, til de er godt brune.
Kom grønkålen i og vend rundt et par minutter. Tilsæt linserne og citronsaften.
Hvis du bruger tørrede linser så kog dem først 20 minutter i vand, der dækker.
Smag til med salt, peber og tamari.
Skær pærerne i både og grill dem på en oliepenslet grillpande. Grill pærerne ved høj varme, så de hurtigt får grillmønster. Hvis de grilles for længe, bliver de bløde, og de må gerne bevare noget ”bid”.
Læg linser og grønkål i et fad eller pande og arrangér pærerne ovenpå. Drys med hakkede valnødder.
Servér evt. kogte brune ris eller hele kogte korn, fx spelt- eller rugkerner, til linseretten.
Giv sovsen til separat.
.
gomasovs
Rist sesamfrøene i en tør gryde, til de er gyldne.
Knus frøene og rør dem med tamari, mayo, citronsaft og sirup. Smag godt til med tamari og ristet sesamolie.
..
.
Hej Kirsten,
Tak for de fine opskrifter. Jeg har købt plantefars-bogen og er meget glad for den. Vi er ikke vegetarer og har egentlig heller ikke intentioner om at blive det (vi prøver at holde vores animalske forbrug bæredygtigt ved at købe økologiske og så vidt muligt lokale produkter), men spiser mindre og mindre kød og her er både bogen og din blog er god hjælp.
Lige et spørgsmål til den her pære-grønkål ret: Hvordan får du fat i bæredygtige pærer på den her tid af året? Jeg synes, jeg har fået at vide, at alle danske pærer er behandlet med et eller andet stof, for at de kan holde sig? Økologiske pærer ser man sjældent – måske af samme årsag – altså at de har svært ved at holde sig og holde til transport?
Kære Ina,
Selv tak. Hvor er jeg glad for, at du har glæde af “frikadelle”-bogen. Og heldigvis kan man jo spise en blandingskost. Vigtigt er det, at man skærer ned på det animalske, og jeg kan høre, at det også er aktuelt hos dig.
Jeg kan ikke med 100%’s sikkerhed sige, at mine pærer er bæredygtige. Det er nogen tid siden jeg lavede opskriften, men jeg ved, at de var økologiske, og jeg mener, de var fra Fejø. Der burde i al fald stadig være danske pærer at få. Hvis det viser sig umuligt, kan du evt. erstatte pærerne med danske, ubehandlede æbler. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten – den ret er bare for lækker – står på mit bord i aften ❤️❤️
Kære Marianne,
Hvor er du hurtig! Nu har du så sikkert spist retten, og jeg håber, du syntes om den.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg følger din blok og har flere af dine bøger suppe og frikadelle er iblandt dem 🙂 jeg er vegetar og har været det i mange år, vil bare sige tak du er en stor inspirationskilde i mit køkken
TAK 🙂
Kære Bente,
Ih, hvor er det skønt at høre. Jeg siger selv tak. Det er en glæde for mig, hvis jeg kan inspirere med mine “opfindelser”.
Kh Kirsten
Endnu en gang skøn inspiration.
Super lækkert.
Hvor er det vidunderligt du bliver ved at øse af din store kunnen.
Kærligste fredagsaftenkram
Annie
Kære Annie,
Hvor er det dejligt at høre, at du er fristet af retten. Jeg håber, du bliver glad, når du smager på den!
Og det er jo sådan, at jeg ikke rigtig kan standse strømmen af nye ideer med alle de fantastisk inspirerende grøntsager, frugter og andre lækre ting fra planteriget, der findes.
Mange hilsener og kærlige tanker fra
Kirsten
Kære Kirsten.
Mange tak for dine fantastisk skønne vegetarisk og sunde lækre retter som du kreere i alle dine opskrifter som jeg er super stor fan af.
Din vidunderlige Goma dressing er bestemt også et kæmpe hit og kan stærkt anbefales til enhver.
I dag har jeg bagt din skønne julekrydderkage og lavet rødbededeller med valnødder.
Nu mangler jeg blot lige at udvide dellerne med en god salat der matcher til dem selvom de er ideelle til Rugbrød med avokado.
Endnu engang tak for dine skønne opskrifter.
Efterårs hilsen Anne
Kære Anne,
Mange tak for din søde hilsen. Det er altid dejligt at få så meget ros. Tusind tak.
Jeg er også selv glad for gomasovsen. Den kan spises til mange forskellige retter – den er nærmest lidt afhængighedsskabende.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy