Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

tirsdag

3

december 2024

6

KOMMENTARER

julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 3

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

julemandens pandekager

Her er solid mad, der passer til en julemand i kanefart.

Rødbeder mætter godt og rækker langt. Disse pandekager er skøn basismad i december.

Samtidig er rødbeder billig mad, og det kan man måske også have brug for i den dyre december. Samtidig er rødderne blandt de absolut sundeste fødevarer, vi kan spise.

.

rødbeder og peberrod – god gammel bondemad

Vi har dyrket rødbeder i Danmark i hundredvis af år, og rødbeden har, ligesom kartoflen og gulerødderne, fyldt utallige sultne maver gennem tiderne.

Tidligere havde vi i Danmark ikke meget at krydre maden med. Men peberrod har vi haft, og den har været brugt som smagsgiver i umindelige tider. Og peberrod passer perfekt til rødbeder.

Rødbeder kræver temmelig lang tid at koge eller bage i ovnen. Her er sparet på energien på den måde, at de rå rødbeder rives og blandes i pandekagedejen.

.

pandekager med brombær

Brombærsæsonen er desværre forbi, men du kan i stedet bruge blåbær – eller helt udelade bærrene.

Hvis du tilbereder pandekagerne med sukker i stedet for salt, kan de serveres som dessert med brombærsyltetøj. Steg i givet fald pandekagerne tyndere end du ellers ville. Jeg har lavet pandekagerne temmelig tykke, fordi det er madpandekager.

Men måske skal retten være endnu mere mættende?

.

pandekager med svitset grønt

Hvis pandekagerne skal udgøre en mættende hovedret, så svits de grøntsager, du har på lager, som tilbehør til pandekagerne.

Du kan bruge løg, blomkål, broccoli, hvidkål, svampe – eller hvad du har i grøntsagsskuffen. Så undgår du også madspild. For ekstra proteiner kan du tilsætte en brik kikærter, linser eller bønner.

Jeg har desuden drysset med valnødder og hasselnødder.

Svits findelte grøntsager hurtigt i lidt olie på panden, når du har bagt pandekagerne.

I stedet for forslaget nedenfor med kikærtemel og havre, kan du bruge den pandekagedej, du plejer, og blot tilsætte de revne rødbeder.

.

rødbedepandekager med peberrodscreme og grøntsagsmix

(8-10 tykke pandekager)

100 g kikærtemel

100 g havremel (evt. hvedemel)

50 g havregryn

ca. 3 dl vand

1 tsk salt, friskkværnet peber

300 g rødbeder

100 g løg

1 spsk spidskommenfrø, evt. fennikelfrø

olie til stegning

evt. blanding af grøntsager til topping

frisk koriander eller persille

evt. 1 brik kikærter, linser eller bønner

peberrodscreme:

2 dl havre cremefraiche eller anden cremefraiche

1 dl havrefløde eller anden fløde

reven peberrod efter smag (kan erstattes af ingefær)

citronsaft

1 bdt persille

.

Rør dejen sammen af de to slags mel, havregryn og 3 dl vand. Tilsæt salt og lidt peber.

Lad dejen hvile en times tid, evt. til næste dag.

Riv rødbederne fint på et rivejern, eller findel dem i en foodprocessor.

Hak løgene fint.

Rør rødbeder og løg i dejen sammen med spidskommen eller fennikel.

Dejen vil formentlig være for tyk på dette tidspunkt, så tilsæt vand, til dejen er som en almindelig pandekagedej.

Steg 8-10 pandekager med en diameter på 14-15 cm. Du kan også lave færre og større pandekager.

Olien skal være godt varm, når du hælder dejen på panden, ellers hænger den i – og vend først pandekagen, når overfladen bobler lidt op og ser tør ud.

Steg pandekagerne på begge sider.

Svits hurtigt de grøntsager, du ønsker at servere til pandekagerne.

Rør creme fraiche og fløde sammen og tilsæt fintreven peberrod efter smag. Smag godt til med peberrod, citronsaft, salt og peber.

Servér cremen til pandekagerne sammen med de svitsede grøntsager. Drys med frisk koriander eller persille.

Nedenfor er retten også drysset med friske valnødder.

.

.

Share

6 Kommentarer

  1. Berith Petersen
  2. Lisbeth Münster
  3. Lone Læssøe Stephensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.