julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 3
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
julemandens pandekager
Her er solid mad, der passer til en julemand i kanefart.
Rødbeder mætter godt og rækker langt. Disse pandekager er skøn basismad i december.
Samtidig er rødbeder billig mad, og det kan man måske også have brug for i den dyre december. Samtidig er rødderne blandt de absolut sundeste fødevarer, vi kan spise.
.
rødbeder og peberrod – god gammel bondemad
Vi har dyrket rødbeder i Danmark i hundredvis af år, og rødbeden har, ligesom kartoflen og gulerødderne, fyldt utallige sultne maver gennem tiderne.
Tidligere havde vi i Danmark ikke meget at krydre maden med. Men peberrod har vi haft, og den har været brugt som smagsgiver i umindelige tider. Og peberrod passer perfekt til rødbeder.
Rødbeder kræver temmelig lang tid at koge eller bage i ovnen. Her er sparet på energien på den måde, at de rå rødbeder rives og blandes i pandekagedejen.
.
pandekager med brombær
Brombærsæsonen er desværre forbi, men du kan i stedet bruge blåbær – eller helt udelade bærrene.
Hvis du tilbereder pandekagerne med sukker i stedet for salt, kan de serveres som dessert med brombærsyltetøj. Steg i givet fald pandekagerne tyndere end du ellers ville. Jeg har lavet pandekagerne temmelig tykke, fordi det er madpandekager.
Men måske skal retten være endnu mere mættende?
.
pandekager med svitset grønt
Hvis pandekagerne skal udgøre en mættende hovedret, så svits de grøntsager, du har på lager, som tilbehør til pandekagerne.
Du kan bruge løg, blomkål, broccoli, hvidkål, svampe – eller hvad du har i grøntsagsskuffen. Så undgår du også madspild. For ekstra proteiner kan du tilsætte en brik kikærter, linser eller bønner.
Jeg har desuden drysset med valnødder og hasselnødder.
Svits findelte grøntsager hurtigt i lidt olie på panden, når du har bagt pandekagerne.
I stedet for forslaget nedenfor med kikærtemel og havre, kan du bruge den pandekagedej, du plejer, og blot tilsætte de revne rødbeder.
.
rødbedepandekager med peberrodscreme og grøntsagsmix
(8-10 tykke pandekager)
100 g kikærtemel
100 g havremel (evt. hvedemel)
50 g havregryn
ca. 3 dl vand
1 tsk salt, friskkværnet peber
300 g rødbeder
100 g løg
1 spsk spidskommenfrø, evt. fennikelfrø
olie til stegning
evt. blanding af grøntsager til topping
frisk koriander eller persille
evt. 1 brik kikærter, linser eller bønner
peberrodscreme:
2 dl havre cremefraiche eller anden cremefraiche
1 dl havrefløde eller anden fløde
reven peberrod efter smag (kan erstattes af ingefær)
citronsaft
1 bdt persille
.
Rør dejen sammen af de to slags mel, havregryn og 3 dl vand. Tilsæt salt og lidt peber.
Lad dejen hvile en times tid, evt. til næste dag.
Riv rødbederne fint på et rivejern, eller findel dem i en foodprocessor.
Hak løgene fint.
Rør rødbeder og løg i dejen sammen med spidskommen eller fennikel.
Dejen vil formentlig være for tyk på dette tidspunkt, så tilsæt vand, til dejen er som en almindelig pandekagedej.
Steg 8-10 pandekager med en diameter på 14-15 cm. Du kan også lave færre og større pandekager.
Olien skal være godt varm, når du hælder dejen på panden, ellers hænger den i – og vend først pandekagen, når overfladen bobler lidt op og ser tør ud.
Steg pandekagerne på begge sider.
Svits hurtigt de grøntsager, du ønsker at servere til pandekagerne.
Rør creme fraiche og fløde sammen og tilsæt fintreven peberrod efter smag. Smag godt til med peberrod, citronsaft, salt og peber.
Servér cremen til pandekagerne sammen med de svitsede grøntsager. Drys med frisk koriander eller persille.
Nedenfor er retten også drysset med friske valnødder.
.
.
Hvor ser pandekagerne lækre ud dem skal jeg prøve ❤️🌲
Kære Berith,
Det glæder mig. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Det ser så.spændende ud. Skal prøves
Kære Lisbeth,
Det er dejligt at høre. Jeg håber, det bliver en succes!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg læste forleden at man i en håndevending kunne bruge en dåse kikærter og idag en brik. Og som du skrev er det selvfølgelig bedst selv at koge dem.
Jeg gør måske noget midt imellem. Jeg sætter 1 kg tørre kikærter i blød og dagen efter koger jeg dem alle. Jeg skyller dem derefter og breder dem ud på et viskestykke, så de kan tørre. Derefter kommer jeg dem i pose og i fryseren. Så har jeg altid kikærter klar til brug.
Kære Lone,
Ja, det er en rigtig god idé at udbløde og koge en stor portion bælgfrugter. Så har man altid et lager i fryseren. Og de ER, som du ved, bedre end dem i dåse eller brik.
Kh Kirsten