russisk hvidkålssuppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
så er det suppetid …
Efterårs- og vintermånederne kalder på varme, hjertestyrkende, fyldige og duftende supper med masser af smag og super næringsstoffer til at holde forkølelserne fra døren. I Rusland ved de, hvad kulde betyder, og de har nogle rigtig dejlige, varmende supper. Her er et smugkig fra min nye bog som verdens sundeste supper, som udkommer til februar.
.
tag med til Rusland – de forstår at lave hvidkålssuppe
Basismad i Rusland er kål, kartofler og rødbeder. Her har en par mænd kørt de faste hoveder frem. Det er dog ikke i selve Rusland men i en af de tidligere republikker, Uzbekistan.
flere slags kål kan bruges i suppen
Du kan bruge almindelig hvidkål i suppen, men du kan også vælge spidskål, sommerkål eller savoykål.
.
en lækker bondesuppe
Den traditionelle russiske hvidkålssuppe serveres med radiser, yoghurt og masser af dild.
Jeg har tilføjet linser som et lille proteintilskud.
.
glem ikke kartoflerne
Kartofler er basismad i mange lande. Mange steder, hvor pengene er små, sælges de i løs vægt på det lokale marked. Det er dejligt, for det sparer ressourcekrævende emballage.
forkølelsens værste fjender: hvidløg og chili
Man kan opgradere de fleste supper med hvidløg og chili. De to superplanter udgør sammen med frisk ingefær den bedste forebyggelse mod vinterens plager, ikke mindst forkølelser og luftvejsproblemer.
.
grønt så langt øjet rækker
Grønt drys er ikke blot til pynt. Krydderurter indeholder masser af opbyggende stoffer: æteriske olier, sekundære plantestoffer, vitaminer og mineraler mv. Hvis du vil styrke immunforsvaret i forbindelse med forkølelser og luftvejsproblemer, så drik te med ingefær og masser af timian.
.
russisk hvidkålssuppe – shchi
Denne suppe kan man kalde en lys borscht. Her er rødbeden byttet ud med gulerødder og radiser, og suppen serveres med to af tarmbakteriernes største livretter: mælkesyregæret hvidkål og yoghurt.
100 g løg
4 fed hvidløg
100 g porre
3 spsk kokos- eller olivenolie
4 laurbærblade
300 g kartofler
1 l grøntsagsbouillon
1 tsk friskkværnet peber
1 spsk kommenfrø
evt. 50 g linser
200 g gulerødder
1/2 kg hvidkål
2 tomater
50 g rosiner
4 spsk surkål/sauerkraut (mælkesyregæret hvidkål ) eller 1-2 spsk citronsaft
blåbær- eller ahornsirup
salt
yoghurt, evt. sojayoghurt
4 radiser
ærteskud eller frisk dild
Hak løg og hvidløg. Snit porren.
Varm olien op og svits laurbærbladene et par minutter for at frigive de æteriske olier. Kom de to slags løg og porren i gryden og svits dem, til løgene er bløde.
Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem sammen med bouillon, peber og kommenfrø. Hvis du koger suppen med linser, tilsættes de også nu.
Lad suppen simre under låg 10 minutter.
Skær gulerødderne i skiver og snit hvidkålen fint. Skær tomaterne i terninger. Tilsæt de tre ting til suppen sammen med rosinerne.
Lad suppen simre endnu 10 minutter.
Kom den mælkesyregærede hvidkål i suppen eller tilsæt et par spsk citronsaft.
Smag suppen godt til med sirup, væde fra surkålen eller citronsaft samt salt og peber.
Servér suppen med en skefuld yoghurt på toppen. Skær radiserne i skiver og drys dem på sammen med klippet dild.
Giv gerne ristet rugbrød til suppen.
.
ristet rugbrød er lækkert tilbehør til suppen
send flere hvidkål …
Uhmmmmm 🙂 God weekend og knus fra Wanda
Tak i lige måde, Wanda.
Knus fra Kirsten
Mmmm, det ser lækkert ud! “mælkesyregærede hvidkål” – hvordan får man fat i det/laver man det?
Her spiser vi også mange supper – Kulden er kommet til Grønland, i dag -10 grader og fin iskold og klar himmel.
Kære Hanne,
Ja, den suppe vil helt sikkert gøre godt i Grønland! Mælkesyregæret hvidkål kaldes også surkål eller på tysk sauerkraut. I min bog “Det kærlige køkken” er der anvisning på, hvordan man gør. Der er også lige kommet en bog om fermentering i Danmark af Ditte Ingemann.
I Danmark kan man købe surkål på glas i helsekostbutikker og i nogle supermarkeder. Det kan måske være svært at finde i Grønland? Men du kan sagtens undvære surkålen. Brug yoghurt i stedet. Rigtig god fornøjelse!
Kh
Kirsten