brød fra Uzbekistan
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød, rejser
.
verdens bedste brød – næsten!
Luk øjnene et øjeblik og forestil dig en endeløs sandørken. En kamelkaravane er vuggende i det hede sand, gennem vildsomme bjerge og over afsvedne sletter på vej fra Venedig til Kina. Måske er det Marco Polo og hans udmattede mænd? Men nu er der ikke langt til målet. Kina ligger lige derude øst på, måske blot endnu nogle ugers rejse i den bagende sol. Oasen Samarkand er indenfor rækkevidde. Her er træer og skygge, vand til dyrene og brød til mændene i karavanen. Og måske skal der også handles allerede her? Men mest glæder de rejsende sig til mad og friskbagt brød.
Mange århundreders rejsende ad Silkevejen har ikke blot fragtet glas, røgelse, krydderier og silke, de har også sat deres præg på mad- og drikkekulturen i de lande, de rejste igennem. Her i det centralasiatiske land, Uzbekistan, er madvaner, traditioner og smagspræferencer fra Europa og Mellemøsten blevet godt og grundigt mikset med mad fra Rusland, Afganistan, Persien, Kina, Indien og de andre omkringliggende lande. Landet er blevet en smeltedigel for alverdens køkkener. Her på den gamle handelsrute er grøntsager, krydderier, smag og tilberedning blevet udvekslet. Men uzbekerne har også deres egne eksotiske produkter. Alene navnene på de legendariske byer Samarkand og Bukhara får produkter som safran, spidskommen, valnødder, mandler, abrikos- og granatæblekerner til at passere revy for det indre blik. Og duftene til at kildre i næsen. Ikke mindst duften af brød. Nybagt brød!
livets brød – det hellige brød
Den sidste beretning fra min rejse til det skønne Uzbekistan handler om brød. Brød indtager en helt central plads i uzbekernes kost. Brød er grundpillen i al mad. Brød er basisnæring. Brød er helligt.
At opleve et land, hvor brød sælges fra barnevogne, siger alt om befolkningens kærlige forhold til brød. Brød elskes og æres. Brød forkæles. Men det spoleres ikke!
Jeg har oplevet ærbødighed for brød i mange lande, der er dårligere stillet end vi er i Danmark. Lande, hvor brød er en livsnødvendighed og behandles derefter. I Uzbekistan er det en fornærmelse at vende den dekorerede side af brødet nedad. Her spilder man ikke en krumme på gulvet. Her skader man ikke brødet ved at skære med en kniv. Nej, brød brydes, og brød spises med andægtighed og taknemmelighed.
Det er en stor kontrast til vores forhold til brød. Mange danskere smider hele og halve daggamle brød i skraldespanden. Det kan vi ikke være bekendt. Brød kan for det første fryses, men det kan også ristes eller varmes i ovnen og få ny vitalitet. Brød kan skæres i små terninger og ristes til croutoner. Det kan tørres og laves til rasp, eller brød kan forvandles til øllebrød. Skulle der blive et par krummer til overs, bør de serveres for fuglene. Vi tror, brød på bordet hver dag er en menneskeret. Det er det ikke for millioner af mennesker andre steder på kloden.
Jeg skrev engang i bogen “Med vinger til solens køkken” om inderne, at risen drejer livets hjul. Her i Uzbekistan kan jeg roligt sige, at det er hveden, der drejer livets hjul.
mange slags brød
Der findes mange slags brød i Uzbekistan. De fleste er de flade brød, som der er opskrift på nedenfor. På billederne ovenfor og nedenfor ses et specielt brød, som kun bages i Samarkand. Uzbekerne siger, at brødet kan holde sig i 40 dage. Bliver det lidt kedeligt, skal det blot stænkes med vand! Det kan man diskutere, men brødet er smagfuldt og kan uden tvivl holde sig længe. Det minder om det gammeldags sigtebrød, min farmor bagte.
Er man på gennemrejse i Samarkand, har man pligt til at købe et brød med hjem til familie eller venner. Det her brød er noget helt specielt.
Brød fra Samarkand er ofte rigt dekorerede og drysset med sesamfrø eller jomfru i det grønne (nigellafrø). Er det mon uzbekernes unikke talent for at skabe smukt dekorerede fliser, der går igen i brødet? I al fald er brød og fliser tidligere blevet bagt/brændt i den samme ovn, den klassiske lerovn tandoor.
signér dit brød
De fleste brød er smukt dekorerede. I bazaren er et rigt udvalg af brødstempler. Det er vigtigt, at hvert eneste brød får en signatur. Jeg elsker denne “nursing” af dejen. Med forskellige slags dekorationer og “toppinger” bliver brødbagning til en kunstnerisk proces.
brødet skal ud
På tungt lastede cykler bringer store drenge og mænd varmt, friskbagt brød til barnevognene i bazaren mange gange om dagen. Af gamle plasticsække har man syet poser, der passer perfekt til transport af 8 store samarkandbrød.
på bagekursus
Jeg har fået lov til at være med til at bage brød i Restaurant Yasavul Boshis bageri i Khiva, en af Silkevejens mest velbevarede og ældste byer. Restaurantens ejer, vidunderligt smukke Zarafshon opa, hviler sig efter at have lagt dej til de flere hundrede brød, der serveres hver dag i restauranten.
Dejen efterhæver i lag mellem viskestykker.
først skal ovnen varmes op
Bageriet findes i gården bag restauranten. Brødet bages i en såkaldt tandoorovn af ler. Ovnen er lige blevet fyldt med stængler fra bomuldsplanten (fremstilling af bomuld er en af Uzbekistans vigtigste industrier). Nu skal der sættes ild til.
Efter et kvarters tid er bomuldsstænglerne brændt ned, og ovnen er brændende varm og klar til brug.
brødet får sit mønster
Bagerdamen ser på, mens chefen “stempler” samtlige brød. Nu er de parate til ovnen.
Bageren lægger hvert enkelt brød på en kraftig træplade, og med en tyk vante på den ene hånd klasker hun brødene op på ovnens sider. Når brødene er færdigbagte, falder de ned i bunden af ovnen, og de fiskes op med en lang, tynd metalstang.
De brød, der ikke er helt færdigbagte på undersiden, bager færdig på kanten af den glohede ovn.
brændte kanter fjernes nemt
Det lille brødstempel med metalpiggene er praktisk på flere måder. Her skraber bageren brændte kanter af brødet med stemplet.
uhmmm … jeg snupper lige en bid!
den første kurvfuld brød er bagt
De stolte bagere præsenterer de første 50 brød.
helt almindelige hverdagsbrød
Disse flade brød, som jeg bagte sammen med Zarafshon opa i Khiva er de mest almindelige hverdagsbrød i Uzbekistan. Jeg har prøvet mig frem med en fordansket udgave med lidt “sjovt” på toppen.
uzbekiske brød på dansk
De fleste brød i Uzbekistan bages udelukkende med hvidt hvedemel. Det er ganske lækkert men ikke særlig sundt, så da jeg bagte disse usbezisk inspirerede brød, tilsatte jeg en portion fuldkornsmel. Jeg har også dekoreret de klassiske, helt enkle brød på forskellig måde eller forsynet dem med hakkede løg, mandler, pistacienødder, za’atar mv.
Jeg købte nogle af de fine brødstempler i bazaren i Samarkand. Det var svært at beslutte sig, for der er mange skønne mønstre, men jeg måtte nøjes med tre.
flade brød fra Uzbekistan med topping
10 g gær
4 dl lunkent vand
2 tsk salt
1 tsk sukker
2 spsk olivenolie
100 g fuldkornsdurummel eller fuldkornshvedemel
450-500 g hvedemel
topping:
sesamfrø
jomfru i det grønne
hakkede skalotteløg
olivenolie
evt. mandler og/eller pistacienødder
Rør gæren ud i det lune vand og tilsæt salt, sukker og olie.
Rør fuldkornsmelet i og tilsæt hvedemelet lidt ad gangen.
Tag dejen ud på bordet, når den er fast nok til at ælte. Tilsæt så meget hvedemel som nødvendigt og ælt dejen godt igennem til den er blank og elastisk.
Læg dejen tilbage i skålen og dæk den med et klæde. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, 2-3 timer.
Ælt dejen igennem igen og del den i ca. 15 stykker. Tril dem til runde kugler.
Rul de 15 stykker dej ud til cirkler med en diameter på ca. 12 cm. Sæt dem på en bageplade og lad dem efterhæve 1 times tid.
Lav imens evt. topping: hak et par spsk skalotteløg og lav za’ataren. Rør 1-2 spsk olivenolie i sesam- og urteblandingen og evt. også 1-2 spsk hakkede mandler eller pistacienødder.
Tænd ovnen på 250 grader og sæt en skål med varmt vand i bunden af ovnen.
Jeg har lavet fine mønstre i mine brød med stemplerne fra Uzbekistan. Det er formentlig ikke mange, der har dem i Danmark, så lav fx mønstre med en gaffel eller en lille rund form. Stænk brødene med vand.
Sæt brødene i ovnen ca. 8 minutter. Tag dem ud og pensl med olivenolie.
Fordel za’atar og løg på brødene og/eller drys med sesamfrø og jomfru i det grønne.
Skru varmen ned til 225 grader og bag brødene til de er gyldne, 10-12 minutter.
FANTASTISK beretning. Underholdende og inspirerende!!
Tusind tak, kære Annika. Det glæder mig, at du synes om den lille brød-historie. Ros fra en journalist er noget GANSKE særligt!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten Skaarup
Tak for en utrolig smuk beretning og ditto billeder fra Uzbekistan. Brødene glæder jeg mig til at smage. Nybagte brød med olivenolie og krydderurter ovenpå, – det smager bare SÅ godt.
Men jeg tænker på, – når nu jeg ikke har sådan et flot stempel til at dekorere med, kan man så ikke bare lave små fordybninger med sine fingerspidser i den bløde hævede dej, inden man kommer olivenolien og krydderurterne på – altså lidt ligesom med focacciabrød? Så kan fordybninger, krydderurter og krydderier lave sine helt egne små mønstre.
Mange hilsener
Anna Marie Birkmose
Kære Anna Marie,
Tak for din hilsen. Det glæder mig, at du synes om beretningen. Og jo, du kan bestemt godt lave fordybninger i dejen med fingrene. Dejen er jo nogenlunde den samme som til foccacia. Dog beholder brødene “prægningen” bedre, når man f.eks. bruger de uzbekiske stempler med skarpt metal. Hvis du har nogle små metalforme (f.eks. stjerneformede eller rillede), tror jeg du får et mere holdbart mønster, hvis du bruger dem. Man kan jo være kreativ og lave forskellige overlappende mønstre. Det må komme an på en prøve!
Kh Kirsten
Tusind tak for det dejlige indlæg om brødet .
Man kan ligefrem dufte og næsten smage og høre hvordan der er at være.
Jeg har glædet mig til denne beretning,
og har nu besluttet mig til, at lave mit eget brødstempel!
Og dejen er sat til hævning.
Tak.
Kære Ingeborg,
Dejligt, at du synes om den lille brød-historie. Og hvor spændende, at du selv vil lave et brødstempel. Jeg håber at høre fra dig med et foto af både brød og stempel, når du er klar. Det tror jeg, vil glæde mange af bloggens læsere. Ikke mindst mig!
Kh Kirsten
Kære Kirsten, hold nu op for et lækkert syn, jeg får helt lyst til at række ud og snuppe et brød.
Dette har jeg glædet mig meget til, idet jeg er rigtig glad for at bage, og plejer også at lykkes med mine bage-projekter.
Det må desværre lige vente lidt, da vi er i færd med at pakke feriekufferten, men appetitten er i den grad vakt, godt støttet af de fantastiske billeder og inspirerede tekst. Ideen med udstiksformene tager jeg til mig, det vil jeg prøve, vigtigt med noget for øjet også, det giver også det eksotiske pift. Kærlig hilsen Jette.
Kære Jette,
Hvor er det glædeligt at høre, at du får lyst til at bage. Det ER også svært at holde gær og mel i ro, når man oplever de uzbekiske brød. Men det lyder nu også dejligt med pakning af feriekufferten. Jeg ønsker rigtig god rejse – jeg hører gerne fra dig, når du er hjemme igen og prøver de uzbekiske brød og hvordan det går med udstiksformene.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for dit svar med rådet om at bruge små metalforme til prægning af mønstre i brødene. Endelig kan jeg få brugt nogle små aflange skarpe metallinseforme, jeg engang købte. De vil jo være som skabt til prægning af forskellige mønstre i brød. Det er alle tiders idé. Simpelthen!
Kh
Anna Marie
Kære Anne Marie,
Det er dejligt, at du synes om ideen med metalformene. Jeg er spændt på at se resultatet!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Ja BRØD er noget ganske særligt! Og det med at bryde brødet har jeg også altid godt kunne lide.
Tak for denne skønne og inspirerende brød-beretning fra rejsen – så rigt illustreret med alle dine fine billeder.
Og flotte er dine stemplede fladbrød blevet – de ser virkelig delikate ud.
Måske jeg en dag selv får mulighed for at anskaffe mig et par brødstempler 🙂 det kunne være sjovt.
Kh
Birgitte
Kære Birgitte,
Selv tak. Jeg er rigtig glad, når andre har glæde af mine små rejsebeskrivelser. Så det er mig, der siger tak for din hilsen.
Hvis ikke det var så besværligt, kunne jeg godt tænke mig at importere nogle brødstempler, for der er mange, der er intresserede, men det er alt for meget bøvl. Hvis jeg kommer til Uzbekistan igen, fylder jeg en kuffert med dem! Men indtil videre kan du måske bruge de små metalforme, som jeg har anbefalet Anne Marie?
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Sikke en skøn beretning om brød i Uzbekistan. Dejlige billeder og inspirerende beskrivelser – nu vil jeg gå på jagt i køkkenet efter ting, jeg kan stemple med.
KH
Ulla
Kære Ulla,
Det er jeg glad for at høre. Tusind tak. Og det er jo altid dejligt at kunne stemple. Jeg tænker på små mænd med store stempler i offentlige kontorer. Men det er meget sjovere med dejen.
Kh Kirsten
Wowww sikken en beretning og så lækkersulten efter brød jeg er blevet 🙂
Sjovt nok har jeg altid brudt brød, har aldrig brugt kniv dertil eller bidt af brød. Smager ligesom bedst, når jeg bryder med fingrene ha ha
Dit brød med diverse skal jeg have prøvet en eller dag, lysten kommer over mig.
Jeg er vild med den ovn til brød og ja alle dine skønne foto med skønne historier bag.
Tak for dem I skjønne qvinder.
Tak for rejsen.
God Pinse og knus fra Wanda
Kære Wanda,
Glædelig pinse – og tak for din hilsen.
Jeg er glad for, at du kan lide den lille brød-historie. Jeg er meget optaget af brødkulturen i de forskellige lande. Og ja, du må til at få klinet en lerovn. Det skulle være en smal sag for en aktiv kvinde som dig!
Kh Kirsten
ha ha du er god er du. Nul ikke her, men mon ikke vi kan få en anden til det ? 🙂
Knus Wanda
Jo, ham din søde mand!
Griner højt
Tror gerne han vil, men……….
Knus Wanda
Send et billede, når ovnen er færdig.
Knus fra Kirsten
ha ha ha optimist ha ha
Hej Kirsten,
Tak for en skøn og inspirerende historie om det uzbekiske brød. Jeg blev så begejstret, da jeg læste den, at jeg straks gik på ebay for at undesøge, om man mon kan købe sådan et smukt brødstempel. Det kan man! Jeg fik et sæt med to stk. med posten i går i en meget fin pakke. Og om lidt vil jeg prøve din opskrift.
Her er linket til Artsy-Uzbek på ebay – hvis andre skulle få lyst til at eje deres eget uzbekiske brødstempel: https://www.ebay.com/usr/artsy-uzbek
Vh. Lise
Hi Lise,
Selv tak. Det er da vildt dejligt at høre, at du kunne lide historien fra Uzbekistan.
Og så er jeg ikke mindst glad for at høre, at du har fundet ud af, at man rent faktisk kan købe brødstemplerne i denne del af verden. Flere har spurgt mig, hvor de evt. kunne fås, og jeg har måttet sige, at det vidste jeg ikke. Nu kan mange flere bage skønne uzbekiske brød, og det er rigtig skønt!
Kh Kirsten
Hej Kirsten Skaarup
Jeg var netop i færd med søge på om nogen i Danmark havde kendskab til tandoorovne, hvor jeg så faldt over din skønne brødhistorie. Tak for de medrivende ord. Opskriften skal helt sikkert prøves engang.
En tandoorovn kan jo faktisk bruges til at tilberede rigtig meget, så det er utroligt at vi ikke har set mere til dem med alle de grill-entusiaster.
Hvor heldigt, at du faldt over min lille historie fra Uzbekistan. Og du har ret, man kan undre sig over, at vi ikke bruger den geniale ovn i Vesten. Måske er den ikke sofistikeret nok for kræsne køkkenkarle?
Jeg håber, du får held med brødene!
Kh Kirsten
Tak for din skønne historie og dejlige billeder. Altid interessant og spændende at læse og høre om hverdagens mennesker i andre lande og deres levevis. Fantastisk også at man kan købe de brødstempler, som en læser fandt ud af. Jeg skal prøve om jeg kan bage nogen suppebrød glutenfri. Har du evt. nogen forslag. Kh Lillian
Kære Lillian,
Selv tak. Det er dejligt at høre, at du synes om beretningen.
Jeg har ikke prøvet at bage brødene glutenfri, men jeg foreslår, at du bruger den dej, du plejer, og bruger brødstemplerne på dem.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy