ugens tema: selleri
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Ugens tema
4. december 2014
bagt selleri og rødbede i salaten
Både selleri og rødbede er fine i salater, såvel rå som bagte.
Til denne salat har de to rodfrugter været en gang i ovnen og er blevet vendt i en cremedressing. En rigtig decembersalat!
Se opskirften her.
3. december 2014
vi lever ikke af selleri alene
December er ikke årets sundeste måned. Men man kan godt være med på løjerne uden at sprænge hverken budgettet eller livremmen.
Jeg har bagt nogle jule-brownies uden sukker og gluten. Mange mennesker tåler ikke de to produkter, men med disse marcipanbrownies vil ingen mangle sukker eller velsmag.
Se opskriften her.
marcipanbrownies: nul sukker og nul gluten
1. december 2014
en herlig knold
Den buttede hvide knold med de mange tynde rødder har udviklet sig fra de stængler, som var urformen for bladselleri.
Engang spiste man selleri som medicin. Det kan man læse om i de gamle urtebøger fra 1300 tallet, hvor selleri blev anbefalet for at styrke leveren og for at være vanddrivende.
Det var først i 1800 tallet, vi for alvor begyndte at spise selleri i Danmark, og så var det mest toppen, der endte i suppegryden (og selleritoppen kan stadig varmt anbefales, hvis du koger bouillon).
Selleri indeholder B-, C- og E-vitaminer, kalk, jern, fosfor, magnesium mv.
Selleri er en dejlig rodfrugt både rå og varmebehandlet – og både i supper og salater, bagt i ovnen, stegt til frikadeller sammen med kartofler, løg og valnødder – og som her den gamle klassiker: selleribøf.
selleribøf de luxe
Se opskriften her.
Den klassiske selleribøf er med et par løgringe og en skive citron. I anledning af julemåneden har jeg lavet en luksusudgave med bløde løg og ristede svampe.
en salat til bøffen
En salat med hele korn: perlespelt, perlebyg eller perlerug, passer godt til selleribøffen, evt. sammen med bagte kartofler og måske også en hvidkålssalat.
Se opskriften her.
Hej Kirsten
Ja Uhm de selleri er super lækre til så mange skønne retter. Jeg er rigtig glad for nyhedsbrev med skønne opskrifter.
Rigtig glædelig december fra Pia
Kære Pia, Tusind tak for din søde hilsen. Det er dejligt at høre, og jeg kan glæde dig med, at der kommer mere fra sellerifronten.
Rigtig god december til dig også, Kh Kirsten
Uhmmmmm selleri – smager bare så godt og ligger godt i maven hi hi
Knus fra Wanda
Hi Wanda, Dejligt at høre fra en glad mave. Glæd dig til mere selleriguf den næste ugestid.
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Din nye hjemmeside er superflot, og opskrifterne er stadig meget inspirerende …. men, desværre er din sukkerfrie brownie ikke sukkerfri, da der er rigtig meget sukker i marcipan. Jeg blev ret skuffet, da jeg så opskriften, heldigvis er jeg selv efterhånden ret god til at finde erstatninger, men det er jo ikke alle, der har erfaringen til det. Skuffelsen går da også mere på, at du i indledningen skriver, at kagen er uden sukker, når du jo helt sikkert ved, at der er sukker i marcipan. Du plejer jo netop ikke at skrive noget, som ikke holder, så måske det bare er en tanketorsk ….. 🙂
Knus og glædelig december
Merete.
Kære Merete,
Mange tak for din hilsen. Jeg er glad for at høre, at du kan lide det nye udseende på bloggen. Og jeg er endnu mere glad for, at du gør mig opmærksom på en svipser. Det er sådan cirka en halv tanketorsk, for jeg ved jo godt, at der er sukker i marcipan. I mit hoved tænkte jeg på hjemmelavet marcipan, og det fik jeg så desværre ikke uddybet i min travlhed. Så tusind tak fordi du gjorde mig opmærksom på det.
Jeg har nu lagt ekstra tekst ind på hjemmelavet marcipan under opskriften (http://www.urtekram.dk/blog/bloggere/kirsten-skaarup/brownies-uden-sukker-og-gluten).
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Tak for hurtigt svar og for din opskrift på hjemmelavet marcipan uden sukker – den skal helt sikkert afprøves. Jeg har ellers forsøgt mig med at røre malede mandler med agavesirup, det giver også en fin marcipan. Og mht til brownie, så er opskriften fra “Det helbredende køkken” blevet en virkelig succes her, den bruges også uden nødder til lagkagebunde til fødselsdage, og derudover har jeg forsøgt at tilsætte revet squash og en smule mere groft mel, det gav også en dejlig kage. Her til jul bliver det nok den opskrift jeg vil lægge til grund for eksperimenter med tilsat hjemmelavet marcipan. 🙂
Kærlig hilsen
Merete.
Hi Merete,
Tak for dit svar. Jeg er glad for at høre, at du har så megen glæde af brownies fra “Det helbredende køkken”. Og tak for de gode ideer med videreudviklingen. Det er altid dejligt at dele ideerne. Ofte udvikler en opskrift sig på de mest forunderlige måder.
Rigtig god december med marcipan og brownies!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy