ugens tema: bønner – postkort fra Persien
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Ugens tema
27. november 2014
bønner & blomkål
Der er mange slags bønner. En af de lækre er hestebønnen. Den fås ikke frisk i øjeblikket, og tørret kan jeg ikke anbefale den.
Til gengæld kan man nu få de frosne edamamebønner (sojabønner) økologiske. Så prøv dem i denne hurtige panderet med sesamsovs.
26. november 2014
dine bønner hjælper
Denne uge er “bønneuge”. Noget af det mest intelligente man kan spise, er bønner. Bønner belaster ikke jorden eller dyrene. Bønner er proteinrige, og bønner kan på fremragende vis erstatte kød.
Som det er nu, fylder vi tusindvis af tons bønner i dyrene i stedet for selv at spise dem. Vi importerer enorme mængder af sojabønner fra Østen og Sydamerika. Vi putter dem i dyrene, og så eksporterer vi dyrene tilbage til fx Kina. Det giver jo ingen mening. Det er intet under, at kloden kokser.
Nej, prøv en lækker chiliret med bønner:
chili sin carne
Se opskriften her.
25. november 2014
postkort fra Persien
en rig kultur
I foråret var jeg så heldig at være på rejse i Iran. Det er et af de smukkeste lande, jeg har besøgt – et rigt gammelt kulturland med en hjertevarmende venlig befolkning. Jeg håber og ber´til, at Vesten og Iran igen kan komme på talefod. Det vil være af uvurderlig stor betydning for det iranske folk, der lider hårdt under handelsrestriktionerne.
I Iran mødte jeg vældige moskeer, tæppebeklædte kaffehuse, mosaikdekorerede badehuse og bazarer, der får enhver madglad til at tabe underkæben.
Og så stiftede jeg bekendtskab med en skøn suppe, som jeg har glædet mig til at dele med bloggens læsere. Men først skulle det være suppevejr. Det er det nu!
en lille kop kaffe må man også ha´
badehusene ligner kongepaladser
enhver persisk ret starter i bazaren, hvor krydderierne bugner
iransk bønne- og linsesuppe, en skøn klassiker
Det allerførste måltid, jeg stiftede bekendtskab med i Iran var den klassiske bønne- og linsesuppe, der kan spises som en hovedret.
Jeg har næsten ikke kunnet vente med at dele den med jer, men det har ikke rigtig været suppetid før nu.