Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

28

marts 2022

4

KOMMENTARER

ugens suppe – quinoasuppe fra Peru

Skrevet af , Posted in forretter, supper

 

en supersund suppe fra Sydamerika

Det er en god idé at starte ugen med en suppe, der strutter af sundhed og velsmag. Alt i én gryde på ingen tid. Opskriften har jeg selv hentet på en ø i Titikakasøen i Peru.

Da jeg for mange år siden rejste rundt i Sydamerika med min rygsæk, stødte jeg for første gang på det geniale lille frø, quinoa. Det kendte vi dengang ikke i Danmark. Faktisk skulle der en dansker til at “opdage” det og få det importeret fra Bolivia til Danmark, nemlig den visionære bager, Jørn Ussing Larsen fra Bageriet Aurion i Hjørring.

I dag dyrkes quinoa i Danmark. I det hele taget er det glædeligt, at der nu gøres forsøg med dyrkning af flere proteinrige produkter som quinoa, bønner etc. i Danmark. Det er fremtidens mad. Billig, velsmagende og propfuld af essentielle næringsstoffer. Disse proteiner har de fleste råd til at købe – og så belaster de hverken kroppen eller kloden.

.

quinoa – et genialt næringsmiddel

Quinoafrøene indeholder mange proteiner, de er kolesterolfrie og glutenfrie. Frøene fås lyse, sorte og røde.

Læs om næringsindhold og meget mere om quinoa her.

.

suppe fra en indianerfamilie på en ø i Titikakasøen

Peru

Hos denne indianerfamilie på en lille ø i Titikakasøen i Peru smagte jeg for første gang quinoa, de små proteinrige frø, der dengang var helt ukendte i Danmark.

Det er familiens opskrift, du får her.

Der er så at sige løbet meget vand i søen siden, men quinoa er og bliver et genialt næringsmiddel. I denne suppe følges det af andre klassikere fra Sydamerika, avocado, majs, kartofler, squash og peberfrugter. Produkter som vi ikke kendte i Europa, før spanierne i 1500-tallet bragte dem med hjem fra deres erobringer og plyndringer i Sydamerika.

..

quinoasuppe fra Peru 

(4 personer – forret)

100 g rød quinoa

100 g løg

4 fed hvidløg

1 chili – eller efter smag

4 spsk olivenolie

ca. 8 dl grøntsagsbouillon 

400 g kartofler

200 g grøn squash

1 rød peberfrugt

2 majskolber (evt. tilsvarende mængde frosne løse majs)

1 avocado

1 limefrugt

1 bdt koriander

 

De små quinoafrø indeholder et sæbelignende stof (saponin) ligesom hirse, og skal derfor skylles inden brugen.

Læg quinoaen i vand en halv times tid og afdryp den.

Skær løg, hvidløg og chili i små terninger (fjern kernerne fra chilien).

Svits de tre ting i olien, til løgene er let gyldne.

Tilsæt quinoaen og bouillonen. Læg låg på gryden og lad suppen simre ca. 8 minutter.

Skær kartofler, squash og peberfrugt i små terninger (fjern frøstol og kerner fra peberfrugten).

Skær majsene af kolberne og kom alle grøntsagerne i gryden.

Læg låg på gryden og lad suppen koge færdig, 8-10 minutter. Tilsæt evt. mere bouillon.

Smag til med limesaft, salt og peber.

Skær avocadoen i tynde skiver og vend dem straks i limesaft.

Servér suppen portionsvis med avocadoskiverne på toppen og drys med hakket koriander.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

4 Kommentarer

  1. Hanne

Skriv et svar til Hanne Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.