ugens nemme: chilibønner bagt med låg af søde kartofler
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
når klokken er 17, er der brug for hurtig mad
V i danskere siser alt for få bælgfugter. Faktisk i gennemsnit 8 g pr. dag! -det burde være mindst 100 g.
Vi har ikke rigtig nogen tradition i Danmark for at spise bælgfrugter, men alle der synes det er vigtigt at redde denne lille sårbare klode, er tvunget til at spise mindre animalsk protein og mere plantebaseret.
Her kommer bælgfrugterne ind. Og har kan være både bønner, linser,, kikærter – og produkter som tofu og tempeh.
Vi skal vænne os til de nye vaner, for det tager lidt længere tid at planlægge remtiden mad. Men når mn har fundet ud af at bælgfrugterne blot skal sættes i blød 8 timer før kogning – eller købes grydeklare i brik eller dåse, er det det hle “a piece of cake”.
Hvis man kommer hjem kl. 17, ungerne er utålmodige, og maven knurrer, kan det knibe med overskud til de store gastronomiske udfoldelser.
Til alle jer har jeg lavet denne hurtige ret, der bager i ovnen, mens risen koges og salaten snittes.
.
røde (søde) eller hvide kartofler?
Retten kan laves med enten søde kartofler eller de almindelige hvide. Jeg har valgt de søde, fordi de er så sunde, og så har de en smuk farve.
.
proteiner med låg på
Under det smukke kartoffel-dække gemmer sig enten chilibønner fra dåse eller tørrede, udblødte og kogte bønner, evt. halvdelen kikærter.
Hvis retten skal være rigtig hurtig at tilberede, er du nødt til at bruge chilibønner fra dåse.
.
med ramsløg eller løgkarse på toppen
Da både ramsløg og løgkarse blomstrer i øjeblikket, er det oplagt at drysse med de vilde planter.
.
servér med ris og salat
Kogte ris (eller perlespelt, perlerug, quinoa etc.) passer fint som tilbehør.
Også en salat hører til. Jeg er selv vild med en helt enkel, snittet icebergsalat, blot med en olie/eddike/hvidløgs/sennepsdressing. Men du kan vælge en hvilken som helst salat.
chilibønner bagt med låg af søde kartofler
(4 personer)
150 g bønner, evt. halvt kidneybønner/halvt kikærter (alternativt: 1-1 ½ dåse chilibønner)
1-2 chili efter smag og styrke
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1 dåse hakkede tomater med væde
25 g mørk chokolade
salt, friskkværnet peber, rørsukker
100 g grønne blade: spinat, bladbede eller ramsløg
300 g søde kartofler, evt. alm. kartofler
.
Læg tørrede bønner og/eller kikærter i blød ca. 8 timer. Kog dem møre i nyt vand 20-30 minutter. Afdryp dem.
Hak chili, løg og hvidløg. Svits dem i olien et par minutter.
Tilsæt de hakkede tomater med væden. Kom chokoladen i og lad den smelte.
Smag godt til med chili, salt, peber og sukker. Det er vigtigt, at sovsen har en markant chilismag (men pas på med styrken, hvis du bruger chilibønner fra dåse).
Snit de grønne blade og rør dem i sovsen sammen med de kogte og afdryppede bønner/kikærter.
Hvis du vælger at bruge bønner fra dåse, så rør chilibønnerne i sovsen. Smag godt til som ovenfor.
Læg bønner og sovs i en ovnfast form.
Du behøver ikke at skrælle kartoflerne, hvis du skrubber dem helt rene.
Skær kartoflerne i meget tynde skiver på et mandolinjern.
Læg skiverne taglagt ovenpå bønnerne. Dryp med olivenolie.
.
Bag retten i en 200 grader varm ovn, indtil overfladen er gylden, ca. 30 minutter.
Servér gerne en salat og løskogte ris til chilibønnerne.
Jeg har yderligere pyntet med blomster af ramsløg og løgkarse.
.
så er der serveret
.
Mange tak! Endnu en dejlig ret, der helt sikker bliver tilberedt igen
Kære Karina,
Selv tak. Skønt at retten faldt i smag. Det er altid dejligt at høre.
Kh Kirsten
Endnu en ynglings ret… du er en af de helt store inspiratorer til at vi forblev vegetar – næsten veganer… Tak for dine fantastisk enkle og lækre retter.
kh
anni
Kære Anni,
Tusind tak for din dejlige hilsen. Jeg bliver glad og bevæget!
Det er dejligt, at du har glæde af mine opskrifter. Fortsat rigtig god fornøjelse med det grønne.
Kh Kirsten
Uhhh det ser lækkert ud… Tror du ikke jeg kan bruge Hokkaido i stedet for sød kartoffel? Jeg har lige en halv der trænger til at blive brugt 🫣
Kære Kimie,
Jo, det kan du sagtens. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Tak for en super lækker opskrift. Som bladgrøntsager brugte jeg palmekål, det var rigtig godt i. Det er ikke sidste gang at vi skal have den ret.
Kære Marie-Louise,
Selv tak. Det er altid en fornøjelse for mig at høre, at mine ideer virker og smager. Det er meget motiverende. Tusind TAK!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy