Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

tirsdag

25

maj 2021

8

KOMMENTARER

ugens nemme: chilibønner bagt med låg af søde kartofler

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

når klokken er 17, er der brug for hurtig mad

V i danskere siser alt for få bælgfugter. Faktisk i gennemsnit 8 g pr. dag! -det burde være mindst 100 g.

Vi har ikke rigtig nogen tradition i Danmark for at spise bælgfrugter, men alle der synes det er vigtigt at redde denne lille sårbare klode, er tvunget til at spise mindre animalsk protein og mere plantebaseret.

Her kommer bælgfrugterne ind. Og har kan være både bønner, linser,, kikærter – og produkter som tofu og tempeh.

Vi skal vænne os til de nye vaner, for det tager lidt længere tid at planlægge remtiden mad. Men når mn har fundet ud af at bælgfrugterne blot skal sættes i blød 8 timer før kogning – eller købes grydeklare i brik eller dåse, er det det hle “a piece of cake”.

Hvis man kommer hjem kl. 17, ungerne er utålmodige, og maven knurrer, kan det knibe med overskud til de store gastronomiske udfoldelser.

Til alle jer har jeg lavet denne hurtige ret, der bager i ovnen, mens risen koges og salaten snittes.

.

røde (søde) eller hvide kartofler?

Retten kan laves med enten søde kartofler eller de almindelige hvide. Jeg har valgt de søde, fordi de er så sunde, og så har de en smuk farve.

.

proteiner med låg på

Under det smukke kartoffel-dække gemmer sig enten chilibønner fra dåse eller tørrede, udblødte og kogte bønner, evt. halvdelen kikærter.

Hvis retten skal være rigtig hurtig at tilberede, er du nødt til at bruge chilibønner fra dåse.

.

med ramsløg eller løgkarse på toppen

Da både ramsløg og løgkarse blomstrer i øjeblikket, er det oplagt at drysse med de vilde planter.

.

servér med ris og salat

Kogte ris (eller perlespelt, perlerug, quinoa etc.) passer fint som tilbehør.

Også en salat hører til. Jeg er selv vild med en helt enkel, snittet icebergsalat, blot med en olie/eddike/hvidløgs/sennepsdressing. Men du kan vælge en hvilken som helst salat.

 

chilibønner bagt med låg af søde kartofler

(4 personer)

150 g bønner, evt. halvt kidneybønner/halvt kikærter (alternativt: 1-1 ½ dåse chilibønner)

1-2 chili efter smag og styrke

50 g skalotteløg

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

1 dåse hakkede tomater med væde

25 g mørk chokolade

salt, friskkværnet peber, rørsukker

100 g grønne blade: spinat, bladbede eller ramsløg

300 g søde kartofler, evt. alm. kartofler

.

Læg tørrede bønner og/eller kikærter i blød ca. 8 timer. Kog dem møre i nyt vand 20-30 minutter. Afdryp dem.

Hak chili, løg og hvidløg. Svits dem i olien et par minutter.

Tilsæt de hakkede tomater med væden. Kom chokoladen i og lad den smelte.

Smag godt til med chili, salt, peber og sukker. Det er vigtigt, at sovsen har en markant chilismag (men pas på med styrken, hvis du bruger chilibønner fra dåse).

Snit de grønne blade og rør dem i sovsen sammen med de kogte og afdryppede bønner/kikærter.

Hvis du vælger at bruge bønner fra dåse, så rør chilibønnerne i sovsen. Smag godt til som ovenfor.

Læg bønner og sovs i en ovnfast form.

Du behøver ikke at skrælle kartoflerne, hvis du skrubber dem helt rene.

Skær kartoflerne i meget tynde skiver på et mandolinjern.

Læg skiverne taglagt ovenpå bønnerne. Dryp med olivenolie.

.

Bag retten i en 200 grader varm ovn, indtil overfladen er gylden, ca. 30 minutter.

Servér gerne en salat og løskogte ris til chilibønnerne.

Jeg har yderligere pyntet med blomster af ramsløg og løgkarse.

.

så er der serveret

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

8 Kommentarer

  1. Karina
  2. Anni Bertelsen
  3. Kimie
  4. Marie-Louise

Skriv et svar til Karina Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.