ugens menu uge 38, en stor og tyk, en lang og tynd
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se et stykke nede i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder. Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
26. september 2012
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
s p æ n d e n d e n y t f r a d e t g r ø n n e
.
.
nyhedsbrev
Så Dansk Vegetarforenings spændende, elektroniske nyhedsbrev atter i luften.
Her kan du bl.a. læse om de kommende astronauter til Mars, der skal leve af vegansk mad på den 30 måneder lange færd. Astronauterne skal bl.a. spise pizzaer med gulerødder, rød peber, champignon, forårsløg, jordnødder og spicy sovs. Den kan du selv afprøve allerede nu. Har du lyst til en anden slags pizza, så prøv en pizza med artiskokker og oliven.
Og så MÅ der da også blive opfundet en grøn marsbar til de gæve rumfolk!
Andre nyheder er verdens mangel på vand, hvordan det er lettere at kvitte smøgerne, hvis man spiser grønt – og meget, meget mere.
Tilmeld dig Dansk Vegetarforenings nyhedsbrev her.
.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
25. september 2012
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
n y t y o g h u r t p r o d u k t
.
sojayoghurt med smag
Sandt at sige er jeg ikke helt vild med den smagsneutrale sojayoghurt. Hverken konsistens eller farve er tiltrækkende. Den skal helst bruges i mad, hvor den “forsvinder” blandt andre produkter.
Stor var derfor min glæde, da jeg forleden i Irma så en ny type sojayoghurt. Den nye yoghurt fås med vanille- eller blåbærsmag. Konsistensen er rigtig fin og smagen er også god, bortset fra at jeg ikke bryder mig om sødt. Men kan man det, er denne yoghurt værd at anbefale.
Jeg spiser den på toppen af morgengrøden sammen med en masse frugt, så forsvinder det søde lidt.
Eneste anke i øvrigt er, at yoghurten ikke er økologisk.
Den lille karton på billedet er sojafløde, som jeg varmt vil anbefale. Det er et fremragende produkt, der kvalitetsmæssigt langt overstiger animalske former for fløde.
Prøv også sojafløden! Du vil blive forbavset. Og ingen af disse produkter indeholder kolesterol.
.
.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
24. september 2012
______________________________________________________________________________________________________________________________________
.
r i s t e t s t ø v b o l d
.
Hvis du har været i skoven i weekenden og har været så heldig at finde støvbolde, er det en dejlig kødfuld svamp at riste.
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
ristet støvbold med karamelliserede rødløg
.
… eller blev det til kantareller? Så prøv denne nemme pastaret:
.
pasta med kantareller
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
23. september 2012
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
s t o p m a d s p i l d
.
spar 10.000 kr. om året
En af synderne i vores klimaproblemer er danskernes enorme madspild. En familie på 4 personer smider mad ud hvert år for ca. 10.000 kr.
Det er gode penge at spare. Og det er ganske nemt. For det første skal man ikke lade sig lokke af supermarkedernes tilbud om rabat på fx 3 stk. frugt eller grønt. Alt for ofte bliver de 2 smidt ud. I vores iver efter at spare, glemmer vi, at vi smider pengene lige i skraldespanden.
.
tænk madpakken ind i aftensmaden
En anden mulighed for at undgå madspild er at tænke madpakken (eller næste dags frokost) med ind i aftensmaden. Dels går intet til spilde, dels er madpakken ordnet allerede om aftenen. Det er vist en gevinst for de fleste.
I min nye bog, Den lille grønne for madpakkespisere, er der masser af retter, som egner sig både til aftensmad og til madpakken. Den bog er tjent hjem efter to-tre måltider, hvor madpakken er tænkt med ind i aftensmaden.
.
.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
22. september 2012
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
l å n m i g l i g e 3 – 4 j o r d k l o d e r
.
.
.
verdens største kødædere
Danmark er det land i verden, hvor befolkningen spiser mest kød. Oksekød er umiddelbart den største belastning for klimaet, men de 20 millioner grise, der årligt “produceres” (sådan hedder det, men det ER altså levende væsener, der er tale om), forurener både luft, vand og jord.
Når man tænker på, hvad denne enorme produktion indebærer af dyremishandling, belastning af kloden, sultproblemer og sygdomme, er der god grund til at tage gaflen i den anden hånd.
Hvis alle levede, som vi gør i Danmark, havde vi brug for 4 jordkloder.
.
lyt med på P1 i dag kl. 12.15
Er du interesseret i problematikken så luk op for P1 i dag kl. 12.15. Her diskuterer man i Netværket, hvordan og om vi skal ændre holdning til det at spise kød.
Hvis vi alle skal være her på jorden i fremtiden, bliver vi tvunget til at ændre spisevaner. Kast dig ud i det grønne orgie – hellere i dag end i morgen!
Her på bloggen finder du mere end 500 opskrifter på mad uden kød og fisk.
.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
21. september 2012
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
w h a t ‘ s h o t i n e w y o r k ?
.
.
nye tanker om mad
Selv om vi i Danmark har markedsført ny nordisk mad med stor succes, tænker de også mad-tanker andre steder på kloden.
I New York er kokkene langt fremme i skoene, og Metro World News har lavet en lille undersøgelse, hvor de har spurgt de bedste kokke, hvad de mener er fremtidens mad. Her er deres bud på madtrenden, og jeg synes, det lyder rigtig godt:
.
.
1. trend: enkelhed
Matt Corbett, chefkok på Todd English´s Ca Va Brasserie:
trøfler, riseddike og god olivenolie.
.
.
2. trend: tilbage til klassikerne
Manabu Inoue, chefkonditor på Morimoto:
sojamælk, grøn te-pulver, japanske ris.
.
.
3. trend: sandsynligvis gademad
Joe Murphy – konditor på Jean-Georges:
jordbær, rabarber og jordnøddesmør.
.
.
4. trend: mere naturligt
Sandro Micheli – chefkonditor på Daniel:
vanilje, chokolade og pistacienødder fra Sicilien.
.
5. trend: helsekost og mere naturlige råvarer
Angela Pinkerton – konditor på Eleven Madison Park:
Maldon-salt, sort peber, olivenolie
.
.
.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
20. september 2012
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
p å b e s ø g h o s e n s t o r f a m i l i e
den store græskarfamilie
Familien Cucurbitaceae omfatter temmelig forskellige grøntsager, bl.a. græskar. Fælles for dem alle er, at de indeholder kerner.
I denne uge handler det om squash og slægtningen vandmelon (Citrullus), og også agurker (Cucumis) hører til denne slægt.
.
kært barn har mange navne
Squash kaldes også zucchini eller courget. Disse frugter er blevet spist i årtusinder blandt de oprindelige folk i både Nord- og Sydamerika. Her udgjorde de en væsentlig del af føden sammen med majs og bønner.
Squash fås grønne, gule eller stribede. De fås også i flere faconer, bl.a. de små kuglerunde og de “bølgede” “ufoer”.
Alle former for squash og græskar egner sig godt til at farsere, så det har jeg valgt til denne uges hovedret.
.
.
et par græskaropskrifter
Selv om det handler om squash og vandmelon, får du lige et par ideer til retter med græskar, rissalat med græskar og græskarsuppe med abrikoser og pinjekerner:
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
vandmelon
er en frugt, der mest spises som dessert. I denne uge har jeg brugt den til en forret, men du kan også anvende den som dessert, hvor den så bliver både frisk frugt og ost på én gang.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
et par opskrifter med vandmelon
Her er et par salater med vandmelon og agurk, der passer som tilbehør til plantefrikadeller og -postejer. Agurkesalsaen passer også godt som tilbehør til de farserede squash: salat af vandmelon, agurk og valnødder og agurk/melonsalsa:
.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
farserede squash
Squash er en mildt smagende frugt, og derfor passer det godt med et fyld, der har en lidt markant smag.
Jeg har til ugens ret valgt et fyld lavet af kikærter. Det er nogenlunde den samme fars, som bruges til falafler. Derfor kalder jeg fyldet for “falafel”fyld.
I anledning af svampesæsonen, indeholder fyldet også svampe. Og det kan enten være vilde eller dyrkede.
.
.
.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
u g e n s m e n u
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
carpaccio af vandmelon med vaniljedressing
En af sommerens mest populære salater har bestået af vandmelon og fetaost. Her har jeg lavet en lidt anden udgave af de to ting – og forsynet retten med en vaniljedressing.
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
squash med “falafel”fyld
Fyldte grøntsager vækker næsten altid begejstring. Her er de halve squash forsynet med en kikærtefars.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
.
sprødt brød fra Mellemøsten
Når du alligevel har ovnen tændt, er det måske en idé at bage de lækre sprøde brød, lavash? Lav roligt en stor portion. Brødene holder sig i månedsvis i en lufttæt æske – lige bortset fra at de ganske sikkert er spist længe inden!
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
vegetaropskrift, vegetarret, veganeropskrift, veganerret, kødfri opskrift
“den lille grønne for madpakkespisere” agurk og valnødder agurk/melonsalsa Angela Pinkerton carpaccio af vandmelon med vaniljedressing chokolade Citrullus courgetter med falafelfyld Cucumis Cucurbitaceae Daniels Konditori Dansk Vegetarforening danskernes kødforbrug dyremishandling Eleven Madison Park falafelfyld farserede courgetter farserede squash farserede zucchini fetaost gademad græskaropskrifter græskarsuppe med abrikoser og pinjekerner grøn te hungersnød Irma japnaske ris Jean-Georges Joe Murphy jordbær jordnøddesmør kantareller karamelliserede rødløg kikærtefars kikærter koleterol kødfri opskrift kødspisning kuglesquash lavashbrød madpakken madspild madtrend maldonsalt Manabu Inoue marsbar Matt Corbett Metro World News Morimoto Netværket P1 New York ny nordisk mad olivenolie opskrifter med vandmelon papardelle med kantareller pasta med kantareller pastaret peanutsmør peber pistacienødder pizza med artiskokker og oliven pizza til astronauter rabarber rester til madpakken riseddike rissalat med græskar rumfærd til Mars salat af vandmelon salsa Sandro Micheli sojafløde sojamælk sojayoghurt sojayoghurt med blåbærsmag sojayoghurt med vanillesmag soya quisine sprødt brød fra Mellemøsten squash fyldt med kikærtefars stegt støvbold stop madspild støvbold street food sultproblemer sushiris svampe Todd English’s Ca Va Braisserie trøfler ufoer vandmelon vanilje vaniljedressing veganeropskrift veganerret vegansk mad til astronauter vegetaropskrift vegetarret yoghurt zucchini med falafelfyld