Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

søndag

14

juli 2013

0

KOMMENTARER

ugens menu – uge 32

Skrevet af , Posted in frokostretter

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækkerbidder. Men bloggen opdateres jævnligt med tip og opskrifter, så klik ind engang imellem.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. august 2010

______________________________________________________________________________________________________________________________________________


d r o p  p l a s t i c p o s e n


Når termometeret måler ekstreme varmegrader eller regnen vælter ned i spande, er vi formentlig nogle, der tænker på, om vi kan nå at hjælpe naturen tilbage i balance. Hvadenten vi selv er skyld i klimaforandringerne eller ej, kommer vi ikke uden om det faktum, at vi har forurenet jorden i en ufattelig grad.

En af de ting, det er nemt at ændre på, er at droppe plasticposen, når vi køber ind. I Kina har de små tynde engangsposer allerede været forbudt i flere år, og nu breder et forbud mod plasticposer sig også i USA, hvor Californien overvejer at følge trop. I San Francisco har de ligefrem “posemonstre” – mennesker der løber rundt i brugte plasticposer – for at gøre opmærksom på problemet.

Jeg indser, at det er svært at få folk til at skære ned på kødindtaget – en af de allerstørste syndere i CO2-udledningen – men at skaffe sig en dejlig indkøbspose af stof brude være til at overse for os allesammen.

Plastic er stærk giftig for naturen og ressourcekrævende. Og så tager det 400 år at nedbryde plastic.


Posen her har min søde veninde Ida købt med hjem til mig fra USA. Den gør samtidig fin reklame for det grønne liv. Den har jeg altid med mig, når jeg køber ind.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. august 2010

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

s v a m p e s æ s o n e n  “r e g n e t”  i  g a n g


Vi er mange, der ikke var så glade for styrtregnen forleden, men svampene, ja, de nyder det. De vrimler simpelt hen frem i skovbunden. Hvis det ikke bliver ved med at regne, får vi en perfekt svampesæson.

Måske har du allerede været ude og samle kantareller og spist dem stuvet på den sædvanlige måde. Mangler du ideer til andre anvendelsesmåder, er her en salat med kantareller og broccoli, som klæder hinanden godt.


broccolisalat med kantareller


______________________________________________________________________________________________________________________________________________

50 g skalotteløg

1 spsk rapsolie

100 g kantareller

250 g broccoli

1 dl tørrede tranebær

 

dressing

4 spsk olivenolie

ca. 1 tsk ristet sesamolie

2 spsk citronsaft


 

Hak løgene og skær kantarellerne i mindre stykker. Svits de to ting i olien et par minutter.

Del broccolien i små buketter, skær stokken i små terninger. Kom broccolien på panden sammen med tranebærrene. Svits kun kort tid, til broccolien skifter farve til mørkere grøn. Afkøl grøntsagerne. Bevar væden fra svitsningen.

Rør en dressing af rapsolie, sesamolie og citronsaft. Smag til med salt, peber og måske et nip sukker.

Hæld dressingen over salaten og vend rundt.


________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16. august 2010

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

b u r g e r  m e d  f a l a f l e r


Der er ingen ende på fyld til burgere. Prøv fx med de små “kugler”, falafler. Du kan oven i købet købe dem frosne i en udmærket kvalitet (Nutana). Men du kan også selv lave dem, se opskriften i min bog “det kærlige køkken – grøn mad til en sårbar planet”.

Du kan smøre burgeren med en af de muligheder, jeg nævner længere nede på siden. En anden mulighed er:


burgersmør med mandler

Sæt 2 dl yoghurt eller sojayoghurt til afdrypning i et kaffefilter og rør 2 spsk hakkede mandler i sammen med 3 spsk hakkede, soltørrede tomater i olie og en lille håndfuld basilikumblade. Smag til med salt og peber.


burger med falafler

Smør burgeren med mandelsmørret. Skær 2-3 falafler igennem og læg dem på bunden. Drys med et par tynde løgskiver og skiver af syltet agurk. Læg et salatblad øverst og læg “låget” på.


_________________________________________________________________________________________________

15. august 2010

_______________________________________________________________________________________________________________

s u p e r  s ø n d a g s  s a n d w i c h


Hvis du bor i den del af landet, hvor regnen ikke vælter ned, skal du måske på en lille skovtur? måske ud og samle kantareller? Der kommer snart gode opskrifter på kanteraller her på bloggen.

Men snup en lækker sandwich med på turen.

Brug godt groft sandwichbrød (det hvide er helt uden værdi) og smør brødet med pesto. Vend skiver af avocado i limesaft og læg dem på brødet. Drys evt. med lidt tørret chili og hakkede oliven. Læg skiver af tomat øverst.

Klap sammen og nyd den dejlige sandwich. Den er selvfølgelig også god i madpakken.


____________________________________________________________________________________________________________________

14. august 2010

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________


j a m e n,  h a r  v i  d a  h e l t

h æ g t e t  o s  a f  n a t u r e n ?


I Danmark har vi ikke tidligere dyrket majs i større stil. Det gør vi nu – på 173.000 hektar. Til dyrefoder vel at bemærke.

Nu viser det sig, at majsmarkerne øger vandforureningen kraftigt, fordi denne afgrøde fører til udledning af større mængder kvælstof i form af nitrat end andre afgrøder (Kristian Thorup-Kristensen, Københavns Universitet).

Jeg kunne til nød acceptere det, hvis det var mad til verdens 1 milliand sultende mennesker – mine tanker går lige nu til millionerne i Pakistan, der kæmper mod både vand og sult – men nej, majsen bliver spist af de dyr, vi bagefter her i Vesten mæsker os med.

Vi KAN ikke være det bekendt. Der går 10 kg foder til 1 kg kød. Hertil kommer den massive forurening i dyrkningen. Vi sidder lunt i smørhullet her i Danmark. Skal der virkelig en katastoffe til, før vi fatter, at vi har hægtet os næsten helt af naturen?

Spis grønt – det er den største gave til naturen – og dig selv!

________________________________________________________________________________________________

13. august 2010

____________________________________________________________________________________________________________________________________

s m ø r  b a r e  t y k t  p å


I denne uge handler det om madpakker. Frokosten er en vigtig del af dagens måltider, og da madpakken ofte skal transporteres, gælder det om at finde robust – men også delikat – mad.

I dag vil jeg anbefale et smørepålæg af bønner. Der er det fantastiske ved bønner, at de er både vitamin- og proteinrige – og så indeholder de ikke ret mange kalorier. Så: smør bare tykt på!


smørepålæg af bønner

5 dl kogte bønner (kidney-, hvide eller sorte bønner)

4 fed hvidløg

2 tsk spidskommen

2 tsk tørret timian eller oregano

olivenolie

paprika

citronsaft

 

Purér bønnerne i køkkenmaskinen eller med en stavblender sammen med hvidløg, spidskommen og den valgte krydderurt.

Rør lidt vand eller en lille smule olie i pureen og smag til med paprika, citronsaft, salt og peber.


___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

s å  e r  d e t  m a d p a k k e t i d  i g e n !

Mon ikke vi er nogen, der spørger os selv, hvor den sommer blev af. Efter en kold vinter og en regndryppende forsommer blev det endelig rigtig dejlig dansk sommer – og så var alle de vejrmæssige udfordringer heldigvis hurtigt glemt. Det blev en skøn sommer med mængder af dejlige nye grøntsager.

Nu er kornet så ved at blive høstet – og børnene er begyndt i skolen. Vi andre kaster os over arbejdet med fornyet energi – og så skal rugbrødsmotoren fodres både hos små og store.

Madpakker er en delikat sag! (dog ikke altid delikat at spise). Men også på dette område af spiseriet kommer den grønne mad ind som en klar vinder. Jeg skrev engang en bog, der hed “Den lille grønne for madpakkespisere”. Den var fyldt med forslag til spændende grøn madpakkemad (desværre er bogen helt udsolgt).

Som kødspiser tror man det næppe, men der er utallige muligheder for grønne madpakker. Jeg vil i denne uge koncentrere mig om burgere, der er sådan en dejlig form for frokost. En “fuldfed” burger er nem at transportere, den bliver ikke slatten – og de fleste børn (og voksne) elsker den. En lille salat eller to skal der selvfølgelig også være i skoletasken eller mappen.


I Indien – her i Mumbai – kan man købe dejlige vegetariske sandwich på gaden. Sandwichene ristes over et lille kulbål, så man får et skønt varmt brød. Så heldige er vi ikke i Danmark. Vi må smøre vores egne madpakker!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

I dag har Fødevarestyrelsen udsendt følgende advarsel:

Skyl frugt og grønt før du spiser det.

Hvert år giver frugt og grønt, især fra udlandet, både opkast og diarré hos forbrugerne, på grund af bakterier og virus. Fødevarestyrelsen vil derfor lære forbrugerne at blive bedre til at skylle frugt og grønt.

Og jeg vil gerne tilføje for egen regning: som regel er grøntsagerne også giftsprøjtede.

Derfor: spis danske ØKOLOGISKE grøntsager, når de er i sæson. Så hjælper du dig selv, klimaet, dyrene og hele kloden.


______________________________________________________________________________________________________________________________________________

u g e n s  f r o k o s t

_____________________________________________________________________________________________________________________________

en herlig madpakke til små og store


Hvad mon der gemmer sig bag indpakningen …?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

bønnefrikadeller


… måske en skøn bønneburger.

Klik HER, så får du opskriften.

Du kan også finde en opskrift en bønnefrikadeller her.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

fyld til burgere



Fyld til burgere kan varieres i det uendelige.

Klik på billedet, så får du nogle forslag.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

opskrift på burgerboller


Måske vil du selv bage burgerbollerne.

Klik på billedet, så får du opskriften.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

rød-hvid hvidkålssalat


En salat eller to hører helt bestemt med til en sund og lækker frokost. Vælg en stabil beholder til at transportere salaten i.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________


spidskålssalat med mormordressing


Denne salat med sur-sød mormordressing vil de fleste børn synes om.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

glæd dig til næste uge


Der handler det om de skønne artiskokker, som er i sæson lige nu.


_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

hvis du vil bladre i de foregående menuer –

så klik her

__________________________________________________________________________________________________

ugens menu – uge 1,

ugens menu – uge 2,

ugens menu – uge 3,

ugens menu – uge 4,

ugens menu – uge 5,

ugens menu – uge 6,

ugens menu – uge 7,

ugens menu – uge 8,

ugens menu – uge 9,

ugens menu – uge 10,

ugens menu – uge 11,

ugens menu – uge 12,

ugens menu – uge 13,

ugens menu – uge 14,

ugens menu – uge 15,

ugens menu – uge 16,

ugens menu – uge 17,

ugens menu – uge 18,

ugens menu – uge 19,

ugens menu – uge 20,

ugens menu – uge 21,

ugens menu – uge 22,

ugens menu – uge 23,

ugens menu – uge 24,

ugens menu – uge 25,

ugens menu – uge 26,

ugens menu – uge 27.

ugens menu – uge 28,

ugens menu – uge 29,

ugens menu – uge 30,

ugens menu – uge 31

Print Friendly, PDF & Email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.