tomatbøffer – tomatkeftedes fra Santorini
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
med hilsen fra den græske ø, Santorini
Det er ved at være højsæson for tomater, også i Danmark. Og især hvis man dyrker frugterne i et drivhus.
Selv om tomat er en af de frugter, danskerne spiser allermest af, har vi ikke vældig mange retter med tomat. Der er selvfølgelig tomatsovs og tomatsuppe, men så er ideerne også næsten sluppet op. Der er naturligvis også tomattærte og tomater med fyld. De fyldte tomater har jeg faktisk lige lavet, så der er en opskrift på vej.
Men mon ikke de fleste tomater havner i en salat?
Sydpå, hvor man kan dyrke store solmodne, kødfulde tomater, er der flere opskrifter at vælge imellem. Et eksempel er disse tomatkeftedes, som er en lokal ret fra den skønne græske ø, Santorini. Keftedes betyder kødboller eller frikadeller. Jeg har valgt at kalde mine for bøffer.
.
man kan altid blive klogere
Selv om jeg har rejst meget i Grækenland og også været på Santorini flere gange, har jeg aldrig smagt disse tomatbøffer dernede. På en god dag kan jeg ellers godt bilde mig selv ind, at jeg kender maden ret indgående i de lande eller steder, hvor jeg har rejst. Men der er altså smuttere, må jeg indse. Det var nemlig en af bloggens læsere, Dorit, en sand Santorini-ekspert, der gjorde mig opmærksom på disse bøffer.
Dorit skriver, at næsten enhver husmor på Santorini har sin egen specielle opskrift på tomatbøfferne. Jeg har så lavet min udgave her, og jeg håber, at Dorit bliver tilfreds med den!
Faktisk besøgte jeg Santorini allerede i 1978. Jeg havde arbejdet på et forlag i München og tog 3 måneders ekstra orlov, hvor jeg rejste med rygsæk ned gennem Italien til Bari. Her tog jeg båden til Korfu, hvor jeg sniffede berusende timianduft, spiste øens vidunderlige oliven og drak lidt retzina, inden jeg tog over til fastlandet og kørte med gamle skramlende busser ned gennem landet til Athen og herfra videre med små både ud til mange af øerne i Det ægæiske Hav, bl.a. Santorini.
Dengang var der ingen lufthavn på Santorini, så møjsommeligt måtte jeg med rygsækken på nakken klatre op ad den stejle bjergskråning til byen på toppen. Det var besværet værd, for vulkanøen er en af de smukkeste i ø-havet. Små, hvide kirker med azurblå tage læner sig faretruende ud over klippekanterne, kaskader af blomster myldrer overalt og et krystalklart hav blinker langt nede. Men altså: ingen tomatbøffer til mig!
.
gammelt køkken
Det græske køkken er et af Europas ældste. Digteren Archestratus skrev en af historiens første “koge”bøger i det fjerde århundrede f.Kr. Og dekorerede vaser, fade og figurer viser køkkenscener fra lang tid før vores tidsregning.
Det græske køkken hører til det sunde middelhavskøkken med masser af helsebringende råvarer. Oliven og olivenolie ligger højt på skalaen sammen med masser af grøntsager som tomater, auberginer, artiskokker, asparges, bladselleri, fennikel etc. – og bælgfrugter som tørrede bønner og kikærter. Masser af citroner og krydderurter er med til at give maden smag og karakter – og masser af antioxidante stoffer.
Kød har aldrig spillet nogen stor rolle i det græske køkken. Derimod har brød altid været en uundværlig følgesvand til måltidet. Bedst kendt er pitabrødet, men også fladbrød er almindeligt. De gamle grækere kendte ikke til spisebestik, så de spiste med hænderne, eller de brugte brødet til at “skovle” maden op med. Brødet blev endog brugt til at tørre fingrene i. Det brugte brød blev så smidt på gulvet til slaverne og til hundene.
.
tomatbøffer med bønnesalat
Spis fx en salat af store limabønner med oliven, bladselleri og valnødder til tomatbøfferne. Du kan også give brød til, men her i sommertiden vil jeg anbefale nye kogte kartofler.
.
græske tomatbøffer (tomatkeftedes)
16 stk.
3/4 kg kødfulde tomater
150 g vegansk feta eller anden feta
75 g rødløg eller skalotteløg
1/2 dl hakket persille
1/2 dl hakkede mynteblade
1 spsk tørret oregano
1 spsk citronsaft
2 tsk bagepulver
ca. 125 g hvedemel (evt. kikærte- eller sojamel)
salt, friskkværnet peber
olivenolie til stegning
.
Skær tomaterne i små terninger og læg dem i en fintmasket sigte. Drys med 2 tsk salt og lad tomaterne afdryppe 1/2-1 time (gem væden og brug den i en suppe).
Smulder fetaen fint. Hak løget fint.
Bland feta, løg, de tre slags krydderurter og citronsaften i tomaterne.
Bland bagepulveret i melet og rør det i tomatmassen sammen med friskkværnet peber. Det er vigtigt, at tomaterne hænger godt sammen. Så måske skal der tilsættes lidt mere hvedemel. Smag til med salt og peber.
Pres farsen godt sammen i skålen og sæt den i køleskabet en halv times tid.
Vurdér konsistensen. Måske skal der endnu lidt mel i. Det er vigtigt, at massen hænger sammen under stegningen.
Varm ca. 1/2 dl olie op i en pande. Sæt ”bøfferne” i den varme olie og pres dem lidt flade. Brug en ske dyppet i koldt vand for hvor ”bøf”.
Steg ”bøfferne” gyldne på begge sider.
.
servér en bønnesalat til
Denne bønnesalat passer fint til tomatbøfferne.
.
opskrifterne er fra min nye bog
Både bøfferne og salaten er med i min nye bog med masser af ideer til klimakærlig mad med plantefars.
Læs mere om bogen her.
.
Bravo Kirsten, de bøffer vil jeg lave når vores to rejsefæller kommer til frokost den 16.7., har faktisk allerede “advaret” dem om, at den står på græske tomatkeftedes. Udover den gode bønnesalat skal vi også have en hjemmelavet tzatziki…og så må solen godt skinne over terrassen, så vi kan blive hensat til lune himmelstrøg. Og så kunne det være sjovt at finde en græsk vin til😄
Tak for beretningen og opskriften !
Kære Dorit,
Tak igen for ideen med tomatbøfferne. Jeg håber, de lever op til dem, du kender fra Grækenland! 🙈 Og det er selvfølgelig en god idé at servere tzatziki til også.
Jeg ønsker jer rigtig megen sol på terrassen, når I forhåbentlig nyder “bøfferne”. Rigtig god fornøjelse. 😘
Kh Kirsten
Kom sådan til at tænke på mine egne ture til Santorini af flere omgange som ung og også i 70’erne. Ankom sen aften og blev sejlet ind til øen af mindre båd. Stejlt gik det op af zig-zag trappen blandt æsler og muldyr. Opstigningen tog omkring 20 minutter, og på toppen stod så de lokale og ventede på os turister for at tilbyde logi. Vi gik noget tøvende med en hr. Manolis, netop ud over tomat marker mm, og vi anede ikke hvor vi endte. Lys var der selvfølgelig ikke, og det var først om morgenen da vi åbnede dørene op fra vores lille værelse, at vi så hvilken skønhed vi var havnet i. Tomatmarker så langt øjet rakte, vinmarker og den mest vidunderlige udsigt. Vi blev blændet – ikke kun af skønheden, men også fordi alt jo var kalket hvidt. Vi boede hos Manolis, hans kone og ene barn – en pige – i en hel uge, og nød Manolis skønne sherry tomater i et væk.
Skal selvfølgelig prøve din tomatbøf 🙂
Kære Ann,
Hvor er det dog dejligt at læse din malende beskrivelse af stien med muldyrene og æslerne. Man kan blive helt forpustet igen ved at læse om “opstigningen” til toppen.
Egentlig havde jeg glemt det med logierne. Det var virkelig fantastisk med alle de dejlige mennesker, man mødte på den måde. Det kostede som regel 10-15 kroner for en seng hos en familie, så vidt jeg husker.
Jeg gik engang med en gammel mand, som varmt anbefalede sit hus og den seng, han havde til udlejning. Han så tilforladelig ud, så vi gik over marker, gennem vandløb og sprang på klipper, inden vi nåede frem til hans faldefærdige hytte. Da han lukkede døren op, åbenbarede en enkelt stor seng sig som eneste møbel i det fattige rum. Alle vægge var tapetseret med nøgne damer fra forskellige magasiner.
Jeg kunne se, at det nok ikke var det helt rigtige logi for mig, så jeg takkede pænt nej. Den gamle mand blev meget ulykkelig og blev ved med at mumle: “you looked so good, you looked so good … mens han fulgte mig på vej tilbage til civiliserede områder.
Sådan mødte man i Grækenland dengang mange interessante mennesker!
Jeg håber, du bliver glad for tomatbøffen.
Kh Kirsten
Uuuh, hvor vi jeg glæde mig til disse. I dag står den dog på moussaka – naturligvis også kødfri. Rigtig mange græske retter kan laves vegetariske, nistisimi, oprindeligt beregnet til den ortodokse fasteperiode mellem fastelavn og påske, hvor de rettroende ikke spiste fisk og kød….
Kære Charlotte,
Mange tak for din hilsen. Du har sandelig ret i, at der er mange lækre retter fra Grækenland – både nogle uden kød og nogle, hvor man nemt kan fjerne kødet. Moussakaen og spinattærten, du omtaler, er begge meget lækre eksempler.
God fornøjelse med tomatbøfferne.
Kh Kirsten
bliver spændende og se om jeg kan lave dem her, nu hvor tomaterne er friske og lækre
Kære Viveca,
Ja, jeg håber, de lykkes for dig. Disse tomatbøffer er naturligvis mere bløde end “bøffer” af kornprodukter, svampe eller bønner. Men med forsigtighed går det fint.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Jeg har snydt ! Lavede dem allerede i går, vi skal dem med til Nærum, hvor vi skal fejre vores piger og deres eksaminer.
Kom vist for lidt mynte i, tog bare på slump, så kom endelig ikke for lidt i. Men ellers er smagen fantastisk og konsistensen god at arbejde med 👍😊
Kan fortælle, at der stadig står lokale i havnen Athinios med skilte, hvor de reklamerer for deres ferieboliger, så der er muligheder for bare at tage af sted med færgen fra Athen eller en af de andre øer 😎
Kære Dorit,
Jeg er glad for at høre, at du havde held med tomatkefteder’ne. Måske kan du drysse lidt mere mynte på ved serveringen? Jeg ønsker rigtig god fornøjelse med fejringen af jeres piger.
Hyggeligt at høre, at man stadig kan leje sig ind hos private. Jeg kunne smutte af sted i morgen …
Kh Kirsten
Super lækre, ikke sidste gang vi laver dem. 1000 tak for denne og de mange andre lækre og inspirerende opskrifter 🙂
Kære Dorte,
Hvor er det dejligt, at tomatbøfferne gør så stor lykke. Jeg siger også tak og glæder mig over, at du kan bruge mine “frembringelser”! 🍅
De Tomatbøffer er virkelig dejlige! Jeg havde nogle supergoe Roma tomater og kikærtemel til at justere konsistensen. Rigtig god opskrift !
Jeg lavede også bønnesalaten til og den var saftig og overraskende lækker.
Så der er gået tomat i den for tiden- skal ha tjekket en tomattærteopskrift ud på din side…
Tak for goe opskrifter.
Hilsen Janne
Kære Janne,
Uhmmm …. det lyder dejligt med Roma-tomater. Og godt at høre, at du fik den rigtige konsistens, for det er her, det kan knibe, fordi der er så meget væde i tomaterne.
Jeg er også glad for, at du kunne lide bønnesalaten.
Hvis du er efter tomatopskrifter kan du lede i søgefunktionen i højre side af bloggen. Men jeg vil da gerne anbefale tomat-squashtærten med jordnøddebund (http://wp.me/p5bjYH-2LC) eller tærten med langtidsbagte tomater (http://wp.me/p5bjYH-n2).
God fornøjelse og mange tak for din hilsen,
Kh Kirsten
Har fetaosten en funktion i forhold til at holde sammen på massen?
Kære Susan,
Ja, det er den sådan set. Smagen er dog også en faktor. Men du kan godt lave frikadellerne uden feta, hvis du ikke kan lide feta eller få fat i den. Frikadellerne kan være en smule vanskelige at få til at hænge sammen, så fetaen er en lille hjælp, men prøv bare uden. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy