Kadire og koen – og en hyrdesalat fra Makedonien
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in rejser, salater
22. juli 2015
skovjordbærrene boomer lige nu
Spis jordbærrene og de andre skønne bær med fløde, måske kokosfløde som her. Eller lav en dejlig kokosis.
20. juli 2015
Kadire og hendes ko bor i en landsby i Makedonien
Må jeg præsentere Kadire, som jeg kort omtalte forleden? Kadire bor i en landsby i Makedonien. Hun er 88 år gammel og bor sammen med sin ko, som giver hende en stor del af hendes ernæring.
Det er bevægende og rørende at møde denne smukke kvinde med et langt liv aftegnet i hver eneste fure i det milde ansigt. Hun har set et og andet og oplevet store forandringer og krige i de 88 år, hun har levet på Balkan.
Kadire har aldrig været gift, hvilket er usædvanligt i det landsbysamfund, hvor hun bor. Hun har således heller ingen børn til at passe på sig i alderdommen, men hun har nevøer og niecer, som sørger for hende økonomisk. Men Kadire kan stort set leve af sin ko og de grøntsager, hun selv dyrker.
Hvis man ikke har familie på disse kanter, er man ilde stedt. For kun hvis man er heldig, får man måske en folkepension på 4-500 kr. om måneden.
her er Kadires hus
Her er Kadires 200 år gamle, idylliske træhus. Når Kadire ikke er her mere, vil arvingerne rive huset ned, for de vil gerne have nye flotte stenhuse med centralvarme, indlagt vand og masser af marmor. Det forstår jeg godt, men det gør mig alligevel ondt, at det meste af den gamle kultur er i fuld fart ved at forsvinde i Makedonien.
Den unge generation vil naturligt nok have nyt og smart, men jeg er sikker på, at deres børnebørn vil begræde, at de ikke skåner noget af det gamle.
her er 3 K’er: Kadire, koen og Kirsten
Kadires ko bor i stueplanet i det gamle hus. Selv bor Kadire på førstesalen, men det er blevet hårdt for hende at komme op af trapperne. Og der skal jo også slæbes brænde op til de to små ovne, der nødtørftigt holder Kadire varm om vinteren. Vintrene her er nemlig lige så isnende kolde som somrene er kogende hede.
Træpladen, der hænger på væggen, er Kadires bord. Det løftes ned, når hun skal spise.
Det stribede forklæde, Kadire har på, er af filtet uld. Det er traditionelt og bruges for at skåne det “fine” tøj, når man arbejder i stalden eller i marken. Og om vinteren varmer det dejligt.
Kadire muger ud under koen
En af de gange jeg besøgte Kadire, var det blevet aften, og Kadire havde netop malket koen. Nu skulle der muges ud.
Den gamle kvinde med det smukke sind og den store fæstfrihed fortalte beklagende, at det efterhånden tog hårdt på hende at passe koen, men de to er ligesom uadskillelige.
kom med op på 1. sal
Her er Kadire i sit køkken på 1. sal. Alt mad, bliver lavet på den lille brændeovn. Her er det suppegryden, der simrer over ilden.
Kadires “nederdel” er et stykke stof viklet sammen, så der opstår et par “bukser”. Det er en gammel klassisk måde at klæde sig på her i området. Det giver større bevægelsesfrihed, når man arbejder i marken eller stalden.
Kadire kærner selv sit smør
Kadires husgeråd
Kadires skåle og tallerkener er så fine, at de nemt kunne vises i et smart livsstilsmagasin. Det meste er gamle ting af metal, som nu igen er højeste mode.
Kadire i sin stue
I stuen har Kadire endnu en brændeovn, som holder den værste kulde ude om vinteren. I stuen er også en seng, og alt er pænt og ryddeligt – men meget enkelt.
Kadire er populær
Det er tydeligt, at Kadire er populær blandt nevøers og niecers børn og børnebørn. Døren i hendes gamle hus står altid åben, og jeg nyder også godt af gæstfriheden.
tak for besøget til Kadire
.
Følg med på bloggen i næste uge. Så besøger vi landsbyens gamle møller og smed.
og så af sted til markedet …
“Hvor finder jeg tomaterne?”
For at blive i det enkle har jeg valgt en klassisk salat fra Makedonien, en hyrdesalat, for jeg synes det skal være en ret med de fantastiske solmodne tomater, de avler her i Balkans varme “gryde”.
solmodne tomater er ren slik
en klassisk salat fra Makedonien
Salaten her minder om den kendte græske salat, og de to lande er da også naboer.
Vælg en blød fetaost, der ikke er særlig salt.
.
makedonsk hyrdesalat
400 g tomater
1 agurk
1 mildt løg
200 g fetaost
50 g sorte oliven
frisk timian
dressing:
1/2 dl olivenolie
2-3 spsk citronsaft
Skær tomaterne i både og agurken i terninger. Snit løget fint og skær osten i små stykker.
Bland de fire ingredienser med oliven og frisk timian.
Smag olien til med citronsaft, salt, peber og evt. et nip sukker.
Dryp dressingen på salaten.
Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
Hvor er det nogle fantastiske billeder. Som fra en helt anden tidsalder. Hun har da det mest fantastiske milde ansigt. Tak for at jeg kom med på besøg.
Tak for din hilsen, Anita. Ja, det er virkelig som at komme 100 år tilbage i tiden at besøge Kadire. Og med hende forsvinder en hel tidsalder – desværre!
Kh Kirsten
Tak for dine spændende beretninger fra Makedonien – glæder mig til at høre mere 🙂 er gået i gang med forberedelser til salaten ! Mange hilsner Liv
Kære Liv,
Jeg håber, du bliver glad for salaten. Den beviser at enkelt ofte er bedst. Jeg er temmelig vild med den selv. Ikke mindst fordi jeg har fundet en god cremet fetaost.
Om nogle dage kommer et nyt “afsnit” om det gamle Makedonien, nu fra den gamle smedje og mølle så hæng på!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Tak for den dejlige historie og de fine ord om Kadire – jeg følte det nærmest som om jeg var i stue med hende/jer, billederne er også vældig gode. Jeg glæder mig til at prøve Makedonsk Hyrdesalat selvom det bliver en udfordring at finde så fine tomater og oliven dér hvor jeg bor. Din blog er dejlig at læse, dine rejser er inspirerende og jeg glædes over at blive budt så mange spændende opskrifter fra forskellige kulturer – tak.
Kærlig hilsen Kristin
Tusind tak for din søde hilsen, Kristin. Jeg er synes jo, det er sjovt at dele mine rejseoplevelser med andre, så det er rigtig dejligt at høre, at du synes om beretningerne. Der kommer flere!
Salaten e1r også god med danske produkter, men du har ret: de solmodne tomater i Makedonien var fantastiske. Men god fornøjelse med salaten – trods alt
Kh Kirsten
Sikke en fin billedreportage om Kadire!
Mange hilsner
Hanne Lise
Tak Hanne Lise. Det glæder mig, at du kan lide den lille reportage!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy