thailandsk curry med mangofrugt
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
klimaet har brug for din støtte
Borgerforslaget om en ny klimalov i Danmark har nu oversteget de nødvendige 50.000 underskrifter for at blive behandlet i Folketinget.
Det er sket hurtigt. Og det er meget glædeligt. Alligevel vil jeg opfordre DIG til at gå ind på Borger.dk for at afgive DIN stemme, hvis du ikke allerede har gjort det. Jo flere stemmer ialt, der bakker op, desto mere pres kan vi lægge på politikerne.
Hav dit nøglekort parat, når du går ind på Borger.dk. Et lille stykke nede på siden finder du “Dansk klimalov nu”. Her kan du afgive din stemme.
Og så til den klimavenlige mad. I dag er den nem og varmende:
.
herligt, hot & hurtigt!
Hvem er ikke vild med thaimad? Tusindvis af danskere valfarter til det varme og gæstfrie land, og de fleste forelsker sig i både de venlige thaier og i deres hotte, afsindigt lækre mad.
Jeg har siden 1980 rejst intensivt i Thailand, og for mig var thaimaden kærlighed ved første bid. Jeg elsker deres curries og deres supper. Thaimad har en perfekt blanding af mangeartede smagsindtryk fra det helt stærke over det syrlige til det let sødlige og det pikante. Ingredienser som citrongræs, kaffir limeblade og thaibasilikum gør thaimad til en dybt tilfredsstillende madoplevelse.
Her er en curryret udviklet hjemme i mit eget køkken efter hukommelsen fra mange vidunderlige thaimåltider i det hjertevarme land.
Endnu en væsentlig ting er, at retten er tilberedt på under 1/2 time!
.
vælg selv styrken og urterne
Du skal ikke fortvivle, hvis du ikke lige kan opdrive kaffir limeblade eller thaibasilikum. Måske kan du heller ikke finde currypastaen (alle dele købes bedst i butikker, der handler med orientalske varer), men pastaen kan du nemt selv lave, så får du den styrke, der passer dig. Min gode ven Henrik har udviklet en meget lækker currypasta. Du kan finde opskriften på Henriks hjemmeladede currypasta her.
.
ris – hvid, brun eller rød?
Der skal selvfølgelig ris til en curry. Men ris er på den sorte liste, når det gælder fødevarer med en høj klimabelastning. Allerede ved at vælge kødet fra, er der dog nemt “plads” til lidt ris, der i sammenligning med kød er en klimabelastende dværg.
Jeg har for en gangs skyld valgt hvide basmatiris. Brune afskallede ris er naturligvis meget sundere, og endelig er der de røde ris, som er ekstra gode, fordi de bl.a. indeholder stetiner, der er med til at balancere kolesterol i blodet. Læs mere her om gærsvampen, der gør de røde ris så sunde.
.
thailandsk curry med mangofrugt
(4 personer)
100 g løg
4 fed hvidløg
200 g tofu, evt. røget eller med urter (kan evt. erstattes af kogte kidneybønner eller kikærter)
2 spsk kokosolie
2-3 tsk rød currypasta, evt. hakket frisk chili
4 kaffir limeblade
1-2 røde peberfrugter
250 g gulerødder
1/2 kg broccoli og/eller blomkål
4 dl kokosmælk
1 stor mangofrugt
evt. thaibasilikum
2 spsk citronsaft
salt, rørsukker
2-3 spsk tamari
evt. frisk koriander
200 g basmatiris, evt. brune ris eller røde ris
Hak løg og hvidløg.
Pres al væden ud af tofuen og skær den i små terninger.
Varm olien op og svits karrypastaen og kaffirbladene et øjeblik. Tilsæt de to slags løg og tofuen. Steg alle tre ting gyldne. Tofuen må gerne få lidt hård skorpe.
Skær peberfrugten i strimler. Skær gulerødderne i stave og broccoli og/eller blomkål i små buketter. Skær stokken i små terninger.
Kom gulerødderne og peberfrugten i gryden og tilsæt kokosmælken. Lad det simre 2 minutter.
Tilsæt kålbuketterne og lad curryen simre et par minutter mere.
Skær mangofrugten i små strimler og kom dem i gryden, evt. sammen med en håndfuld blade af thaibasilikum.
Lad curryen koge op og fjern gryden fra varmen. Hvis du vil have grøntsagerne mere bløde, skal du lade curryen simre 5-6 minutter mere.
Smag til med citronsaft, sukker, salt og tamari.
.
Servér curryen med frisk koriander på toppen og med kogt ris:
Skyl risen og kom den i en gryde med 4 dl vand og et drys salt. Kog risen til vandet er fordampet, ca. 15 minutter.
Brune ris koges ca. 30 minutter i dobbelt mængde vand, røde ris 20-25 minutter.
.
.
Kære Kirsten,
Denne karry skal jeg lave i dag – tak – elsker AL din mad – <3 og TILLYKKE med fødselsdagen igår – håber du havde en dejlig dejlig dag. Kærlig hilsen Mikala x
Kære Mikala,
Tusind tak. Og jo tak, jeg havde en fin dag, som sluttede med en meget lækker middag hos Plant Power Food på Fælledvej (https://www.plantpowerfood.dk). Den restaurant vil jeg varmt anbefale næste gang du er i landet.
Og så håber jeg du bliver glad for curry’en.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Jeg har holdt af dine opskrifter i mange mange år. Altid gode og velbearbejdede. Men der er et aber dabei. Nu er overskriften at vi skal gøre noget ved klimaet – ja, men hvorfor så bruge sådan en frugt som mango, som skal flyves ind? Jeg kan da måske godt se, at vi skal skære ned på kød, men jeg synes, der er et stort problem med alle de grøntsager og frugter, som vi flyver ind hver dag. Og vi ved ikke, hvordan de er produceret og hvad det går ud over i oprindelseslandene. FX kokosolie! Jeg kunne blive ved og ved, men vil slutte med at opfordre os alle til at anvende dansk produceret frugt og grønt.
Kære Lone,
Mange tak for dit indspark. Vi er fuldstændig enige. Men i min optik er det sådan, at vi godt en sjælden gang kan tillade os at spise en enkelt mangofrugt (et stk. til 4 personer). Det er sådan, at når man ikke spiser kød, har man en hel del plads på sit klimaregnskab til at “synde” en gang imellem. Jeg synes fx det er svært at undvære citroner.
Men du har fuldstændig ret: vi bør undgå al import af frugt og grønt. Men hvis du kikker på, hvad det koster på klimaregnskabet og lidelserne for dyr og mennesker at importere hundredtusindvis tons soja fra den anden side af kloden til opdræt af dyr, bliver en enkelt mango en dråbe i havet. Men du har stadig ret!
Der er som du påpeger også problemet med produktionsformen. Jeg vælger selvfølgelig økologisk, men det er ingen garanti for, at der ikke har fundet udnyttelse sted – enten af mennesker eller på klodens konto.
Tak for dit meget væsentlige indlæg.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
i sidste uge jeg fik lavet en grønkåls pestso hvor var den blændende unik velsmagende en herlig variation til grønkålen ….
Tusind tak
Jetta Majmon
Kære Jetta,
Det er jeg rigtig glad for at høre. Jeg synes også rigtig godt om denne pesto, og det er dejligt at kunne bruge kålen til andet end supper og salater.
Kh Kirsten
Jeg synes du skal bruge palmesukker, som de gør i Thailand. Der er forskel i smag.
Kære Liv,
Ja, palmesukker er det optimale. Det kan dog være svært at finde for nogle, derfor har jeg ikke taget det med. Men jeg siger dig mange tak fordi du gør opmærksom på det og tilføjer muligheden i opskriften.
Kh Kirsten
Har du ikke peberfrugter i retten? Det ser sådan ud på de fine billeder, men jeg kan ikke finde dem blandt ingredienserne???
Kære Jette,
Godt du er vågen! Tusind tak fordi du gør opmærksom på manglen af peberfrugter. Jeg har straks tilføjet dem.
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Tak fordi du opfordrer til at hjælpe klimaet (og dermed os alle). Også tusind tak for alle dine
vidunderlige opskrifter, som gør det super let at slippe kødet.
Kh Marianne
Kære Marianne,
Selv tak. Det bærer lønnen i sig selv at arbejde for lækker mad og et bedre klima. Men det er altid SÅ dejligt at give værdsat, så rigtig mange tusind TAK!
Kh Kirsten
Hej Kirsten (og andre læsere).
Jeg er ikke så vild med tofu, så jeg laver den bare uden – og tilsat en håndfuld saltede peanuts, mangler der ikke noget 🙂 SKØN ret 🙂
Tak for din gode mad <3
Bedste hilsner
Fine
Kære Fine,
Du er ikke alene om din aversion mod tofu – desværre. For tofu er faktisk lækkert, hvis det behandles rigtigt, fx marineres. Men som du selv skriver, kan man sagtens lave curryen uden tofu. Peanuts er godt, men ogå bønner, linser etc. er en mulighed.
Og: selv tak. Det glæder mig, at du kan bruge mine ideer.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy