Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

onsdag

30

januar 2019

14

KOMMENTARER

thailandsk curry med mangofrugt

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

klimaet har brug for din støtte

Borgerforslaget om en ny klimalov i Danmark har nu oversteget de nødvendige 50.000 underskrifter for at blive behandlet i Folketinget.

Det er sket hurtigt. Og det er meget glædeligt. Alligevel vil jeg opfordre DIG til at gå ind på Borger.dk for at afgive DIN stemme, hvis du ikke allerede har gjort det. Jo flere stemmer ialt, der bakker op, desto mere pres kan vi lægge på politikerne.

Hav dit nøglekort parat, når du går ind på Borger.dk. Et lille stykke nede på siden finder du “Dansk klimalov nu”. Her kan du afgive din stemme.

Og så til den klimavenlige mad. I dag er den nem og varmende:

.

herligt, hot & hurtigt!

 

Hvem er ikke vild med thaimad? Tusindvis af danskere valfarter til det varme og gæstfrie land, og de fleste forelsker sig i både de venlige thaier og i deres hotte, afsindigt lækre mad.

Jeg har siden 1980 rejst intensivt i Thailand, og for mig var thaimaden kærlighed ved første bid. Jeg elsker deres curries og deres supper. Thaimad har en perfekt blanding af mangeartede smagsindtryk fra det helt stærke over det syrlige til det let sødlige og det pikante. Ingredienser som citrongræs, kaffir limeblade og thaibasilikum gør thaimad til en dybt tilfredsstillende madoplevelse.

Her er en curryret udviklet hjemme i mit eget køkken efter hukommelsen fra mange vidunderlige thaimåltider i det hjertevarme land.

Endnu en væsentlig ting er, at retten er tilberedt på under 1/2 time!

.

vælg selv styrken og urterne

Du skal ikke fortvivle, hvis du ikke lige kan opdrive kaffir limeblade eller thaibasilikum. Måske kan du heller ikke finde currypastaen (alle dele købes bedst i butikker, der handler med orientalske varer), men pastaen kan du nemt selv lave, så får du den styrke, der passer dig. Min gode ven Henrik har udviklet en meget lækker currypasta. Du kan finde opskriften på Henriks hjemmeladede currypasta her.

.

ris – hvid, brun eller rød?

Der skal selvfølgelig ris til en curry. Men ris er på den sorte liste, når det gælder fødevarer med en høj klimabelastning. Allerede ved at vælge kødet fra, er der dog nemt “plads” til lidt ris, der i sammenligning med kød er en klimabelastende dværg.

Jeg har for en gangs skyld valgt hvide basmatiris. Brune afskallede ris er naturligvis meget sundere, og endelig er der de røde ris, som er ekstra gode, fordi de bl.a. indeholder stetiner, der er med til at balancere kolesterol i blodet. Læs mere her om gærsvampen, der gør de røde ris så sunde.

.

thailandsk curry med mangofrugt

(4 personer)

100 g løg

4 fed hvidløg

200 g tofu, evt. røget eller med urter (kan evt. erstattes af kogte kidneybønner eller kikærter)

2 spsk kokosolie

2-3 tsk rød currypasta, evt. hakket frisk chili

4 kaffir limeblade

1-2 røde peberfrugter

250 g gulerødder

1/2 kg broccoli og/eller blomkål

4 dl kokosmælk

1 stor mangofrugt

evt. thaibasilikum

2 spsk citronsaft

salt, rørsukker

2-3 spsk tamari

evt. frisk koriander

200 g basmatiris, evt. brune ris eller røde ris

 

Hak løg og hvidløg.

Pres al væden ud af tofuen og skær den i små terninger.

Varm olien op og svits karrypastaen og kaffirbladene et øjeblik. Tilsæt de to slags løg og tofuen.  Steg alle tre ting gyldne. Tofuen må gerne få lidt hård skorpe.

Skær peberfrugten i strimler. Skær gulerødderne i stave og broccoli og/eller blomkål i små buketter. Skær stokken i små terninger.

Kom gulerødderne og peberfrugten i gryden og tilsæt kokosmælken. Lad det simre 2 minutter.

Tilsæt kålbuketterne og lad curryen simre et par minutter mere.

Skær mangofrugten i små strimler og kom dem i gryden, evt. sammen med en håndfuld blade af thaibasilikum.

Lad curryen koge op og fjern gryden fra varmen. Hvis du vil have grøntsagerne mere bløde, skal du lade curryen simre 5-6 minutter mere.

Smag til med citronsaft, sukker, salt og tamari.

.

Servér curryen med frisk koriander på toppen og med kogt ris:

Skyl risen og kom den i en gryde med 4 dl vand og et drys salt. Kog risen til vandet er fordampet, ca. 15 minutter.

Brune ris koges ca. 30 minutter i dobbelt mængde vand, røde ris 20-25 minutter.

.

 

.

Share

14 Kommentarer

  1. Mikala McCormick
  2. jetta majmon
  3. Liv
  4. Jette Zimling
  5. Marianne Voss
  6. Fine Yde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.