Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

31

marts 2023

0

KOMMENTARER

tarte tatin med valnøddefarserede svampe og sesamsovs

Skrevet af , Posted in frokostretter, hovedretter

.

en omvendt tærte

En tærte er altid velkommen. Helt sikkert også på påskebordet.

Her er en tærte bagt på hovedet. Det er den franske tærte, tarte tatin, der klassisk laves med æbler eller ferskner, men fremgangsmåden fungerer også fint i det salte køkken.

Ifølge myten skulle tærten være opfundet af søstrene Tatin. Den ene søster skulle ved en fejltagelse være kommet til at bage en tærte med dejen øverst. Den blev populær og blev så fornem, at den også kom på menuen hos Maxin’s i Paris.

.

vælg selv dejen

Tarte tatin bages ofte med butterdej. Og det er da også det allernemmeste, hvis du køber dejen frossen.

Jeg har brugt en dej, kun med fedtstof fra smørbar. Det gav en alt for smuldrende dej, som du kan se på fotoene. Derfor gik jeg over til en velafprøvet opskrift, som er den, du får nedenfor.

Du kan selvfølgelig også bage tærten som en helt almindelig tærte med bunden nederst. Endelig kan du bage svampene separat og nyde dem med forskelligt tilbehør som bagte eller stegte kartofler, salater med hele korn og/eller bønner etc.

.

danmark atter med i førerfeltet

I disse dage sidst i marts har vi i Danmark opbrugt, hvad vi kan tillade os at forbruge af klodens ressourcer i et helt år. De resterende 9 måneder stjæler vi mere fra jorden, end den kan nå at genoprette.

Vi danskere kan jo godt lide at være nr. 1 til det meste. Det er vi ikke helt her. I år lander vi som nr. 15 blandt verdens mest grådige lande. Hvis alle på kloden opførte sig som os, ville vi behøve 4 1/2 jordklode.

Danmark er et lille land, men uanset et lands størrelse, har vi alle på denne klode et enormt ansvar for, at jorden kan fortsætte med at være vores hjem. Hvert eneste dyre- og klimamæssigt tiltag batter. Hver gang, vi tager en bid mad i munden, har det effekt – også på den anden side af kloden, i vores tilfælde negativ effekt!

Hvis det var muligt, burde alle verdensborgere have en slags klima-klippekort. Så kunne vi selv vælge vores points til flyrejser, valg af fødevarer, transport etc. Det ville være totalt retfærdigt for både rig og fattig.

I øjeblikket forbruger selv vækstlande som fx Indien, Brasilien og Nigeria mindre end en jordklode om året. Det betyder, at de tilfører mere til jordens helbred end de tager.

Den indiske vismand Gandhi sagde engang: “Den rige mands ko spiser den fattige mands mad.”

.

tarte tatin med valnøddefarserede svampe

(4 personer)

tærtedej:

3 plader butterdej

eller

125 g hvedemel

100 g grahamsmel

50 g smørbar eller andet fedtstof

½ tsk salt

1-1 ½ dl plantefløde

fyld:

100 g løg + 100 g til tærten

4 fed hvidløg

350 g store svampe

2 spsk olivenolie

1 spsk tørret timian

1 økologisk citron

75 g valnødder

3-4 spsk rasp

evt. 2-3 spsk plantefløde

salt, friskkværnet peber

evt. sesam(tahin)sovs, se opskriften her.

 

Hvis du ikke bruger butterdej så ælt ingredienserne til bunden sammen. Sæt dejen koldt, mens fyldet laves.

Hak løg og hvidløg. Tag stokkene ud af svampene og hak dem også.

Svits de tre ting i olien 4-5 minutter sammen med den tørrede timian.

Tilsæt 1 spsk citronsaft og lidt reven skal.

Hak valnødderne fint og rør dem i løgene sammen med rasp og evt. lidt fløde.  Farsen skal hænge sammen.

Smag til med citronsaft, salt og peber.

Pres farsen godt sammen i svampene og sæt dem i en smurt bageform.

Skær de sidste løg i både og sæt dem mellem svampene.

.

Rul dejen ud og læg den over svampene. Pres den fast langs formens sider.

Bag tærten i en 200 grader varm ovn 35-40 minutter eller til overfladen er gylden.

Vend tærten ud på et fad, når den er bagt.

Servér sovsen til separat.

.

Glædelig påske!

Du kan finde ideer til påskens frokostbord her og her.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.