tag med til Balkan – og landet af peberfrugter
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, rejser
Røde vejrbidte tegltage, gamle gærder af kampesten, flokke af får, brændestakke, klassiske stenhuse, smukt dekorerede moskeer og slanke minareter. Gæstfrihed og fetasalat. Auberginer og peberfrugter. Jeg er på besøg i Makedonien.
På denne tid af året er Balkan som en kogende varm gryde. Solen bager fra en skyfri himmel, og man stønner i middagsheden. Både to- og firbenede søger skygge. Men solen er med til at skabe grøntsager med en velsmag, som en dansker kun kan drømme om.
Under solens livgivende stråler veksler majsmarker med store felter af peberfrugter, tomater, squash, auberginer og ikke mindst vandmeloner. Vognlæs fulde af de store saftige frugter langs alle veje vidner om at det er højsæson.
Så her på egnen står menuen på mad med peberfrugter, auberginer og squash – og masser af solmoden frugt til dessert.
På markederne lyser lysegrønne peberfrugter om kap med store basser af solmodne tomater. Tomater med en smag så vidunderlig at jeg ikke erindrer at have smagt tomater med så udsøgte tomat-“toner” før.
Beskyttet af høje bjerge dyrker man i dalene og på bjergsiderne nogle af Europas mest delikate grøntsager. Jeg ved det, for jeg har lige været på besøg i området. Jeg er så heldig at have gode venner fra Makedonien, Amide og Sadri, der er albanere, men har boet mange år i Danmark. Rødderne er dog uomtvisteligt her i det smukke, bjergrige land.
Da det gamle Jugoslavien så at sige røg i luften og faldt ned som mange små nye lande, søgte mange fra området til Tyskland, Schweiz, Skandinavien og andre europæiske lande for at finde arbejde. De flittige mennesker sendte penge hjem og sørgede i det hele taget for, at deres store familier kunne overleve. Og det kan der være god brug for i et land, hvor en månedsløn på 2000 kr. er helt almindelig.
Nu har mange af disse udvandrere bygget huse i deres hjemland, for det er folk med stolte familietraditioner og stærke rødder i Balkan. Det gælder også mine venner, Amide og Sadri, som har inviteret mig på besøg i deres nye smukke hus i landsbyen Bobroshtë i nærheden af hovedstaden Skopje.
kultur under hastig forandring
Moskeer med strunke minareter ses overalt, selv i hver eneste lille landsby. Troen er vigtig, men folkene på Balkan tager lettere på tingene end i mange andre muslimske lande. Jeg var i Makedonien i ramadanen, men langt fra alle fastede, og klædedragten er mildest talt afslappet.
Faktisk er man meget moderne. Så moderne at de gamle kulturværdier er ved at forsvinde. Smukke gamle stenhuse med kunstfærdige stengærder viger pladsen for nye og moderne bygninger.
Denne gamle smukke lade overlever indtil videre.
vinterforråd
Brænde er en vigtig energikilde i Makedonien. El er meget dyr– i al fald hvis man er albaner i Makedonien. Korruptionen er skyhøj, og priserne er ikke ens for alle.
.
Balkans smukke ansigter
Kadime på billedet er 88 år. Hun bor i et 200 år gammelt hus. Hendes eneste ko bor i stueplanet. Selv kan hun endnu stavre op på 1. salen, hvor hun sover og laver mad i sit brændekomfur. Men nu kniber det med kræfter til at muge ud under koen og få den malket. Kadimes historie følger i næste nyhedsbrev.
smedens medhjælper
mølleren
kartoffelmanden
familiens milde overhoved
– og en madhilsen fra Balkan
lige nu boomer det med peberfrugter
På markederne vælter det lige nu ind med de lange grøn-gullige peberfrugter. Frugterne er ligesom tomaterne solmættede og fulde af smag. De findes på bordet flere gange om dagen hos hver eneste familie i Makedonien.
Hos mine venner, Amide og Sadri, får vi bl.a. peberfrugterne til morgenmad. De snittes og svitses på panden og overhældes med sammenpisket æg. På den måde får man en slags røræg med peberfrugter.
Dømt efter mængderne af peberfrugter på markederne, må makedonerne indtage betragtelige mængder i denne tid.
peberfrugterne kommer i sækkevis og vognlæsfulde
Med så mange peberfrugter er det oplagt at lave en gammel makedonsk opskrift med de C-vitaminrige frugter. Jeg har fået opskriften af Amide, men jeg har selv arbejdet lidt videre med den. Jeg har tilsat citron for optimering af smagen og valnødder på grund af den eftertragtede Omega 3 fedtsyre – og så bruger man rent faktisk rigtig mange valnødder i maden her.
vinterforrådet forberedes
I landsbyen Bobroshtë møder jeg Kadime, som i røg og damp er i færd med et stege sin enorme høst af de elskede frugter. Her samler man stadig forråd til vinteren, både af træ til at fyre med og mad, der kan holde sig.
Jeg beundrer den Storm P.-agtige ovn, som er en genial hjemmebygget model. På den store jernskive ristes peberfrugterne hurtigt, og Kadime fodrer “dyret” med brænde, som er lige ved hånden.
Bemærk de danske flag i baggrunden. Mange mennesker har familie i Danmark.
Her er første portion af de stegte peberfrugter. Nu er de parate til at blive henkogt. Jeg får selvfølgelig ikke lov til at sige farvel uden at have fået en håndfuld af peberfrugterne med hjem til mine værter. På disse kanter ligger både gæstfrihed og gavmildhed dybt forankret i generne.
sådan ser peberfrugterne ud i mit køkken
Det grillede skind på peberfrugterne giver dem en lidt brændt smag. Servér frugterne med skindet på og lad de spisende selv rive det af.
Hvis du ikke kan få denne type peberfrugter (findes bedst hos indvandrerkøbmænd) så brug de lange røde snackpebre i stedet. De har ikke så meget “kød”, så beregn flere til hver person.
Spis peberfrugterne som forret eller som tilbehør.
makedonske peberfrugter med fyld
8 lange peberfrugter, ca. 1/2 kg
50 g valnødder
1 stort bdt persille
1 helt hvidløg
4 spsk valnødde- eller olivenolie + ekstra til pensling
1 økologisk citron
Lav et snit på den lange led af peberfrugterne. Fjern så mange kerner som muligt.
Hak valnødder, persille og hvidløg. Bland de tre ting og rør olien i.
Riv ca. 2 tsk af den gule citronskal og tilsæt den sammen med 1-2 spsk citronsaft. Smag til med salt, peber og et nip sukker.
Fordel fyldet i peberfrugterne og læg dem på en bageplade. Pensl dem med olie og sæt dem under grillen.
Grill peberfrugterne gyldne på begge sider og spis dem som forret med brød til – eller som tilbehør til frikadelller eller ”bøffer”.
Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
Tak for dine mange skønne foto og historien. 🙂
Skøn opskrift TAK
TAK selv, søde Wanda!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Wauww for nogle FANTASTISKE BILLEDER –
Jeg vil til Makedonien! Anede ikke, at der var så dejligt 🙂
Tak for dine smukke og inspirerende fotos og opskrifter ikke mindst 🙂
Fortsat god rejse!
Mh Soraya
Kære Ane-Soraya,
Dejligt at du kan lide billederne – og landet! Jeg vil dog sige, at jeg får ekstra meget ud af det, fordi mine albanske venner tager mig med til mad og mennesker, som jeg ellers ikke ville møde. Men det ER meget gæstfrie mennesker, og landene er billige at rejse i. Der kommer flere historier fra Makedonien.
Kh Kirsten
Tak for din fine artikel og smukke billeder om Balkan samt inspirerende opskrift med peberfrugter. Den må absolut prøves. God dag til dig 🙂
Kære Hanna Sophia,
Rigtig god dag til dig også – og tak for din hilsen. Det er altid dejligt med ros! Det glæder mig meget, og der kommer flere beretninger fra Balkan.
Kh Kirsten
Hvilken rejsebeskrivelse, smukke mennesket, hvilke råvarer- en økologisk rejse i årstid, konservering og måltider. Du får det hele med, selv dugten af peberfrugter på grill fornemmer jeg – knus Rie 🌻
Tusind tak, kære Rie. Det glæder mig at du kan lide min hilsen fra Makedonien. Der kommer mere sidst på ugen!
Knus fra Kirsten
Oh, hvilken dejlig dokumentar du kommer med her, og så fantastiske billeder, særlig den gamle kone, hele hendes liv gengives i hendes ansigt med de livlige øjne, skønt. Glæder mig til flere kapitler ! – Nu er du også heldig at kunne bo og opleve hos de lokale 🙂
Kære Dorit,
Tusind tak for din hilsen. Ja, jeg er heldig at bo hos lokale. Ellers havde det ikke været muligt at træffe f.eks. den gamle kone, som jeg skriver mere om sidst på ugen. Det glæder mig meget, at du kan lide både tekst og billeder. TAK!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy