tærte med svampe og rosenkål (glutenfri)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
tærte uden smerte – lynhurtig middagsret
Med december lige rundt om hjørnet er det rart med nogle hurtige retter til travle dage. Det er denne tærte skabt til.
Tærten er atypisk, fordi bunden er bagt med kikærtemel. Det er det italienske, klassiske brød, farinata, der er basis for tærten – og den skal ikke forbages.
.
både fransk og italiensk klassiker
Kikærtebrødet hedder på italiensk farinata – og i Frankrig socca.
Farinata eller socca er en slags fladbrød eller pandekage, der stammer fra det sydlige Frankrig, nærmere bestemt Nice og det nordlige Italien. I Italien er brødet især kendt i det liguriske køkken. Brødet kaldes også ”la farina genovese”.
Socca eller farinata laves af vand og kikærtemel. Socca kan steges på panden som en pandekage – eller ”brødet” kan bages i en form i ovnen.
Her har jeg utraditionelt valgt at lægge grøntsagerne i dejen og bage bund og fyld samtidig. Og så har jeg tilføjet krydderier, løg og hvidløg til dejen.
Hvis du bager socca eller farinata solo uden grøntsagerne, kan brødet nydes som tilbehør til en forret, suppe eller salat – eller brug det som en lille snack, gerne med en dip af yoghurt smagt til med presset hvidløg og friske krydderurter. Skær det bagte brød i trekanter eller firkanter.
Du kan også servere dette yoghurtdip til tærten.
Socca er et glutenfrit og proteinrigt ”brød” – og altså her en tærtebund.
.
rosenkål i to farver
Jeg har brugt både grønne og lilla rosenkål. De fine farver kan man desværre ikke se, når tærten er bagt, men du kan drysse med lidt rå blade af begge slags rosenkål, når du serverer tærten.
.
kikærtetærte med svampe og rosenkål
(4 personer)
farinatadej:
200 g kikærtemel (købes i indvandrerbutikker eller supermarkeder)
ca. 4 dl lunkent vand
2 spsk olivenolie
1/2 tsk salt
1/2 tsk friskkværnet peber
3-4 kardemommekapsler
2 tsk gurkemeje
100 g løg
4 fed hvidløg
frisk chili efter smag
grøntsager:
400 g rosenkål
250 g champignon
olivenolie
friske krydderurter til drys
.
Pisk melet godt ud i vandet. Tilsæt olien.
Tag kardemommefrøene ud af kapslerne og stød dem i en morter. Rør dem i dejen sammen med gurkemeje, salt og peber. Smag godt til. Dejen må endelig ikke være for fersk.
Hak løg, hvidløg og chili efter smag. Rør de tre ting i dejen.
Bred dejen ud i en lav bageform eller tærteform.
Sæt rosenkålene i dejen i et pænt mønster (gem evt. lidt blade tik drys).
Skær svampene i skiver og læg dem rundt i formens kant.
Pensl overfladen af grøntsagerne med olie og sæt formen i en 190 grader varm ovn.
Bag tærten til overfladen er gylden, ca. 40 minutter.
Drys ned friske krydderurter og evt. blade og kålen.
Servér gerne en salat med hele korn til tærten.
.
.
salat med perlebyg, squash og tranebær
Servér fx en salat med perlebyg, squash og tranebær til tærten.
.
Hej Kirsten.
Mange tak for din inspiration til en sundere livsstil.
Kan jeg selv lave kikærtemel, og hvis det er muligt, hvordan så?
Venlig hilsen. Marianne
Selv tak, Marianne. Det glæder mig, hvis du kan bruge mine “opfindelser”.
I princippet burde du selv kunne lave kikærtemel. Jeg har aldrig selv prøvet, da jeg tror det slet ikke står mål med det købte mel. Men du kan prøve at udbløde kikærterne 8-10 timer. Tørre dem helt, fx i ovnen og derefter male dem til mel.
Men kikærtemel er ikke særligt dyrt, og det kan købes i de fleste supermarkeder og helsekostbutikker.
Kh Kirsten
Hvor ser det lækkert ud … den må prøves …
Dejligt at høre, Merete. Bon appetit!
Kh Kirsten
Whaooou! Intet mindre end fantastisk lækkert! Det kan varmt anbefales! Lavede den med halve cherrytomater, rosenkål og løg! Det er ikke sidste gang det kommer på bordet. Tusind tak Kirsten for din strøm af helt fantastiske opskrifter … du er en ener🥇
Hi Merete,
Ih, hvor dejligt! Så er der endnu en hurtig ret på repertoiret. Tak for tilbagemeldingen.
Kh Kirsten
Ser vildt lækkert ud! Hvor tyk laver du dejen i formen? Jeg har en rouladeform, tror du jeg kan bruge den?
Det glæder mig, at tærten lokker!
Dejen er et par cm tyk. Jeg har formen, jeg brugte, i mit sommerhus, så jeg kan ikke give dig det præcise mål, men jeg tror, det må være noget i retning af 25 x 30 cm, men du kan også bruge en rund form, ja, en hvilken som helst form.
Kh Kirsten
ps: jeg kender desværre ikke en rouladeform.
Hej Kirsten. Jeg er en stor fan af dit køkken og laver mange gode retter. Men denne tærte var et totalt flop. Kedelig og tung,. Rosenkålene blev ikke møre, champignonerne for tørre. Hele retten var tør. Og alligevel klæg. Jeg huskede forkert mht. Til hvad der var af mel, så jeg lavede den på halvt boghvedemel og halvt rismel, tænkte at det kunne sagtens gå. Lavede så en proteinrig salat med rødbeder, edamamebønner og valnødde kerner. Den var det bedste. I morgen skal vi så spise resten. Jeg vil bage den lidt mere. Og lave en yoghurtdressing til. Overvejede om fadet skulle have været meget større, men jeg Tor bare ikke, den kunne være i nærheden af at blive sprød. Og sådan husker jeg sociale fra Nice.
Kh Susi
Kære Susi,
Jeg er glad for at høre, at du generelt er glad for mine opskrifter, men jeg er selvfølgelig ked af, at tærten blev et flop. Jeg tror dog, det er fordi du ikke brugte kikærtemel som i opskriften. Hvis du kigger på den anden kommentar, vil du se, at andre har lykkedes med tærten.
Det er vigtigt, at bunden ikke er for tyk, højst et par cm. Hvis du kender socca, ved du, at den heller ikke er sprød.
Jeg ønsker bedre held fremover!
Kh Kirsten
Ej, hvor får du det fra 🙂 Dejligt med hurtigmad en gang imellem.
Men skal rosenkålene ikke lige koges lidt ? Det gør jeg altid, når jeg laver andre tærter.
VH Dorit
Jamen, ideerne kommer skam bare flyvende!
Jeg kogte ikke rosenkålene, da jeg bagte tærten, men jeg skar store kål igennem. Men du kan sagtens dampe dem nogle minutter for at være sikker på, at kålen bliver mør. Bunden er jo temmelig tynd, men da den er næsten dækket med kål og svampe, burde det hele være bagt på én gang.
I øvrigt kan bunden serveres med alverdens forskellige ting på toppen. Se Meretes kommentar. En person på Instagram skrev, at hun havde brugt ristede løg og seitan sammen med broccoli og tyde skiver af kartofler.
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny udgave af “Powerfood revolutionen”
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy