suppe af rodfrugter med spirer og nøddedrys
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
.
29. januar 2016
.
rodbehandling på den gode måde
Når vinden rusker og regnen trommer, er det suppetid. Her er en lynhurtig én af slagsen.
Du tager simpelt hen de rodfrugter, du har, og koger dem til denne enkle men delikate suppe. Vil du have den samme skønt røde farve som på billederne, er det dog nødvendigt, at du bruger mindst én rødbede. Men ellers kan du vælge mellem alle slags rodfrugter. Jeg vil tillade mig at kalde det en vellykket rodbehandling.
spirer på toppen
Det er min søde kollega, Miriam Sommer, den skønne kvinde, som har shoppen Friske spirer, der drysser spirer af hvidkløver på suppen. Vi havde forleden en dejlige fotodag sammen, hvor vi fotograferede både suppen her og en varmende indisk curryret, som jeg snarest vender tilbage til.
Selv om spirerne er små, så strutter de spæde bønne- og frøspirer af enzymer, klorofyl, vitaminer og mineraler. Mange flere næringsstoffer end der er i moderfrøet eller -bønnen. Så drys spirer på så mange retter som muligt her i den vitaminfattige tid af vinteren. Læs mere her om alle de gode egenskaber, spirerne besidder.
Og så er det både sjovt og nemt af dyrke sine egne spirer. Hvis du vil være sikker på førsteklasses frø og bønner af økologisk kvalitet, kan jeg anbefale, at du kigger ind hos Friske spirer.
rodfrugtsuppe med spirer og nøddedrys
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
600 g rodfrugter: kartofler, søde kartofler, rødbeder, persillerødder, selleri, pastinak etc.
8-9 dl grøntsagsbouillon
1/2 spsk tørret timian
1-2 spsk reven ingefær
1-2 dl mandelmælk eller anden mælk
limefrugt eller citron
4 spsk dukkah
friske spirer, her er brugt hvidkløverspirer
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er let gyldne.
Skær alle grøntsagerne i små terninger og kom dem i gryden sammen med bouillon og timian.
Læg låg på gryden og lad suppen simre 10-15 minutter. Rør ingefæren i og sluk for varmen. Lad suppen afkøle lidt.
Purér suppen og tilsæt mandelmælken.
Smag suppen til med salt, peber, ingefær og citrussaft.
Varm suppen op og servér den portionsvis drysset med dukkah og friske spirer, evt. koriander eller anden krydderurt efter smag.
servering i små glas …
Du kan servere suppen i små henkogningsglas med låg og evt. lægge nøddedrysset på låget. Så kan man selv dosere. Her udgøres det grønne af koriander i stedet for spirer.
… eller i skåle – velbekomme!
Uhmm ja suppe igen, tror det bliver i morgen. 🙂
Rigtig god weekend og tak for dine skønne opskrifter.
Knus fra Wanda
god fornøjelse, søde Wanda og god weekend!
Knus fra Kirsten
Tak, en varmende vintersuppe er lige mig, så den skal prøves!
Må jeg kvittere med en opskrift på en nem rødbedesuppe med oregano jeg tit bare får lyst til at lave?:
– skræl 3 rødbeder, 2 løg og 2 kartofler og riv alt groft (foodprocessor)
– damp i lidt olivenolie nogle minutter til alt er blødt
– tilsæt 1½ liter vand og bouillontern og kog 5-7 min
– smag til med 1 tsk oregano, gerne mere
– kan pureres, men jeg foretrækker den lidt “crunchy” med bid
– nyd evt. med lidt cremefraiche ovenpå – velbekomme!
Kærlig hilsen, Kerstin
tusind tak Kerstin, den suppe lyder både nem og lækker. Den tager jeg straks på repertoiret.
Kærlig hilsen fra Kirsten
Ja,det var en rigtig dejlig dag i dit hyggelige selskab, Kirsten. Jeg glæder mig til næste gang 😉
Tak for din hilsen Miriam. Jeg ser også frem til næste fotosession!
kærligst Kirsten