stjerneskud – en ægte star på frokostbordet
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, frokostretter, julemad
.
når du ser et stjerneskud, må du ønske
Hvis det er dette stjerneskud, der er tale om, kan man dårligt ønske sig mere! Det vil pynte (og glæde) til enhver julefrokost.
Dette højtbelagte smørrebrød hører til en af de gamle smørrebrødsklassikere. Smørrebrødet stammer fra 1880’erne, hvor små smørrebrødsrestauranter dukkede op i København. Det ældste menukort med smørrebrød, vi kender, stammer fra Restaurant Nimb.
.
en højt belagt servering
Ideen med at stable en masse ingredienser ovenpå hinanden på et stykke brød, er en dansk specialitet. Dansk “smorrebrod” er således verdensberømt.
Smørrebrød nydes som regel til frokost, og det spænder fra de flade madder i en madpakke til den højt belagte luksus, som man spiser med kniv og gaffel, gerne som led i en frokost med flere slags smørrebrød. Da jeg var ung, var stjerneskud også en yndet forret.
Men så kom stjerneskuddet i “bad standing”. Det blev dårlig stil at servere dette stykke højt stablede smørrebrød. Ja, hotte kokke nægtede simpelt hen at servere det. I det hele taget har smørrebrødet været lidt i skammekrogen i mange år, men nu er der ved at komme spændende ny-tolkninger af det gammeldags smørrebrød, ikke mindst takket være fantastiske Adam Aamann.
.
julens flotteste stjerneskud
Det klassiske stjerneskud serveres på lyst, ristet brød. Man bruger to slags fiskefileter: en stegt og en dampet. Der drysses med rejser og kaviar og pyntes evt. med et par asparges . Dressingen er en thousand island dressing, se nedenfor.
I denne tolkning af smørrebrødet har jeg udeladt den dampede del. “Fiske”fileten er stegt af en skive pastinak, og pastinakken virker ikke specielt godt i en dampet udgave.
.
byg et stjerneskud
Til et stjerneskud skal du bruge en skive ristet brød, 1-2 stegte plantebaserede “fiske”fileter, faux lax, caviart (se evt. om caviart her), thousand island dressing, se nedenfor, citronskive, dild og evt. andre grønne urter.
.
faux lax
Se opskriften på faux lax her.
.
plantebaserede “fiske”fileter
Se opskrift på “fiske”fileterne her.
.
thousand island dressing
(4 personer)
1/2 dl havre creme fraiche
2 spsk plantemayo
2 spsk tomatketchup
1 tsk tomatkoncentrat
1 fed presset hvidløg
1 spsk citronsaft
2 tsk dijonsennep eller 1 tsk tabascosovs
1 tsk paprika
salt, friskkværnet peber, rørsukker
evt. lidt plantefløde
Rør alle ingredienserne sammen og smag godt til med salt, peber, sukker og evt. mere citronsaft og/eller sennep.
Rør lidt plantefløde i dressingen, hvis den er for fast.
Fantastisk. Jeg har lidt rester af den utroligt lækre faux lax, som jeg lavede til veninder i søndags og har netop købt pastinakker til “fiske” fileter.
Veninderne er ikke så vant til vegansk, og de var så glade for maden. Jeg citerer:
“sikken en forrygende julefrokost. Hvor havde du dog lavet lækre ting til os – og en helt ny verden for mig, som ganske vist har prøvet veganmad før, men slet ikke så velsmagende.”
Tak for din inspiration, Kirsten.
Kære Charlotte,
Det lyder da helt forrygende med din veninde-frokost. Jeg bliver altid så glad, når jeg hører, at nogle får øjnene – og smagsløgene – op for, hvor skønt den grønne mad smager. Der er desværre stadig mange fordomme mod denne lækre mad, så jo flere, der smager det lækre plantebaserede, desto bedre, og jo mere kan den grønne mad udbredes.
Tusind tak for din søde hilsen!
Kh Kirsten