Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

31

januar 2025

0

KOMMENTARER

stegte jordskokker og chilisvampe på bønnecreme – og et rigtig godt tilbud

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

grønt smørrebrød på tilbud

I denne uge er min bog, Grønt smørrebrød, på tilbud hos Saxo. Bogen indeholder forslag til mere end 100 forskellige slags smørrebrød, altsammen 100% plantebaseret. Her er plantesild og -laks og mange slags højtbelagt. Her er postej- og “makrel”madder samt forskelligt tilbehør som fx plantebacon.

Grønt smørrebrød er netop solgt til udgivelse i Tyskland.

Grønt smørrebrød koster normalt kr. 249,-, men i denne uge (indtil søndag den 2. februar) kan du købe bogen til kr. 119,-. Du finder bogen her.

.

middagsret eller et flot stykke smørrebrød 

Denne ret er tænkt som en hovedret, men a propos smørrebrød, så vil de stegte jordskokker og chilimarinerede svampe udgøre et lækkert og smukt stykke smørrebrød. Så lav evt. ekstra af retten og brug noget til et stykke højtbelagt smørrebrød.

.

sprøde jordskokker og bløde svampe

Hvis jordskokkerne steges lidt hårdt på panden, bliver de sprøde i kanten, og det giver dejligt modspil til de bløde svampe. I bunden findes proteinerne i form af en urte/bønnecreme.

.

masser af umami

Retten har masser af smag fra de chilimarinerede svampe, fra ristet sesamolie, saltsyltet citron og kapers. Så hvem var det lige, der sagde, at plantemad ikke smager?

Servér denne ret for de skeptiske. Den burde kunne omvende selv de største modstandere af grøn mad.

.

guf for blodsukkerbalancen og tarmbakterierne

Generelt elsker tarmbakterier grøntsager på grund af deres store fiberindhold. Men nogle grøntsager og produkter er bedre end andre. Fx er jordskokker, som i denne ret, guf for bakterierne.

Desuden er jordskokker en gave til både blodsukkerbalancen og fordøjelsen.  Stoffet inulin i jordskokker holder blodsukkeret i ro og styrker tarmbakterierne – det gør den ikke mindst egnet for diabetikere. Når vi tænker på, hvad vi somme tider byder vores mave, er der god grund til at gribe til jordskokkerne, både rå og bagte, stegte, i salater og i kogte retter, fx. i en suppe.

..

stegte jordskokker og chilisvampe på bønnecreme

(4 personer)

bønnecreme:

150 g frosne edamamebønner (købes i supermarkedet)

1 håndfud friske krydderurter: persille, purløg, timian etc.

2 spsk tahin (sesampasta)

ca. 1 dl plantefløde eller -yoghurt, kan udelades

1-2 spsk ristet sesamolie

salt, friskkværnet peber

grøntsager:

200 g østershatte

olivenolie

2 spsk sød chilisovs

1 spsk tamari

1 spsk ristet sesamolie

600 g jordskokker

2 spsk finthakket syltet citronskal (kan erstattes af lidt frisk reven citronskal)

4 spsk kapers

frisk timian

 .

Lav først bønnecremen:

Tø bønnerne op, og hak krydderurterne fint. Blend bønner og urter.

Rør tahinen blød med lidt varmt vand, og tilsæt plantefløde eller -yoghurt til en passende konsistens.

Rør sesamolien og bønnemosen i, og smag til med salt, peber og tamari. Sæt cremen til side.

Skrab jordskokkerne helt rene. Du behøver ikke at skrælle dem. Skær dem igennem på langs.

Du kan bage jordskokkerne i ovnen: Læg dem på en smurt bageplade med skærefladen nedad. Dryp med olivenolie.

Bag jordskokkerne ca. 10 minutter i en 200 grader varm ovn. Du kan vende jordskokkerne og sætte dem under grillen, hvis de ikke er gyldne nok.

Du kan også stege jordskokkerne ved rask varme på en pande i rigeligt olie.

Skær østershattene i strimler og steg dem gyldne i godt varm olie. Drys med lidt salt og peber.

Rør chilisovs, tamari og sesamolie sammen i en skål. Vend de stegte svampe i blandingen.

Du kan servere retten portionsvis med bønnecremen i bunden (hold den evt. varm i ovnen) og jordskokker og svampe fordelt ovenpå.

Drys med finthakket syltet citron eller reven citronskal og kapers – eller servér retten i et fad og giv cremen til separat.

Giv gerne brød til.

.

.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.