squashlasagne med bønnecreme og broccoli
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
lasagne – grøn og glutenfri helt igennem
Her er en helt igennem klima- og kropsvenlig lasagne. Squashplanterne leverer frugter, så man skulle tro, de var betalt for det. Så jeg har skiftet de sædvanlige lasagneplader af mel og vand ud med skiver af squash. Det giver en noget mere “blød” ret end man er vant til med de almindelige lasagneplader. Men skønt smager det. Og så koster retten næsten ingenting, hvis du køber squash i sæsonen.
.
den sociale virksomhed Sølager
Og det ER sæson for squash. Squashene boomer. Hvis du ikke selv er så heldig at dyrke dem, får man store squash nærmest forærende for en femmer eller deromkring. Store kæmper koster måske 10 kr. Sådan er det i al fald på den sociale virksomhed Sølager i nærheden af Lynæs i Nordsjælland.
Den sociale virksomhed Sølager består af beskyttede værksteder, landbrug, gartneri, snedkeri og smedje. I gårdbutikken sælges alle mulige skønne økologiske grøntsager, som man selv vælger, vejer af og betaler. Andre dele af værkstedets produktion er til salg på specielle markedsdage som høstfest, julemarked etc.
.
bønnesovsen binder lasagnen sammen
Lasagnen er lagt sammen med en blendet sovs af edamamebønner og plantefløde. Så er proteinerne på plads.
Hvis du ikke spiser edamamebønner, kan du i stedet bruge kogte kikærter eller bønner.
Broccoli og valnødder giver fylde, og tørrede tomater tilfører ekstra umami (smag).
Når der er tilsat alger (eller gærflager) til sovsen, er det dels på grund af de gode næringsstoffer, dels fordi de to produkter giver en lidt “oste”agtig smag. Hvis du spiser ost, kan du tilsætte reven tør ost i stedet.
Hvis du er mere til en squashlasagne lagt sammen med en klassisk bolognesesovs, så se opskriften her.
.
bag eller tør selv tomaterne
Jeg hører fra mine tomat-avler venner, at det har været et godt år at dyrke sine egne tomater. Hvis du har overflod, er det en god idé at tørre eller langtidsbage tomaterne. Du kan se her, hvordan du gør.
De bagte tomater kan opbevares i et glas med olie i køleskabet. De kan holde sig et par uger. Du kan også fryse tomaterne ned. Men mon ikke de har fået ben at gå på inden? Det er nemlig små søde lækkerbiskner.
.
squashlasagne med bønnecreme og broccoli
(4 personer)
1/2 kg squash
250 g broccoli (kan erstattes af blomkål)
50 g valnødder
6 fed hvidløg
en håndfuld tørrede tomater
en stor håndfuld basilikumblade
olivenolie
bønnecreme:
200 g edamamebønner
2 1/2 dl plantefløde
2 spsk maizenamel
2 spsk lyst algepulver (blonde chorella), kan erstattes af gærflager
1 spsk tørret oregano eller basilikum
1 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
Skær squashen i ca. 2 mm tykke skiver på langs.
Del broccolien i små buketter. Skær stokken i terninger.
Hak valnødderne og hvidløgene.
Blend bønnerne sammen med fløden og hæld blandingen i en gryde. Varm den op og jævn sovsen med maizenamel rørt ud i lidt vand.
Tilsæt alger eller gærflager, oregano og citronsaft samt et drys salt og peber.
Smag godt til.
Smør et ovnfast fad med lidt olivenolie og læg lasagnen sammen med squashskiverne, broccoli, valnødder, hvidløg, tørrede tomater og basilikum. Fordel sovsen mellem hvert lag.
.
et lag af lasagnen
Det øverste lag skal være sovs.
Jeg har dekoreret lasagnen med tynde strimler af den grønne skal på squashen samt basilikumblade. Det kan du naturligvis udelade. Så får du blot en ensartet gylden overflade.
.
lasagnen er klar til ovnen
Dryp med lidt olivenolie og sæt formen i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter eller til overfladen er gylden.
.
.
bønnecreme bønnesovs den sociale virksomhed Sølager edamamebønner glutenfri lasagne klimavenlig lasagne lasagne af squash squashlasagne med bønnecreme og broccoli vegansk bønnecreme til lasagne vegansk lasagne vegetarisk lasagne
Kære Kirsten, tak for endnu spændende inspiration til en ny opskrift. Har du mon et alternativ til hvad der kan binde lasagnen sammen, hvis ikke man må få edamamebønner?
Kære Ulla,
Selv tak. Du kan blende plantefløden med kogte kikærter, bønner eller linser i stedet for edamamebønnerne. Tåler du slet ikke bønner, kan de helt udelades, og du jævner blot sovsen. Tilføj evt. stegte svampe.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Spændende opskrift.
Hvad gør alger eller gærflager for retten?
Mvh Susanne.
Kære Susanne,
Mange tak. Alger eller gærflager indeholder mange gode næringsstoffer. Læs gerne henvisningerne. Men de giver også sovsen en lidt “oste”agtig smag. Hvis du spiser ost, kan du i stedet tilføje fintreven tør ost.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Tak, det er vist en ret, jeg må have lavet til veganer- gæstebud om 14 dage, men også til os selv, da vi netop er ejere af en utal af squash, også butternutsquash, som vi ikke har haft før. Der er muligheder … 🙂
Kære Dorit,
Selv tak. Jeg håber, det bliver en succes, når du serverer lasagnen til dine gæster. Butternut er fin at servere med fyld, fx svampe og ris eller bønner (se her: https://wp.me/p5bjYH-1w2) – eller som suppe.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Den virker nem og lækker. Skal afprøves. Tak ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Kære Viveca,
Det er den skam også! Så god fornøjelse med afprøvningen.
Selv tak og Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Tak igen for lækker inspiration! Det er altid værd at kigge med, når du lægger nye opskrifter ud. 🙂
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Selv tak. Det er altid en fornøjelse! Dejligt at du stadig har lyst til at følge med i de nye retter. Jeg håber de bringer velsmag, energi og glæde.
Kh Kirsten
Så mange tak; det er så dejligt du deler ud af dine dejlige opskrifter. Jeg ved der er mange som nyder godt af det.
Kære Torben,
Selv tak – og hjertelig tak for din dejlige hilsen. Den glæder mig RIGTIG meget!
Kh kirsten
Kære Kirsten,
Jeg synes ikke jeg kan se, hvad der skal ske med hvidløget – ?
Mvh. Mette
Kære Mette,
Tusind tak for din årvågenhed. Hvidløgene var desværre smuttet, men de skal hakkes og bruges sammen med valnødderne. Det ER rettet i opskriften.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy