spidskålspaté med rødbede-pistaciesalat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
ses vi i Torvehallerne lørdag den 2. marts?
Kom gerne forbi i Arnold Buscks Boghandel i Torvehallerne ved Nørreport i København lørdag den 2. marts.
Jeg serverer smagsprøver på små frikadeller og en skøn leve(r)postej fra min nye bog “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” – og er parat til en lille snak om klimakærlig mad.
Jeg er i Torvehallerne fra kl. 12 til 13.30. På gensyn!
Bogen kan også købes hos Saxo til den fordelagtige pris af kr. 184,95 (vejledende pris kr. 249,-). “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” kan bestilles hos Saxo her.
.
smag på min nye bog
Her er en af pateerne fra min nye bog. De primære ingredienser er gule ærter (splitærter), tofu, spidskål og svampe. Det er en kombination, der sikrer både proteiner, vitaminer og – velsmag. Du kan stadig nå at købe bogen til en speciel pris hos Saxo.com, hvis du bruger rabatkoden klimadeller.
Hvis du har mulighed for det, så kig forbi Torvehallerne på lørdag. Dér serverer jeg smagsprøver fra bogen, se mere nedenfor.
.
mød mig i Torvehallerne på lørdag den 2. marts
I forbindelse med udgivelsen af “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” har du mulighed for at smage på retter fra bogen på lørdag den 2. marts, kl. 12-13.30 i Arnold Buscks Boghandel i Torvehallerne ved Nørreport i København.
Og jeg lover: jeg vil ikke bare bladre i bogen men servere smagsprøver på frikadeller og en postej, og jeg glæder mig til at få en snak med jer, der kommer forbi.
Det vil selvfølgelig være muligt at købe bogen og evt. få den signeret.
.
ekstra power på smagen
Som jeg understreger i bogen, er smagen alfa og omega for succes med frikadeller, bøffer, pateer og postejer – og alle andre retter for den sags skyld. Der er utallige muligheder fra hvidløg og krydderurter til tamari, ingefær og krydderier.
Vil man have ekstra meget af den eftertragtede umamismag, kan det være en god idé også at smage til med produkter som mælkesyregæret miso eller umamipastaer med ingefær- eller chilismag. Produkterne på fotoet forhandles bl.a. af NatureSource.
.
den nye livsstil kan også være en gave
Man kan skåne klimaet på mange måder. Og det kan sagtens være en gave og ikke en plage.
I min nye bog har jeg valgt at fokusere på danskernes livretter – og forvandle dem fra animalske produkter til plantebaserede ingredienser. Og maden er et godt og nemt sted at starte, hvis man vil tage ansvar og være med til at nedsætte klimabelastningen. Ligegyldigt om vi vil det eller ej, bliver vi tvunget til at ændre vores livsstil. Det gælder hele misbruget af kloden med ekstremt overforbrug og forgiftning af naturen, det gælder vores transportformer – og det handler om det, vi putter i munden.
Hvis man synes, det er besværligt at skifte vaner, vil jeg gerne minde om, at der som ekstra bonus kun er positive ting at vinde for både naturen, klimaet og én selv, hvis man har lyst til at lægge sit liv om i en mere bæredygtig retning.
Hvis vi tænker over det, er det faktisk en gave, vi får. Når det drejer sig om maden, kan man nøjes med at være egoistisk, for at skære ned på de animalske produkter er en kæmpegevinst for ens eget helbred. Det giver vitalitet og lethed i kroppen, det forebygger mange sygdomme, og det er ganske svært at blive overvægtig. Men er man overvægtig, vil man helt automatisk smide en hel del kilo, når maden bliver plantebaseret.
Hertil kommer de store smagsoplevelser, den langsomme nydelse af de mange nuancer i maden – og glæden ved, at man har skånet en masse dyr, regnskov og fattigdom på den anden side af kloden. Kort sagt, tilfredsheden ved at tage ansvar. Måske kan det også føre til flere spændende samtaler og nærvær omkring middagsbordet.
Der er gevinst på alle hylder!
Det nye liv åbner også op for andre store oplevelser, fx togrejser, hvor man ser det land, man kører igennem, mens man får sin sjæl med. Det kan ikke altid lade sig gøre, og jeg mener ikke, man skal blive klima-udskammer, men kigge på sit eget klimaregnskab. Hvis man cykler, kører med kollektiv trafik og spiser grønt det meste af tiden, så er der sikkert plads til en flyvetur gang imellem.
Du kan tjekke dit eget klimaaftryk her.
.
spidskålspaté
(4 personer)
150 g gule ærter (kan erstattes af brune eller grønne linser)
150 g silketofu + 4 spsk
100 g løg
150 g portobellosvampe eller andre svampe
1/2 kg spidskål, evt. hvidkål
kokos- eller olivenolie
3 spsk kikærte- eller majsmel, evt. hvedemel
2-3 spsk tamari
2-3 spsk blød miso, fx ”umami paste with ginger” (se fotoet ovenfor)
et nip cayennepulver
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
25 g solsikkekerner
evt. mynte
.
Kog ærter eller linser møre, ca. 20 minutter. Afdryp og afkøl dem lidt.
Purér ærter eller linser med 150 g silketofu i foodprocessoren. Der må gerne være lidt hele ærter eller linser tilbage.
Hak løg og svampe. Snit spidskålen fint.
Svits løgene i 2 spsk olie til de er temmelig brune. Tilsæt svampene og svits til de er bløde. Kom spidskålen på panden og svits til kålen falder sammen. Drys med lidt salt og peber.
Bland løg/svampe/kål i de purerede ærter.
Tilsæt mel, tamari, miso, cayenne (pas på: det er stærkt!) og citronsaft.
Rør farsen godt sammen og smag til med salt, peber, miso, salt og peber.
Læg farsen i en smurt ovnfast form. Glat overfladen med en spatel.
Rør de sidste 4 spsk silketofu med 2 spsk olie.
Smør blandingen på pateen og drys med solsikkekernerne.
Bag pateen i en 200 grader varm ovn til overfladen er gylden, 25-30 minutter.
Servér fx bagte kartofler og en rødbedesalat med æbler, bladselleri og pistacier til pateen.
.
rødbedesalat som tilbehør
En salat med rødbeder, bladselleri, æbler og pistacienødder er fin som tilbehør.
.
Kære Kirsten
Jeg har købt din bog. Jeg har terpet den fra den ene ende til den anden, inclusive alle opskrifterne.
Det er en virkelig flot bog, med meget inspiration, mange fine billeder og ikke mindst masser af stof til eftertanke.
Jeg er nybegynder, men i fuld gang med at ruste mig til et grønnere liv og her er bogen en stor hjælp.
Jeg har nogle spørgsmål til indholdet bogen, som jeg håber du kan hjælpe mig med.
1. Bruger du varmluft el. alm. ovn?
2. Der er nogle opskrifter, hvori hvedemel indgår, fx. stryhns gå hjem og læg dig, og dejen i den indbagte svampepate. Kan jeg udskifte hvedemelet til en glutenfri type og hvilken?
3. I opskrifter, hvor der indgår rasp, kan jeg da bruge glutenfri rasp?
4. I mange opskrifter, anvender du soyamel. Kan der her anvendes ristet soyamel, hvilket er det eneste, som jeg har kunnet finde og er der forskel på de to slags? Håber du kan hjælpe.
På forhånd tak og held og lykke med bogen.
Venlig hilsen
Jeanet
Kære Jeanett,
Flottere ros kan man vist ikke få. Hjertelig tak. Hvor er jeg glad for at høre, at du kan lide bogen. Jeg håber, du vil få mange gode oplevelser, efterhånden som du smager dig gennem bogen.
Til dine spørgsmål:
1. jeg bruger varmluftsovn. Men tiderne kan variere fra ovn til ovn, så du skal holde øje med pateerne/postejerne
2. du kan skifte hvedemel ud med havremel, kikærtemel eller sojamel – eller en hvilken som helst slags mel
3. Du kan uden problemer bruge glutenfrit rasp
4. Jeg må desværre indrømme, at jeg ikke kender ristet sojamel, men jeg er temmelig sikker på at du kan bruge det, hvis det er fint som almindeligt mel. Ellers brug brug en af de typer, jeg har nævnt ovenfor.
Fortsat rigtig god fornøjelse med bogen!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for alle svarene. Nu kan jeg komme i gang.
Dit svar er havnet i min “uønsket post”. Det samme gjorde dit svar på et tidligere spørgsmål vedr. knækbrød. Hvorfor mon.
Når jeg sender dette, skal jeg nedenfor udfylde navn, e-mail og websted. Hvad menes med websted?
Venlig hilsen
Jeanett
Kære Jeanett,
Det er da ærgerligt med den postkasse. Jeg er desværre en stenalderkvinde, når det gælder nettet, it etc., så jeg kan ikke fortælle dig, hvad websted betyder. Det kunne måske være mit websted: kirstenskaarup.dk – eller der menes måske dit websted, hvis du har et.
Prøv at spørge i din omgangskreds. Der er garanteret en, der ved besked.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Tak for din vedholdenhed og inspiration – jeg har “kendt” og “brugt” dig siden jeg som i barn (i firserne måske ?) fik din cannelloni med tomat, spinat og masser af hytteost og emmentaler. Den ret er stadig fantastisk, omend jeg nu laver den med lidt mindre ost, ligesom jeg kan se du selv har lavet justerede udgaver.
Klimavenligt vil jeg rigtig gerne opføre mig- og spise. Ved du om – og hvor – man kan købe dansk-producerede økologiske flækærter? Eller i det mindste bare fra Europa…
mvh
Kære Annika,
Selv tak. Det er en fornøjelse at levere opskrifter og ekstra dejligt at høre, at du har “kendt” mig siden du var barn. Jeg er jo efterhånden lidt af en fortidslevning, men jeg kan da endnu røre i en gryde!
Jeg elskede også de cannelloni, du nævner. Og som du rigtigt har bemærket, har jeg skruet MEGET ned for mælkeprodukter og æg. Ja, de er stort set forsvundet fra mine opskrifter de seneste par år.
Jeg er usikker på, om vi laver splitærter i Danmark. Du kan sagtens få ærterne økologisk. Kig på nettet. Dér finder du masser af forhandlere, men om ærterne er danske, ved jeg ikke.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Jeg er tilmeldt dit nyhedsbrev, og glæder mig hver gang til at læse det.
Jeg lidt nybegynder i vegetarmad, og vil gerne vide hvorfor man bruger loppefrøskaller i nogle af opskrifterne, er det fordi de samler væde, eller er det pga fibrene. Og kan mani stedet bruge chiafrø?
Mvh
Rie Toft
Kære Rie,
Det er dejligt at høre, at du har glæde af mit nyhedsbrev.
Jeg bruger loppefrøskaller i frikadeller og bøffer udelukkende som bindemiddel i stedet for æg. Hvis du spiser æg, kan du vælge det i stedet.
Du kan godt bruge chiafrø i stedet for loppefrøskaller, hvis du lader dem udbløde 4-6 timer. Du kan evt. læse mere om loppefrøskaller, chiafrø og andre æg-erstatninger i min nye bog: “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”, se evt. mere her: https://wp.me/p5bjYH-Kl.
Kh Kirsten
Tak kirsten Lavede lidt om som altid. Bruger det jeg har hjemme, rødt spidskål der trængte m.m. men har lige forsøgt mig med den nu. Spændt på at få den ud af ovnen Tak for din store inspiration og du må altså have en rigtig god webMaster med alle de skønne opskrifter og bøger du får lavet. Så inspirerende. Jeg træder vande, har samlet og afprøvet et hav af opskrifter som gerne skulle blive brugelige og over skuelige.
Kære Hanne,
Mange tak for din hilsen. Du er jo en virkelig habil kok, så du kan selvfølgelig sagtens finde ud af at bytte ingredienser ud. Det er en stor fordel, når man står med en portion grøntsager. Mange har desværre ikke den erfaring. Samler du mon opskrifter sammen til en bog? Eller rydder ud bare op!
Jeg håber, at pateen i mellemtiden er blevet nydt og forhåbentlig var vellykket. Med hensyn til webmaster, har jeg ikke sådan én. Jeg laver selv det hele: maden, fotoene og bloggen. Der har dog været en grafiker ind over min nye bog om de klimakærlige frikadeller etc.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy