Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

27

januar 2023

8

KOMMENTARER

spidskål med plantestykker – på japansk

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

stå på pinde for den skønne spidskål

Kål, kål og atter kål. Jeg elsker kål, og kål er heldigvis kærlighed til både krop og klode.

Kål er stadig forholdsvis billig mad og beviser, at det sundeste også er det billigste.

Denne japansk inspirerede ret er både hurtig, sund, lækker og billig.

.

protein fra danske ærter og hestebønner

Jeg har brugt små plantestykker som proteinkilde i denne ret, men du kan også vælge små sprødstegte terninger af tofu, bønner, linser, quinoa eller kikærter.

.

fremtidens proteiner

Jeg er meget begejstret for planteprodukterne fra firmaet PlantMate.

PlantMates produkter anvendes som køderstatning (de har samme proteinindhold som kød).

Det er en stor fordel, at produkterne er fremstillet af danske økologiske råvarer, og de er nemme at behandle på utallige måder. Her har jeg marineret dem i en japansk smagende marinade og stegt dem.

Produkterne smager nemlig neutralt og skal tilføres umami. Og de er virkelig gode til at optage smag fra marinader og krydderier. Og så giver de struktur til en ret – og noget at tygge i.

De tørrede produkter kan købes i Meny, Irma og en del af COOP’s butikker.

.

.

man skal ikke skue hunden på hårene

Plantestykkerne vinder ingen skønhedskonkurrence. Faktisk ligner de mest af alt hundefoder. Men lad dig ikke snyde: med et par forskellige PlantMate produkter i skabet, har du altid lækre og bæredygtige proteiner på få minutter. Du kan i en håndevending lave bøffer, frikadeller, sammenkogte retter – eller som her, hvor helt almindelig kål hæves til nye højder.

Produkterne skal udblødes i vand, inden de tilføres den/de ønskede smage.

.

spidskål med plantestykker –  på japansk

(4 personer)

50 g plantestykker

5 tørrede shiitakesvampe

150 g løg

2 forårsløg

4 fed hvidløg

3 spsk kokos- eller olivenolie

250 g gulerødder

1 spidskål, ca. ½ kg

sorte sesamfrø

marinade:

4 spsk tomatpuré

4 spsk tamari

3 spsk mirin (kan erstattes af hyldeblomstsaft eller sukker)

3-4 spsk ristet sesamolie

2 spsk riseddike eller anden eddike

2-3 spsk reven ingefær

.

Læg plantestykkerne og svampene i to forskellige skåle. Hæld kogende vand på og lad dem udbløde en halv times tid.

Rør marinaden sammen og smag den godt til.

Hak løg og hvidløg. Gem lidt grøn top af forårsløgene.

Skær svampene i tynde skiver (fjern stokkene – gem udblødningsvandet) og svits dem nogle minutter sammen med løgene.

Skær gulerødderne i tændstikstore stykker og svits dem med 3-4 minutter.

Skær spidskålen i store terninger og kom dem på panden eller i wokken.

Hæld udblødningsvandet fra svampene og halvdelen af marinaden i grøntsagerne.

Vend rundt i retten et par minutter og læg låg på panden. Sluk for varmen.

Klem al væden ud af plantestykkerne og skær dem i mindre stykker. Vend stykkerne i den resterende marinade.

Steg plantestykkerne i godt varm olie på en pande, til de er sprøde. Du kan også bage dem på en bageplade i ovnen.

Smag retten til. Måske skal der mere tamari, mirin (sukker) eller sesamolie i.

Servér spidskålsetten med plantestykkerne på toppen. Drys med snittet top af forårsløg og sorte sesamfrø.

Kogte ris passer fint til retten – eller quinoa, fettuccine etc.

.

.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

8 Kommentarer

  1. Maj Skibstrup
  2. Lise Jacobsen
  3. Anne Miam Rasmussen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.