speltboller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
speltboller
_____________________________________________________________________________________________________________________________
100 g perlespelt
15 g gær
1/2 l lunkent vand
2 tsk salt
1 tsk sukker
1/2 dl olivenolie
200 g groft speltmel
50 g græskarkerner eller valnødder
700 g hvedemel (halvdelen evt. fuldkornshvedemel)
Hæld kogende vand på speltkernerne, så det dækker. Lad kernerne stå nogle timer, gerne natten over.
Du kan også koge kernerne et par minutter og afkøle dem.
Rør gæren ud i det lune vand og tilsæt salt, sukker, olie og de afkølede og afdryppede kerner.
Rør speltmelet grundigt i væden og tilsæt de valgte kerner eller nødder.
Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen og rør dejen grundigt sammen.
Dejen er ret blød og skal ikke æltes. Dæk dejen med et viskestykke og sæt den til hævning et lunt sted et par timer. Hvis du har tid, er det en fordel at lade dejen hæve natten over i køleskabet.
Du skal bruge to spiseskeer og lidt koldt vand til at forme bollerne Form ca. 10 til burgerboller eller dobbelt så mange til almindelige boller.
Dyp skeerne i det kolde vand og tag dejen op og sæt den på bagepapir på en plade. Form bollerne pænt runde ved hjælp af de våde skeer.
Sæt pladen i en 250 grader varm ovn og bag bollerne 8 minutter.
Skru ned til 200 grader og bag bollerne færdige, ca. 15 minutter.