Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

3

februar 2023

2

KOMMENTARER

spansk inspireret bønnesuppe – ugens suppe

Skrevet af , Posted in forretter, supper

.

grøntsagslækker suppe med masser af energi

Denne bønnesuppe er inspireret af den spanske menestrasuppe, der minder om den italienske minestrone. Kort sagt: en enkel suppe med masser af grøntsager og sunde proteiner fra de store hvide limabønner.

Og suppen kan laves med de grøntsager, du har på lager.

.

mere eller mindre luksus

Hvis du ligesom jeg køber safran med hjem fra Sydeuropa eller fjernere destinationer og egentlig ikke nænner at bruge det eksklusive og dyre krydderi, kan du passende komme et nip i denne suppe. Det er ærgerligt at lade safran stå på hylden og miste sin kraft.

Et lille nip safran knuses bedst sammen med en lille smule salt i en morter. Man kan derefter røre det ud i lidt kogende vand eller komme det direkte i suppen.

Men safran kan sagtens udelades. Det samme gælder artiskokkerne, hvis budgettet er stramt.

.

bønner eller ej?

Limabønnerne tilfører protein til suppen. Du kan bruge enten tørrede bønner, der udblødes, eller bønner fra dåse.

Du kan også erstatte limabønnerne med andre slags bønner, kikærter eller linser.

.

kan man sørge over en butik?

Ja, det kan man! Det kan man, når det forlyder, at noget så ikonisk som Irma-butikkerne skal lukke.

Jeg har kendt og elsket Irma det meste af mit liv. Faktisk søgte jeg læreplads i Irma som ganske ung, men kvalifikationerne slog ikke til, så jeg endte som forlægger og madskribent. Skæbnens veje er uransagelige!

Med hvad er det med Irma? For mit vedkommende er Irma nærmest mit forrådskammer. Irma er en god ven, der altid står parat med de varer, jeg behøver for at lave kvalitetsmad. Irma sælger produkter, hvor det laveste ikke er fællesnævneren.

Mange af vi danskere (der har råd) har tendens til at vælge de billigste varer. Bare fordi de er billige. Kvalitet spiller en mindre rolle. Men verden bliver simpelt hen fattigere uden denne butik, der holder kvalitets-fanen højt.

Irma er et enestående brand. Ingen andre dagligvarebutikker er i nærheden af Irmas ikoniske status. I en Irma-butik finder man ikke blot kvalitet og masser af økologi, man finder også personlighed, skønne medarbejdere og en æstetisk indretning.

Mange begræder med mig lukningen af Irma. Hvem ville sørge, hvis Bilka, Rema eller Lidl lukkede? Ingen! De er bare metervare-butikker. Irma er en stor personlighed med en kæmpeværdi for kunderne. Tænk at stå med så gigantisk et brand – og så smide det ud.

Jeg håber inderligt, at der kommer en Joakim von And med en stor pose penge og redder min yndlingsbutik.

.

spansk inspireret bønnesuppe

(4 personer)

75 g limabønner (store hvide bønner), evt. 1 dåse

100 g løg

6 fed hvidløg

3 spsk olivenolie

1 spsk spidskommenfrø

8-10 dl grøntsagsbouillon

200 g kartofler  

200 g gulerødder

300 g kål: blomkål, spidskål, broccoli, rosenkål  etc.

1 håndfuld spinat eller 2-3 grønkålsblade

1 glas eller dåse artiskokhjerter (ca. 200 g afdryppet vægt)

2 tsk røget paprika (evt. alm. paprika), evt. et nip safran

citronsaft

salt, friskkværnet peber, evt. tamari

timian, persille eller andre krydderurter

.

Læg bønnerne i blød i rigeligt vand ca. 8 timer. Forkog bønnerne i nyt vand 25 minutter. Lad dem afkøle i vandet og afdryp dem.

Hak løg og hvidløg og svits dem i olien sammen med frøene, til løgene er bløde.

Tilsæt bouillonen.

Skær kartoflerne i terninger og kom dem i gryden sammen med de forkogte limabønner.

Kog suppen 5 minutter.

Skær gulerødderne i diagonale skiver og kom dem i suppen. Kog den endnu et par minutter.

Skær den valgte form for kål i mindre stykker. Rosenkål skæres i kvarte. Kom kålen i suppen.

Riv spinat eller grønkål i små stykker og tilsæt dem.

Skær artiskokhjerterne i kvarte og kom dem i suppen.

Tilsæt paprika og evt. safran. Hvis du bruger safran så knus den i en morter sammen med lidt salt.

Tjek om bønnerne er møre.

Smag suppen godt til med citronsaft salt, peber, paprika og evt. en smule tamari.

Drys suppen med en krydderurt ved serveringen og dryp evt. med lidt god olivenolie.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

2 Kommentarer

  1. Dorit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.