Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

27

marts 2020

6

KOMMENTARER

søde kartofler a la Hasselback m sprød tofu

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

gør hverdag til fest

I denne udfordrende tid er det om at gribe alle de ting, der kan forsøde hverdagen. En af de skønneste er efter min mening lækker mad.

I øjeblikket er vi stærkt begrænsede i forhold til alle de ting, vi plejer at gøre. Vi kan hverken gå i biografen eller teatret, i motionscentret eller blive klogere til foredrag eller i skolen, så vi må kaste os over de hjemlige glæder.

Og når vi nu er tvunget til at være hjemme, er der al mulig grund til at spise sund og lækker mad, til at nyde og lade dagens måltider være hyggelige oaser i en helt ny slags hverdag. Her er en idé med søde kartofler, som er ret festlig, og både fest og nydelse kan vi jo godt trænge til i disse corona-tider.

Jeg ved godt, at kartoflen ligner et bæltedyr, men det er en helt almindelig A-, B- og C-vitaminrig grøntsag! Se om næringsindhold her.

Se flere ideer til mad med søde kartofler her.

.

en heldig kartoffel

Den søde kartoffel er godt nok slet ikke en kartoffel, men pyt! Jeg fandt på retten, da jeg så, at supermarkederne bugner med søde kartofler i øjeblikket. Jeg fik fat i en ordentlig moppedreng, som det ses på billederne. Kartoflen kunne nemt række til tre personer.

Du kan bruge både små og store søde kartofler. Du kan også vælge de almindelige hvide bagekartofler.

.

Som du måske kan se på fotoet, har jeg sat små skiver tofu mellem kartoffelskiverne. Hvis du tænder for grillen, når kartoflerne er næsten bagt og pensler med lidt mere olie, får tofuen en meget sprød kant.

Sovsen i bunden er en tasty miso/tahinsovs, der røres sammen på et øjeblik. Hvis du hverken har miso eller tahin på lager, så vælg en af dine egne yndlingssovse eller dips.

Der er yderligere pandestegt blomkål til den bagte kartoffel, men du kan vælge mange andre grøntsager. Fx vil den let bitre smag i rosenkål passe fint til den lidt søde kartoffel.

Du kan evt. bage halve rosenkål vendt godt i olivenolie sammen med kartoflerne i ovnen.

.

søde kartofler a la Hasselback med sprød tofu

(4 personer)

4 søde kartofler eller 1-2 store (ca. 3/4 kg)

olivenolie, salt

150 g tofu

½ blomkål, ca. 300 g

frisk koriander

1 citron

miso/tahinsovs:

1-2 spsk miso (fermenteret pasta af sojabønner og/eller korn)

4 spsk tahin (pasta af knuste sesamfrø)

ca. 2 dl planteyoghurt

friskkværnet peber, evt. tamari

evt. lidt chili

 

Skrub kartoflerne helt rene. Du behøver ikke at skrælle dem. Skær tynde skiver ned i kartoflerne, således at de stadig hænger sammen i bunden. Skiverne skal være 2-3 mm tykke.

Læg evt. kartoflerne mellem to skærebrætter.

Skiverne skal være to-tre mm tykke. Min ven Peter gav mig den gode idé at lægge kartoflerne mellem to skærebrætter – så er man sikker på ikke at skære helt igennem.

 

Læg kartoflerne på en bageplade og pensl dem grundigt med olie. Drys med lidt salt.

Sæt kartoflerne i en 200 grader varm ovn. Bagetiden afhænger af, om du bager store eller små kartofler. Jeg har bagt én stor kartoffel på ca. 600 gram.

Bag sådan en stor kold 25 minutter i første omgang.

Bag mindre kartofler 18-20 minutter. Kartoflerne skal være blevet så bløde, at man kan skille skiverne lidt ad og lægge tofuen ned mellem dem.

Pres al væden ud af tofuen og skær den i tynde skiver.

Tag kartoflen/kartoflerne ud af ovnen og fordel skiverne af tofuen mellem skiverne i kartoflerne.

Pensl godt med olie igen og sæt kartoflerne i ovnen igen.

Bag kartoflerne færdige, 15-25 minutter afhængig af størrelsen. Du må stikke i kartoflerne for at tjekke om de er bløde. Men de skal helst ikke bliver FOR bløde.

Sæt gerne kartoflerne under grillen, når de er næsten færdige. Så får du en sprød kant på tofuen. Du kan også grille overskydende skiver af tofu og servere dem til separat.

Steg blomkålen, mens kartoflerne er i ovnen: skær kålen i temmelig tynde skiver. Steg dem gyldne på begge sider ved rask varme i olivenolie.

Sovsen: rør misoen ud i 2 spsk kogende vand (misoen må ikke koge). Rør tahinen og yoghurten i misoen. Måske skal der tilsættes lidt mere vand.

Smag godt til med citronsaft, peber og evt. også chili samt tamari. Men sovsen er muligvis salt nok, da miso har et højt saltindhold.

Servér den/de bagte kartofler med sovsen, den stegte blomkål og både af citron. Drys med frisk koriander eller anden krydderurt. Rosmarin eller salvie vil også være velegnede, hvis du ikke bryder dig om koriander.

.

.

rester som pålæg

Hvis du har en rest af de søde kartofler, fungerer skiverne fint som pålæg på rugbrød. Her har de fået en skefuld af sovsen på toppen samt tynde “stave” af den sprøde tofu.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

6 Kommentarer

  1. Kimie Vandborg
  2. Anna Gade Midtiby
  3. Pia Dahl

Skriv et svar til Kimie Vandborg Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.