Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

20

marts 2020

8

KOMMENTARER

små indiske kålfrikadeller i tomatsovs med mandelris fra Kashmir

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

en lille madgave til jer med god tid

Her er en skønt krydret eksotisk ret til dem, der prioriterer lækker, sund mad og hyggeligt samvær i køkkenet.

Det er nogen tid siden, jeg lavede denne indiske ret. Som de fleste indiske retter er også denne en smule tidskrævende. Så jeg har været lidt tilbageholdende med at udgive den, fordi jeg ofte får klager, hvis opskrifterne er for omfattende.

Men nu er mange af os med ét hug blevet slået hjem. Det er på en tragisk baggrund, men derfor kan man jo godt nyde al den ekstra tid til bl.a. at lave mad – og måske filosofere over den “pest”, der har ramt os. Madlavning, eftertanke og fordybelse er tre ting, der passer sammen som fod i hose. Her næres både sjæl og krop.

Disse uger og måneder er også tiden, hvor man – hvis man ikke allerede er i gang – bør sætte alt ind på at spise sundt og immunstyrkende. Hvis man ikke har prioriteret opbyggende mad før, er det på høje tid NU. Lad de stakkels dyr være og nyd naturens egne frembringelser. Dét, der vokser op af jorden.

De allerfleste retter på bloggen er immunstyrkende og opbyggende for både kroppen og klimaet.

Så hvis du står med en eller flere grøntsager og mangler ideer, så kig i søgefunktionen th. Så får du masser af forslag til retter med fx rødbeder, selleri, jordskokker, kartofler, kål, ramsløg etc. Der ligger mindst 1500 opskrifter på bloggen.

.

masser af varme krydderier

I Indien laver de “frikadellerne” i denne ret som små kugler eller boller, lidt større end en valnød. Vælger man den udgave, bliver retten en slags boller i tomatsovs.

I Indien frituresteges “bollerne”, men jeg har valgt almindelig stegning, da jeg ikke er vild med for meget olie. Jeg har også lavet kuglerne eller bollerne lidt større, nærmest som en lille frikadelle.

.

ris fra Kashmir

I den nordlige, indiske delstat, Kashmir, har de tradition for at spise ris med forskellige slags tilsætninger. Det kan være ærter, mandler eller cashewnødder – og som regel også krydderier som kanel, gurkemeje, kardemomme etc.

Ris passer godt til frikadelle-retten, men du kan også blot vælge almindelige løskogte ris. Men der er en idé med at drysse med krydderier og mandler eller nødder: ekstra mange gode næringsstoffer!

.

små indiske kålfrikadeller i tomatsovs 

(4 personer)

200 g blomkål

200 g hvidkål eller spidskål

50 g løg

2 spsk kokosolie + ekstra til stegning

1 chili, styrke efter smag, evt. tørrede chiliflager

2 tsk spidskommenfrø

1 tsk frø af kardemomme

2 tsk gurkemeje

2-3 tsk garam masala, se evt. nedenfor (kan evt. udelades eller erstattes af curry)

salt, friskkværnet peber

1 stor tomat

1/2 dl hakket frisk koriander

salt, friskkværnet peber

100 g kikærtemel

evt. lidt hvedemel eller rismel

 

Tag ca. 50 g blomkål fra og findel resten af blomkålen samt hvidkålen i en food processor. Kom kålen i en skål.

Skær de resterende 50 g blomkål i meget små buketter.

Hak løg og chili fint og svits dem i olien et par minutter. Tilsæt knuste spidskommen- og kardemommefrø. Rist dem indtil de dufter. Rør gurkemeje og garam masala i.

Bland de svitsede ting og de små blomkålsbuketter i skålen med de to slags kål.

Hak tomaten fint og rør den i farsen sammen med hakket koriander.

Tilsæt et drys salt og peber.

Rør kikærtemelet i blandingen og smag til. Tilsæt evt. flere krydderier og/eller chili. Farsen skal have markant smag af krydderier.

Pres farsen sammen i skålen og lad den stå en times tid.

Vurdér konsistensen. Måske skal der lidt mere mel i.

Form små “kugler” på størrelse med en stor valnød. Der bliver 26-28 stk. af denne portion.

Jeg har valgt at stege farsen mere i retning af en lille dansk frikadelle. Så bliver der ca. 12.

Varm rigeligt olie op på en pande og steg kuglerne/frikadellerne gyldne på begge sider. Pas på: de kan blive bitre, hvis de steges for hårdt.

I Indien frituresteges kålkuglerne, men jeg synes det bliver for fedt.

Servér de små kugler/frikadeller i en tomatsovs, se nedenfor, og drys med frisk koriander. Giv gerne ris til.

 

tip

Garam masala er et indisk blandingskrydderi. Næsten enhver husholdning har sin egen blanding, som der vogtes over, som var det den hellige gral.

Du kan købe garam masala som en færdig krydderiblanding, men du kan også selv blande krydderierne.

Garam masala er på ingen måde brændende som de thailandske currypastaer.

I modsætning til den ”våde” currypasta, der bruges meget i thailandske retter, skal den indiske ”tørre” krydderiblanding først i retten, når den er næsten færdig.

Det er muligt at købe færdigblandet garam masalapulver, men man kan nemt lave sine egen blanding.

Min blanding består af lige dele tørret knust kanal, paprika, ingefær, peber, fennikel, chili, nelliker, kardemomme, spidskommen, laurbærblad og gurkemeje.

Bland alle krydderierne godt.

Garam masala-blandingen opbevares i et lufttæt glas.

.

Meeras masalablanding

Da jeg for en del år siden var på kokkeskole hos Meera i Cochin i Indien, fik jeg lov til at bringe hendes opskrift på garam masala:

friskmalet peber

stødt kanel

stødte nelliker

stødte kardemommefrø

stødte fennikelfrø

stødte frø af stjerneanis

 

Bland samme mængde af hvert krydderi og opbevar masalaen i et tætsluttende glas.

Stød fx 1 spsk af hvert krydderi ad gangen, da masalaen er bedst, når den er nogenlunde frisk.

indisk tomatsovs 

(4 personer)

100 g løg

6 fed hvidløg

1 chili

2 tsk sorte sennepsfrø

2 tsk spidskommenfrø

4 spsk kokosolie

400 g tomater

1-2 dl grøntsagsbouillon

2 tsk gurkemeje

1-2 spsk reven ingefær

25 g rosiner

1 spsk riseddike eller anden eddike

rørsukker, salt, friskkværnet peber

 

Hak løg, hvidløg og chili efter smag. Kom dem i en gryde med krydderierne og olien.

Svits løg og krydderier til løgene er let gyldne.

Skær tomaterne i terninger og tilsæt dem sammen med 1 dl bouillon, gurkemeje, ingefær og rosiner.

Læg låg på gryden og lad sovsen simre for svag varme 15-20 minutter.

Tilsæt eddiken og smag til med krydderier, sukker, salt og peber.

.

Kashmir-ris 

(4 personer)

2 spsk kokosolie

2 laurbærblade

50 g løg

200 g basmatiris

3 1/2 dl vand

1 stang kanel

4 hele nelliker

salt

gurkemeje

25 g mandler

 

Varm olien op og svits laurbærbladene et par minutter.

Hak løget og tilsæt det. Svits et par minutter. Tilsæt ris, vand, kanel, nelliker og et drys salt.

Lad risen simre under låg 12-14 minutter. Alt vandet skal være kogt væk. Lad risen stå 5-6 minutter.

Fjern kanel og nelliker fra risen og servér den med et lille drys gurkemeje og halve mandler. Du kan evt. riste mandlerne.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

8 Kommentarer

  1. Kirsten Andersen
  2. Liv
  3. Rufina
  4. J

Skriv et svar til Kirsten Skaarup Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.