Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

11

april 2022

22

KOMMENTARER

skærtorsdagssuppe – og et rigtig godt bogtilbud

Skrevet af , Posted in bøger, forretter, supper

.

verdenshistorisk nyhed

For første gang i verdenshistorien udkommer en bog om plantebaseret dansk smørrebrød. Min nye bog, “Grønt smørrebrød”, sender det verdensberømte, ikoniske danske smørrebrød lige ind i fremtiden.

Skal vi sikre klimaet for fremtiden og skåne dyrene for utallige lidelser, må også det danske kødbaserede smørrebrød forvandle sig og træde ind i den nye tidsalder. Det gør det med denne bog, der omfortolker mange af de klassiske kød- og fiskemadder til fremtidssikret og bæredygtig nydelse. Men der er også mange helt nye ideer, der forhåbentlig vil blive klassikere på fremtidens plantebaserede frokostbord.

Ud over de mere end hundrede ideer til både “et par flade og det højtbelagte”, fortæller jeg om opbygningen af et stykke smørrebrød, om de vigtige smagsnuancer og om alt dét, der sætter prikken over i’et på et godt stykke smørrebrød: det sure og det søde, det bitre og alt det, der knaser, fx sprødt plantebacon.

I bogen bliver jeg bakket op af stjernekokke som Rasmus Kofoed fra Geranium, Adam Aamann og Magnus Pettersson fra smørrebrødsrestauranten “Selma”, den visionære bager i Hjørring, Jørn Ussing Larsen m.fl. De bidrager hver især med opskrift på et stykke lækkert plantebaseret smørrebrød og et godt stykke rugbrød, som er grundlaget for det hele.

“Grønt smørrebrød” har været længe undervejs, men nu er den ved at være klar til udgivelse …

.

… derfor har jeg et godt tilbud 

foto: Nicolas Tobias Følsgaard

 

Jeg siger som salig Lars Larsen: “Jeg har et godt tilbud”!

Frem til udgivelsen af “Grønt smørrebrød” den 17. maj har du som følger på bloggen mulighed for at forudbestille bogen med 20% rabat. Det betyder, at du kan nå at bestille den som et sundt og bæredygtigt “påskeæg” – godt nok med lidt forsinket levering. Hvis du har lyst til at bruge bogen som påskegave, kan du evt. printe forsiden ud og bruge som gavekort.

Bogen leveres på udgivelsesdagen den 17. maj.

“Grønt smørrebrød” er indbundet og på 250 sider. Den koster kr. 224,95. Forlaget Alpha. Bogen kan forudbestilles med 20% rabat hos SAXO:

https://www.saxo.com/dk/groent-smoerrebroed_bog_9788772391052

Rabatkoden er KIRSTEN20 – koden skal først opgives, når du kommer frem til betaling.

Rabatkoden gælder ikke, hvis man i forvejen får Saxo Premium-fordelspris, og giver ikke automatisk fri fragt.

“Grønt smørrebrød” er fuld af gode smagsoplevelser, men den giver også helt overordnet en rigtig god smag i munden!

For mig er der de ekstra glæder ved at spise grønt og lækkert, at jeg oven i al velsmagen er med til at redde klimaet, de truede plante- og dyrearter, sikre rent vand og ren jord og alt det andet, der er tvingende nødvendigt for, at vi kan fortsætte med at leve på denne ufatteligt skønne planet, der giver os alt, vi har brug for, hvis vi ikke plyndrer og udsulter den.

Jeg ønsker en grøn, smuk og glædelig påske.

.

moder jord åbner det grønne apotek i disse uger

I netop disse dage og uger åbnes dørene på vid gab for alle naturens supersunde og gratis gaver. Både ramsløg, brændenælder, skvalderkål og mælkebøtte kan høstes lige nu.

De nye urter bugner af ganske gratis vitaminer og mineraler. Det havde man ikke mindst i gamle dage et stort behov for på denne tid af året, hvor man i mange måneder havde levet spartansk af kartofler og kål. Derfor fejrede man forårets og påskens komme med denne suppe, som blev spist skærtorsdag. Det kan stadig anbefales.

Og så kan suppen tilberedes på et kvarter.

.

styrk immunforsvaret

Skærtorsdagssuppen er en vaskeægte immunbooster!

I gamle dage bestod suppen af alle de vilde skud, man kunne finde i naturen til påske, og det skulle helst være mindst syv forskellige. Suppen var et hårdt tiltrængt tilskud af vitaminer og mineraler efter en lang vinter fattig på friske grøntsager. Dengang kendte man ikke til køle- eller fryseskabe. Alle de grove grøntsager som kål, kartofler og rodfrugter blev opbevaret i en jordkule, og de sartere grøntsager som grønne bønner og ærter blev saltet for at holde sig nogle måneder ind i vinteren.

Det betød, at der ikke var mange vitaminer tilbage i grøntsagerne sidst på foråret. Derfor var det fantastisk med alle de grønne, vilde planter, der kæmper sig op af jorden i det tidlige forår og leverer betragtelige mængder gode næringsstoffer, især C-vitamin.

I dag kan vi få friske grøntsager året rundt, men mon ikke mange alligevel godt kan bruge en ordentlig sundheds-booster lige nu, hvor forårstrætheden kan melde sig. Skærtorsdagssuppen er powerfood fra længe før, det begreb blev opfundet!

Jeg har tilføjet kartofler og broccoli for at give suppen ekstra fylde og endnu mere energi.

.

en pyntesyg suppe

Suppen kan pyntes med friske vilde urter eller spiselige blomster. Jeg har også drysset med lidt ramsløgfrø, som har overvintret i min fryser. Husk endelig at samle frøene sidst i maj, når ramsløgblomsterne er afblomstrede. Det vil du glæde dig over vinteren igennem.

.

ramsløg er et hit

Jeg tror, det er svært at komme i tanker om andre gratis gaver fra naturen, der er så potente som ramsløg. Her har jeg pyntet suppen med de friske blade samt en stilk skvalderkål.

Ramsløg er for alvor blevet populære, efter at det nye nordiske køkken har slået rødder. Og det er en urt, der beviser, at småt er godt.

Ramsløg indeholder de aktive stoffer alliin og allicin, som også findes i hvidløg. Ramsløg har da også samme gode egenskaber som hvidløg: de er antioxidante, antiinflammatoriske, immumstyrkende og blodtrykssænkende. Og så indeholder ramsløg mange gange flere C-vitaminer end citroner.

.

skærtorsdagssuppe

(4 personer)

100 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

200 g kartofler

7-8 dl grøntsagsbouillon

125 g vilde planter som ramsløg, skvalderkål, mælkebøtte, løgkarse, brændenælde etc.

100 g broccoli

1-2 dl havrefløde

1 økologisk citron

salt, friskkværnet peber, evt. reven muskatnød

evt. spiselige blomster

 

Hak løg og hvidløg. Svits dem i olien 4-5 minutter.

Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem sammen med bouillonen.

Lad suppen koge 4-5 minutter.

Snit de vilde planter og skær broccolien i små stykker. Kom begge dele i suppen.

Kog suppen endnu 4-5 minutter.

Afkøl suppen lidt og purér den.

Tilsæt den ønskede mængde fløde og smag suppen til med citronsaft, lidt reven citronskal samt salt og peber og evt. lidt reven muskatnød.

Servér suppen portionsvis. Sæt evt. lidt fløde på toppen og pynt evt. med spiselige blomster og/eller vilde urter.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

22 Kommentarer

  1. Lone Stephensen
  2. Grete Liv
  3. Grith
  4. Lene Andersen
  5. Anna Karlsson
  6. Marianne
  7. Merete Djurhuus
  8. Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.