skærtorsdagssuppe – og et rigtig godt bogtilbud
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in bøger, forretter, supper
.
verdenshistorisk nyhed
For første gang i verdenshistorien udkommer en bog om plantebaseret dansk smørrebrød. Min nye bog, “Grønt smørrebrød”, sender det verdensberømte, ikoniske danske smørrebrød lige ind i fremtiden.
Skal vi sikre klimaet for fremtiden og skåne dyrene for utallige lidelser, må også det danske kødbaserede smørrebrød forvandle sig og træde ind i den nye tidsalder. Det gør det med denne bog, der omfortolker mange af de klassiske kød- og fiskemadder til fremtidssikret og bæredygtig nydelse. Men der er også mange helt nye ideer, der forhåbentlig vil blive klassikere på fremtidens plantebaserede frokostbord.
Ud over de mere end hundrede ideer til både “et par flade og det højtbelagte”, fortæller jeg om opbygningen af et stykke smørrebrød, om de vigtige smagsnuancer og om alt dét, der sætter prikken over i’et på et godt stykke smørrebrød: det sure og det søde, det bitre og alt det, der knaser, fx sprødt plantebacon.
I bogen bliver jeg bakket op af stjernekokke som Rasmus Kofoed fra Geranium, Adam Aamann og Magnus Pettersson fra smørrebrødsrestauranten “Selma”, den visionære bager i Hjørring, Jørn Ussing Larsen m.fl. De bidrager hver især med opskrift på et stykke lækkert plantebaseret smørrebrød og et godt stykke rugbrød, som er grundlaget for det hele.
“Grønt smørrebrød” har været længe undervejs, men nu er den ved at være klar til udgivelse …
.
… derfor har jeg et godt tilbud
foto: Nicolas Tobias Følsgaard
Jeg siger som salig Lars Larsen: “Jeg har et godt tilbud”!
Frem til udgivelsen af “Grønt smørrebrød” den 17. maj har du som følger på bloggen mulighed for at forudbestille bogen med 20% rabat. Det betyder, at du kan nå at bestille den som et sundt og bæredygtigt “påskeæg” – godt nok med lidt forsinket levering. Hvis du har lyst til at bruge bogen som påskegave, kan du evt. printe forsiden ud og bruge som gavekort.
Bogen leveres på udgivelsesdagen den 17. maj.
“Grønt smørrebrød” er indbundet og på 250 sider. Den koster kr. 224,95. Forlaget Alpha. Bogen kan forudbestilles med 20% rabat hos SAXO:
https://www.saxo.com/dk/groent-smoerrebroed_bog_9788772391052
Rabatkoden er KIRSTEN20 – koden skal først opgives, når du kommer frem til betaling.
Rabatkoden gælder ikke, hvis man i forvejen får Saxo Premium-fordelspris, og giver ikke automatisk fri fragt.
“Grønt smørrebrød” er fuld af gode smagsoplevelser, men den giver også helt overordnet en rigtig god smag i munden!
For mig er der de ekstra glæder ved at spise grønt og lækkert, at jeg oven i al velsmagen er med til at redde klimaet, de truede plante- og dyrearter, sikre rent vand og ren jord og alt det andet, der er tvingende nødvendigt for, at vi kan fortsætte med at leve på denne ufatteligt skønne planet, der giver os alt, vi har brug for, hvis vi ikke plyndrer og udsulter den.
Jeg ønsker en grøn, smuk og glædelig påske.
.
moder jord åbner det grønne apotek i disse uger
I netop disse dage og uger åbnes dørene på vid gab for alle naturens supersunde og gratis gaver. Både ramsløg, brændenælder, skvalderkål og mælkebøtte kan høstes lige nu.
De nye urter bugner af ganske gratis vitaminer og mineraler. Det havde man ikke mindst i gamle dage et stort behov for på denne tid af året, hvor man i mange måneder havde levet spartansk af kartofler og kål. Derfor fejrede man forårets og påskens komme med denne suppe, som blev spist skærtorsdag. Det kan stadig anbefales.
Og så kan suppen tilberedes på et kvarter.
.
styrk immunforsvaret
Skærtorsdagssuppen er en vaskeægte immunbooster!
I gamle dage bestod suppen af alle de vilde skud, man kunne finde i naturen til påske, og det skulle helst være mindst syv forskellige. Suppen var et hårdt tiltrængt tilskud af vitaminer og mineraler efter en lang vinter fattig på friske grøntsager. Dengang kendte man ikke til køle- eller fryseskabe. Alle de grove grøntsager som kål, kartofler og rodfrugter blev opbevaret i en jordkule, og de sartere grøntsager som grønne bønner og ærter blev saltet for at holde sig nogle måneder ind i vinteren.
Det betød, at der ikke var mange vitaminer tilbage i grøntsagerne sidst på foråret. Derfor var det fantastisk med alle de grønne, vilde planter, der kæmper sig op af jorden i det tidlige forår og leverer betragtelige mængder gode næringsstoffer, især C-vitamin.
I dag kan vi få friske grøntsager året rundt, men mon ikke mange alligevel godt kan bruge en ordentlig sundheds-booster lige nu, hvor forårstrætheden kan melde sig. Skærtorsdagssuppen er powerfood fra længe før, det begreb blev opfundet!
Jeg har tilføjet kartofler og broccoli for at give suppen ekstra fylde og endnu mere energi.
.
en pyntesyg suppe
Suppen kan pyntes med friske vilde urter eller spiselige blomster. Jeg har også drysset med lidt ramsløgfrø, som har overvintret i min fryser. Husk endelig at samle frøene sidst i maj, når ramsløgblomsterne er afblomstrede. Det vil du glæde dig over vinteren igennem.
.
ramsløg er et hit
Jeg tror, det er svært at komme i tanker om andre gratis gaver fra naturen, der er så potente som ramsløg. Her har jeg pyntet suppen med de friske blade samt en stilk skvalderkål.
Ramsløg er for alvor blevet populære, efter at det nye nordiske køkken har slået rødder. Og det er en urt, der beviser, at småt er godt.
Ramsløg indeholder de aktive stoffer alliin og allicin, som også findes i hvidløg. Ramsløg har da også samme gode egenskaber som hvidløg: de er antioxidante, antiinflammatoriske, immumstyrkende og blodtrykssænkende. Og så indeholder ramsløg mange gange flere C-vitaminer end citroner.
.
skærtorsdagssuppe
(4 personer)
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
200 g kartofler
7-8 dl grøntsagsbouillon
125 g vilde planter som ramsløg, skvalderkål, mælkebøtte, løgkarse, brændenælde etc.
100 g broccoli
1-2 dl havrefløde
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber, evt. reven muskatnød
evt. spiselige blomster
Hak løg og hvidløg. Svits dem i olien 4-5 minutter.
Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem sammen med bouillonen.
Lad suppen koge 4-5 minutter.
Snit de vilde planter og skær broccolien i små stykker. Kom begge dele i suppen.
Kog suppen endnu 4-5 minutter.
Afkøl suppen lidt og purér den.
Tilsæt den ønskede mængde fløde og smag suppen til med citronsaft, lidt reven citronskal samt salt og peber og evt. lidt reven muskatnød.
Servér suppen portionsvis. Sæt evt. lidt fløde på toppen og pynt evt. med spiselige blomster og/eller vilde urter.
.
.
Ih hvor jeg glæder mig til din nye kogebog! Tillykke med den.
Kære Lone,
Ih, hvor er det dejligt at høre. Jeg siger tusind tak – og håber, du bliver glad for bogen.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
En rigtig god nyhed fra dig igen og jeg har
netop bestilt din bog og glæder mig til at læse,
bruge den og invitere til smagsprøver på det
grønne smørrebrød:-) Grønne hilsner Grete Liv
Kære Grete,
Der ER altså ikke noget som kunder!!! Det er dejligt at høre, at du allerede har sikret dig et eksemplar – og jeg håber, at sommerens grønne frokoster bliver en stor succes!
Kh Kirsten
Uuuuh den bog er nu bestilt og den glæder jeg mig til at læse!
Glædelig påske til dig og tak for dit utrættelige arbejde med at levere utallige dejlige grønne opskrifter til os danskere Kirsten ❤️🙏🌈 Du er en lille grøn engel på vores jord.
Kære Grith,
Endnu en dejlig kunde. Tak for tilliden. Jeg håber, at den ikke bliver gjort til skamme, når du får bogen.
Når jeg bliver kaldt engel, får jeg altså tårer i øjnene. Jeg er jo bare én, der ikke kan holde sig fra alt det grønne. Men du skal vide, at dine smukke ord er gået lige til hjertet. Jeg er både glad og stolt. HJERTELIG tak.
K Kirsten
Kære Kirsten
Tusind tak for dine mange skønne opskrifter.
Jeg har et par spørgsmål ang. indholdet af fuld hærdet kokusolie og rapsolie i vegansk fløde fx Whipe, men jeg ved ikke om du kan svare på det. Hvor sundt er det lige med hærdede olier, og kokus har jo mange mættede fedtsyrer?
Men selvfølgelig, vi skåner dyrene ved at gå uden om animalsk fløde.
Det andet spørgsmål er, hvordan undgår du at soyafløde fx Cuisine Soya ProVamel organic-bio skiller og klumper, når man hælder det i fx sammenkogte grøntsagsretter ?
Bedste hilsner Lene
Kære Lene,
Selv tak. Det er dejligt, at du kan bruge mine ideer.
Jeg er ikke uddannet ernæringsekspert, så jeg vil nødig udtale mig for skråsikkert om planteolier. Du kan finde meget mere god information om olier hos min gode veninde Anette Harbech Olesen: https://www.madforlivet.com.
Men jeg kan sige, at jeg selv så vidt muligt vælger økologiske koldpressede olier. Så burde man ikke komme helt galt af sted. Men der er mange meninger om planteolier. Nogle prøver helt at undgå olier. Det gør jeg ikke. Men jeg holder mig i vid udstrækning til koldpresset økologisk jomfru olivenolie.
Jeg har altid tilsat sojafløden til retten til sidst og så vidt muligt undgået at retten kom i kog.
Nu kan jeg imidlertid slet ikke få fløden mere i mit supermarked (Irma).Til gengæld bruger jeg nu er supergod havrefløde, og den virker bedre synes jeg. Prøv at kigge efter den.
Kh Kirsten
Glæder mig til bogen – Er det rigtig forstået at jeg kan købe den i min boghandel 17 maj ?
Send mig gerne et foto eller to – så vil jeg reklamere for den
vh Jan Oskar
Kære Jan Oskar,
Det er vel nok dejligt at høre. Jeg håber, at bogen vil falde i smag!
Den burde ligge hos din boghandler den 17. maj, hvor den udkommer. Du kan evt. bestille den hos boghandleren i forvejen, så er du sikker.
Men som jeg skriver i dag, kan du spare 20%, hvis du bestiller hos Saxo. Det kan du gøre indtil udgivelsesdagen.
Jeg forsøger om jeg kan sende dig en forside på Facebook (eller skal jeg hellere sende pr. mail?), så kan du sikkert printe den ud. Og så vil jeg sige hjertelig tak, hvis du vil promovere bogen. Det vil da være super-dejligt!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Send gerne til min mail
vh Jan Oskar
Kære Jan Oskar,
Jeg har sendt forsider med mail.
KH Kirsten
Jeg har bestilt bogen og glæder mig til jeg kan hente den i pakkeboksen 🙂
Kære Anette,
Det glæder mig. Jeg ønsker rigtig god fornøjelse med bogen – men du skal jo have lidt tålmodighed, da den først udkommer den 17. maj.
Rigtig glædelig påske.
KH Kirsten
Tack Kirsten! Ännu en av dina inspirerande kokböcker beställd! Jag älskar dina opskrifter och lagar ofta din gröna mat.
Kære Anna,
Selv tak. Det glæder mig, at bogen også kommer til Sverige – et af mine absolutte yndlingslande!
Hjertelig tak for din smukke ros. Den glæder mig rigtig meget.
Hav en trevlig påske.
Kh Kirsten
Tusind Tak for rabatkoden og din nye bog!!
Jeg glæder mig meget til at modtage den og har allerede bestilt den hos Saxo.com 😀
Rigtig God Påske til dig og dine, Kirsten 🙂
Mange Forårshilsener,
fra Marianne
Kære Marianne,
Selv tak. Det er dejligt at høre, at du har bestilt bogen, så skal du bare have lidt tålmodighed indtil den 17. maj.
Jeg håber du bliver glad for bogen og ønsker dig en rigtig glædelig påske.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Stort tillykke med endnu en bogudgivelse – jeg er sikker på, at den også vil blive en klassiker og inspirere til grønnere smørrebrød generelt. Tænk, hvis man blev inviteret til frokost og kunne være sikker på, at der også var plantebaserede muligheder? Hvor fantastisk ville det ikke være? I øjebillet spørger jeg pænt, om jeg må have mit eget med (jeg har dog aldrig fået et nej). Jeg glæder mig til at se og læse bogen – og især til at afprøve og smage nye variationer af smørrebrød, nye smage, nyt pynt, ny lækkerhed. 🙂
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Tusind tak. Ja, jeg håber jo, at jeg kan lokke en masse danskere til også at spise smørrebrødet plantebaseret. Det er en gammel klassiker, jeg rokker ved, men forhåbentlig vil de mange skønne smagsnuancer i det plantebaserede smørrebrød overbevise rigtig mange mennesker.
Og som du skriver: rent egoistisk vil det være dejligt med lidt nytænkning. Jeg må heldigvis sige, at mine venner er fantastiske til det plantebaserede, og det er jeg meget taknemmelig for.
Jeg håber, du vil kunne lide bogen, og at den vil give dig nye ideer. Men jeg ved ikke rigtigt: du er jo en garvet plantespiser!
Rigtig glædelig påske.
Kh Kirsten
Bare et lille spørgsmål – som jeg ikke er flaldet over svaret på i din artikel eller ovenfor …. Er retterne i din spændende nye kogebog veganske ?
Kære Mette,
Ja, alle ideerne til smørrebrød i min nye bog er 100% plantebaserede.
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy