Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

25

november 2022

0

KOMMENTARER

SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: thailandsk jordnøddecurry med søde kartofler og spinat

Skrevet af , Posted in hovedretter, Skaarups skønne sparekøkken

.

en varmende curry på en kold dag

Hvem er ikke vild med thailandsk mad? Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke slikker sig om munden, når snakken falder på netop dette asiatiske køkken.

Her er en klassisk curryret med stærk currypasta, søde kartofler, spinat, jordnødder – og mild kokosmælk.

.

spis korn til

Vi har vænnet os til, at vi altid spiser ris til orientalsk mad. Det gør de jo selv derude. Men dér gror risen også lige uden for døren.

Vil man undgå transporten, så spis danske korn i stedet. Man kan altid bytte ris ud med speltkorn, hele hvedekerner, bygkerner etc. – eller rugkerner. Jeg er vild med hele kogte rugkerner, fordi der er meget at tygge i, og fordi de giver en fantastisk mæthedsfølelse.

.

forskellige typer korn udstillet i Kornets Hus

Du har sikkert hørt om det fantastiske Kornets Hus i Hjørring. Huset er kronen på bageren Jørn Ussing Larsen og hans kone, Inger’s, livsværk. Det er også de to, der skabte det biodynamiske bageri, Aurion, længe før nogle tænkte på, hvad økologi og biodynamik var for noget.

Kornets Hus er et enestående oplevelseshus, en slags arbejdende museum for korn og kornprodukter. Her fortælles alt om vores daglige brød, dets historie og dets betydning – og her holdes bagekurser for børn og voksne.

Kommer du i huset ved brunch- eller frokosttid, kan du nyde udsøgte serveringer, og selvfølgelig spiser man brød til. Men husk at bestille bord!

Beholderne ovenfor er en del af udstillingen i Kornets Hus, og de rummer alle dansk dyrkede korn, der kan erstatte ris som tilbehør.

.

det er stadig sparetid

Den thailandske curryret er virkelig enkel og hurtig at tilberede. Råvarerne er billige, og energiforbruget er minimalt.

Hvis du er udgået for søde kartofler, så brug de almindelige hvide i stedet. Og du kan erstatte spinat med grønkål eller palmekål. Jordnødderne kan byttes ud med ristede cashewkerner.

Det “plantehakkede” (planteproteiner af ærter og hestebønner) kan erstattes af tofu eller seitan.

Velbekomme!

.

thailandsk jordnøddecurry med søde kartofler og spinat

(4 personer)

100 g plantehakket (du kan bruge alle typer) – kan erstattes af 150 g tofu

200 g løg

4 fed hvidløg

4 spsk kokos- eller olivenolie

ca. ½ spsk rød thailandsk currypasta

¾ kg søde kartofler

200 g frossen spinat (kan erstattes af grønkål eller palmekål)

1 dåse kokosmælk, 4 dl

evt. lidt grøntsagsbouillon

1 økologisk limefrugt

4 spsk jordnøddesmør (kan udelades)

salt, friskkværnet peber, evt. tamari

50 g saltede jordnødder

frisk koriander (kan udelades)

 

100 g rugkerner

 

Hæld vand over det plantehakkede, så det dækker. Lad det stå et kvarters tid.

Hak løg og hvidløg.

Varm olien op i en gryde og tilsæt currypastaen. Svits den et øjeblik og tilsæt de to slags løg.

Svits løgene nogle minutter.

Skær de søde kartofler i terninger og kom dem i gryden sammen med det plantehakkede, spinat og kokosmælk.

Læg låg på gryden og lad curryen simre 8-10 minutter. Måske skal der tilsættes lidt bouillon.

Tilsæt 2 spsk limesaft og lidt reven skal.

Rør jordnøddesmørret ud i curryen og smag godt til med limesaft, salt, peber og evt. lidt tamari.

Drys curryen med hakkede jordnødder og evt. koriander.

Hæld dobbelt mængde kogende vand over rugkernerne og kog dem ca. 25 minutter. Pas på, at de ikke koger tør. Hvis der er mere væde tilbage, når de er kogt, afdryppes de.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.