Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

30

september 2022

8

KOMMENTARER

SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: rødbeder og kikærter i krydret kokossovs

Skrevet af , Posted in Uncategorized

.

rod i sparekøkkenet – sundt, mættende og billigt

Rødbeder rækker langt, så her er endnu en idé til mad med rødbeder, og så får du også grunden til en rødbedesuppe, fordi rødbederne skrælles og koges i små terninger. Det sparer kogetid i forhold til at koge hele rødbeder. Og så har du en start-bouilllon til en suppe.

Der er al mulig grund til at glæde sig over, at plantespisere allerede er på forkant med den nye virkelighed, der venter os og vores madvaner. Vi lever nemlig allerede sådan, som mange bliver tvunget til fremover.

Mange butikker kan ikke mere tillade sig at have strømslugende køle- og frysediske kørende. Det er ikke noget problem for plantespiserne, for vi får langt hovedparten af vores ernæring fra friske grøntsager. Lige nu er det alle de skønne rodfrugter og de forskellige slags kål. Ingen af de produkter behøver hverken køl eller frys.

Vejret kalder på hygge indendørs, og denne gryderet er perfekt til en lækker middag. Jeg tror, at også børnene vil elske både smagen og farverne!

.

brug kogevandet til en rødbedesuppe

Til denne spicy rødbedesuppe kan du bruge kogevandet fra rødbederne og halvdelen af kokosmælken fra hovedretten.

Se opskrift på rødbedesuppe med kokosmælk her.

.

rodfrugter og kål vil få os gennem en sparevinter

Rødbedmad er ikke kun godt for husholdningsbudgettet, rødbeder er også supersunde for kroppen.

Rødbeder er blandt de sundeste af de “underjordiske” grøntsager, dvs. rødder og knolde, der vokser under jorden. Men også det pæneste af rødbedens “overjordiske” del, toppen, kan spises, enten i en salat eller på samme måde som spinat.

Rødbeder indeholder mange værdifulde stoffer. De har bl.a. et højt indhold af K-vitaminer og B-vitaminer, især folat, som er vigtigt for blod og celledeling. Desuden betacaroten og C-vitaminer.

Du får også godt med kalium, der er vigtigt for blodtryk, muskler og nerver, samt andre mineraler som kalk, magnesium og zink.

Rødbeder er desuden kalorielette (kun 55 pr. 100 g rødbede) og fiberrige, og så har de et godt indhold af letoptageligt jern. Jern er en vigtig del af blodets røde farvestof, hæmoglobin, der er ansvarligt for, at ilten transporteres rundt i kroppen.

.

rødbeder med frugt

Jeg lavede retten, da brombærrene endnu hang tungt på buskene. Nu er brombærsæsonen næsten forbi, og du kan sagtens udelade bærrene, eller du kan erstatte dem med blåbær. Hvis du selv dyrker vindruer, burde der stadig være nogle klaser tilbage. Men ellers kan de også udelades. Retten er lækker – også uden frugt. De stegte løg og de krydrede kikærter bidrager med ekstra smagsnuancer til kokossovsen.

.

servér en salat til

Denne couscous-salat med grønkål, blomkål og valnødder passer fint til rødbederetten.

Couscous er ikke verdens mest næringsrige korn, men til gengæld skal couscous ikke koges – blot overhældes med kogende vand. Så sparer du energi.

Hvis budgettet er stramt, så udelad en eller flere af grøntsagerne – eller brug dem du har.

Se opskriften her.

.

rødbeder i kokossovs med krydrede kikærter

(4 personer)

1-2 brikker kikærter a 230 g netto (kan erstattes af Ingrid ærter eller bønner) 

3/4 kg rødbeder

250 g løg

olivenolie

1 spsk spidskommenfrø

2 tsk sennepsfrø

lidt hakket chili

salt, friskkværnet peber

2 1/2 dl kokosmælk eller anden plantemælk/fløde

lidt reven ingefær efter smag

1 økologisk limefrugt

100 g vindruer og/eller brombær, evt. blåbær

.

For at spare energi har jeg valgt at bruge kikærter fra brikker. Du kan bruge en enkelt brik eller evt. to, hvis retten skal være ekstra mættende.

Afdryp kikærterne godt. Lad dem gerne tørre lidt.

Du kan naturligvis også sætte tørrede kikærter(eller ærter/bønner) i blød og koge dem som du plejer. Eller måske har du et lille lager liggende i fryseren.

Skræl rødbederne og skær dem i små terninger.

Kog dem knap møre, ca. 10 minutter. Afdryp dem. Gem gerne kogevandet til en suppe som foreslået ovenfor.

Skær løgene i både og steg dem hurtigt gyldne i 2 spsk olie. Sæt dem til side.

Rist spidskommen- og sennepsfrø i 2 spsk olie, til de dufter. Tilsæt chili og kikærter og et drys salt og peber. Rist kikærterne gyldne. Sæt dem til side.

Bring kokosmælken i kog med et par spsk limesaft. Tilsæt 2 tsk reven limeskal og reven ingefær efter smag.

Smag til med salt og peber.

Kom rødbeder, kikærter (gem lidt til pynt), løg og vindruer og/eller brombær i sovsen og varm den igennem.

Servér retten med kogte korn som fx perlespelt, rugkerner, ris eller et godt stykke brød – eller vælg salaten foreslået ovenfor.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

8 Kommentarer

  1. Mariane Dalgaard Kragelund
  2. Bente Jørgensen
  3. Anni
  4. Elsebeth Jeppesen

Skriv et svar til Kirsten Skaarup Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.