SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: rødbeder og kikærter i krydret kokossovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
rod i sparekøkkenet – sundt, mættende og billigt
Rødbeder rækker langt, så her er endnu en idé til mad med rødbeder, og så får du også grunden til en rødbedesuppe, fordi rødbederne skrælles og koges i små terninger. Det sparer kogetid i forhold til at koge hele rødbeder. Og så har du en start-bouilllon til en suppe.
Der er al mulig grund til at glæde sig over, at plantespisere allerede er på forkant med den nye virkelighed, der venter os og vores madvaner. Vi lever nemlig allerede sådan, som mange bliver tvunget til fremover.
Mange butikker kan ikke mere tillade sig at have strømslugende køle- og frysediske kørende. Det er ikke noget problem for plantespiserne, for vi får langt hovedparten af vores ernæring fra friske grøntsager. Lige nu er det alle de skønne rodfrugter og de forskellige slags kål. Ingen af de produkter behøver hverken køl eller frys.
Vejret kalder på hygge indendørs, og denne gryderet er perfekt til en lækker middag. Jeg tror, at også børnene vil elske både smagen og farverne!
.
brug kogevandet til en rødbedesuppe
Til denne spicy rødbedesuppe kan du bruge kogevandet fra rødbederne og halvdelen af kokosmælken fra hovedretten.
Se opskrift på rødbedesuppe med kokosmælk her.
.
rodfrugter og kål vil få os gennem en sparevinter
Rødbedmad er ikke kun godt for husholdningsbudgettet, rødbeder er også supersunde for kroppen.
Rødbeder er blandt de sundeste af de “underjordiske” grøntsager, dvs. rødder og knolde, der vokser under jorden. Men også det pæneste af rødbedens “overjordiske” del, toppen, kan spises, enten i en salat eller på samme måde som spinat.
Rødbeder indeholder mange værdifulde stoffer. De har bl.a. et højt indhold af K-vitaminer og B-vitaminer, især folat, som er vigtigt for blod og celledeling. Desuden betacaroten og C-vitaminer.
Du får også godt med kalium, der er vigtigt for blodtryk, muskler og nerver, samt andre mineraler som kalk, magnesium og zink.
Rødbeder er desuden kalorielette (kun 55 pr. 100 g rødbede) og fiberrige, og så har de et godt indhold af letoptageligt jern. Jern er en vigtig del af blodets røde farvestof, hæmoglobin, der er ansvarligt for, at ilten transporteres rundt i kroppen.
.
rødbeder med frugt
Jeg lavede retten, da brombærrene endnu hang tungt på buskene. Nu er brombærsæsonen næsten forbi, og du kan sagtens udelade bærrene, eller du kan erstatte dem med blåbær. Hvis du selv dyrker vindruer, burde der stadig være nogle klaser tilbage. Men ellers kan de også udelades. Retten er lækker – også uden frugt. De stegte løg og de krydrede kikærter bidrager med ekstra smagsnuancer til kokossovsen.
.
servér en salat til
Denne couscous-salat med grønkål, blomkål og valnødder passer fint til rødbederetten.
Couscous er ikke verdens mest næringsrige korn, men til gengæld skal couscous ikke koges – blot overhældes med kogende vand. Så sparer du energi.
Hvis budgettet er stramt, så udelad en eller flere af grøntsagerne – eller brug dem du har.
.
rødbeder i kokossovs med krydrede kikærter
(4 personer)
1-2 brikker kikærter a 230 g netto (kan erstattes af Ingrid ærter eller bønner)
3/4 kg rødbeder
250 g løg
olivenolie
1 spsk spidskommenfrø
2 tsk sennepsfrø
lidt hakket chili
salt, friskkværnet peber
2 1/2 dl kokosmælk eller anden plantemælk/fløde
lidt reven ingefær efter smag
1 økologisk limefrugt
100 g vindruer og/eller brombær, evt. blåbær
.
For at spare energi har jeg valgt at bruge kikærter fra brikker. Du kan bruge en enkelt brik eller evt. to, hvis retten skal være ekstra mættende.
Afdryp kikærterne godt. Lad dem gerne tørre lidt.
Du kan naturligvis også sætte tørrede kikærter(eller ærter/bønner) i blød og koge dem som du plejer. Eller måske har du et lille lager liggende i fryseren.
Skræl rødbederne og skær dem i små terninger.
Kog dem knap møre, ca. 10 minutter. Afdryp dem. Gem gerne kogevandet til en suppe som foreslået ovenfor.
Skær løgene i både og steg dem hurtigt gyldne i 2 spsk olie. Sæt dem til side.
Rist spidskommen- og sennepsfrø i 2 spsk olie, til de dufter. Tilsæt chili og kikærter og et drys salt og peber. Rist kikærterne gyldne. Sæt dem til side.
Bring kokosmælken i kog med et par spsk limesaft. Tilsæt 2 tsk reven limeskal og reven ingefær efter smag.
Smag til med salt og peber.
Kom rødbeder, kikærter (gem lidt til pynt), løg og vindruer og/eller brombær i sovsen og varm den igennem.
Servér retten med kogte korn som fx perlespelt, rugkerner, ris eller et godt stykke brød – eller vælg salaten foreslået ovenfor.
.
.
Du glemmer at fortælle at kogevandet fra kikærter kan bruges til at lave en dejlig dressing, en plante mayonnaise.
Kære Mariane,
Tak for din hilsen – og reminder.
Jeg skriver jævnligt om, hvad man kan bruge forskellige ting til, fx kikærtevand til mayo eller dressing.
Det er bestemt værd at huske på, men jeg nævner ikke muligheden ved alle opskrifter.
Kh Kirsten
Sikke dejlige opskrifter til dejlig weekendmad😊🥺
Kære Bente,
Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak – og rigtig god weekend-mad til dig.
Kh Kirsten
Det smagte rigtig godt, jeg brugte 1x kikærter og 1x æble 👍skønt at der er til 2 dage, så vi flæder os allerede til imorgen ☺
Kære Anni,
Det er godt at høre, at du kan lide retten.
Det lyder fint med æbler. Tak for det tip. Og portionen er måske lige stor nok? Nå, men det er altid dejligt med rester.
Kh Kirsten
Hvad betyder en brik kikærter
Kære Elsebeth,
Brik svarer til en dåse. Blot er emballagen i karton. Spørg i supermarkedet, de vil vise dig en brik.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy