Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

26

september 2022

8

KOMMENTARER

SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: rødbedepandekager med peberrodscreme

Skrevet af , Posted in frokostretter, hovedretter

.

rødbeder elsker peberrod

Mens vi nervøst tjekker elmåleren og ryster pengepungen, er det godt at vide, at den bedste og sundeste mad også er den billigste.

Rødbeder mætter godt og rækker langt. Det er derfor stadig forholdsvis billigt at vælge rødbeder som basismad. Det samme gælder andre rodfrugter og kål.

Og det, der er så glædeligt er, at disse grøntsager ikke blot er blandt det billigste, man kan købe, de er også blandt de absolut sundeste fødevarer, vi kan spise.

Det, vi nu bliver tvunget til i disse sparetider, viser sig at være en kæmpe gevinst, både for den store smag og det gode helbred.

.

rødbeder og peberrod – god gammel bondemad

Vi har dyrket rødbeder i Danmark i hundredvis af år, og rødbeden har, ligesom kartoflen og gulerødderne, fyldt utallige sultne maver gennem tiderne.

Tidligere havde vi i Danmark ikke meget at krydre maden med. Men peberrod har vi haft, og den har været brugt som smagsgiver i umindelige tider. Og peberrod passer perfekt til rødbeder.

Rødbeder kræver temmelig lang tid at koge eller bage i ovnen. Her er sparet på energien på den måde, at de rå rødbeder rives og blandes i pandekagedejen.

.

pandekager med brombær

Mine sidste brombær og første hasselnødder kom med i retten.

Hvis du også stadig kan finde brombær, kan de med succes serveres til pandekagerne.

Hvis du tilbereder pandekagerne med sukker i stedet for salt, kan de serveres som dessert med brombærsyltetøj. Steg i givet fald pandekagerne tyndere end du ellers ville. Jeg har lavet pandekagerne temmelig tykke, fordi det er madpandekager.

Du kan også bruge brombærrene i det salte køkken og servere dem som tilbehør til pandekagerne sammen med peberrodscremen.

Men måske skal retten være mere mættende?

.

pandekager med svitset grønt

Hvis pandekagerne skal udgøre en mættende hovedret, så svits de grøntsager, du har på lager, som tilbehør til pandekagerne.

Du kan bruge løg, blomkål, broccoli, hvidkål, svampe, majs – eller hvad du har i grøntsagsskuffen. Så undgår du også madspild.

Jeg har desuden drysset med årets første valnødder og hasselnødder.

Svits findelte grøntsager hurtigt i lidt olie på panden, når du har bagt pandekagerne. Så bliver også energiforbruget til at overse.

I stedet for forslaget nedenfor, kan du bruge den pandekagedej, du plejer, og blot tilsætte de revne rødbeder.

.

rødbedepandekager med peberrodscreme og grøntsagsmix

(8-10 tykke pandekager)

100 g kikærtemel

100 g havremel (evt. hvedemel)

50 g havregryn

3 dl vand

1 tsk salt, friskkværnet peber

300 g rødbeder

100 g løg

1 spsk spidskommenfrø, evt. fennikelfrø

olie til stegning

evt. blanding af grøntsager til topping

frisk koriander eller persille

peberrodscreme:

2 dl havre cremefraiche eller anden cremefraiche

1 dl havrefløde eller anden fløde

reven peberrod efter smag

citronsaft

1 bdt persille

.

Rør dejen sammen af de to slags mel, havregryn og 3 dl vand. Tilsæt salt og lidt peber.

Lad dejen hvile en times tid, evt. til næste dag.

Riv rødbederne fint på et rivejern, eller findel dem i en foodprocessor.

Hak løgene fint.

Rør rødbeder og løg i dejen sammen med spidskommen eller fennikel.

Dejen vil formentlig være for tyk på dette tidspunkt, så tilsæt vand til dejen er som en almindelig pandekagedej.

Steg 8-10 pandekager med en diameter på 14-15 cm. Du kan også lave færre og større pandekager.

Olien skal være godt varm, når du hælder dejen på panden – og vend først pandekagen, når overfladen bobler lidt op og ser tør ud.

Steg pandekagerne på begge sider.

Svits hurtigt de grøntsager, du ønsker at servere til pandekagerne.

Rør creme fraiche og fløde sammen og tilsæt fintreven peberrod efter smag. Smag godt til med peberrod, citronsaft, salt og peber.

Servér cremen til pandekagerne sammen med de svitsede grøntsager. Drys med frisk koriander eller persille.

Nedenfor er retten også drysset med friske valnødder.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

8 Kommentarer

  1. Dorit
  2. Nanna
  3. Janos Ferenczi
  4. Bente Jakobsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.