Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

19

september 2022

12

KOMMENTARER

SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN – dhal med brændte hvidløg

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

inderne ved, hvordan man laver lækker, billig mad

I Indien har sulten altid banket på døren hos millioner af mennesker. Så hvis der er nogen, der ved, hvordan man strækker råvarerne og pengene, er det de mange indiske husmødre, der livet igennem forsøger at holde familien over sultegrænsen. Her forstår man at jonglere med få og enkle ingredienser.

Så kunne man tro, at det var mad, der sled på ens gode humør og gjorde smagsløgene triste. Men sådan er det ikke. Inderne tryller fantastiske retter frem med stor smag og med masser af bælgfrugter og krydderier. En af de retter, der kan laves i utallige variationer og som går sin sejrsgang verden over, er en dhal, en indisk linseret.

Den kan på mere end en måde varme os vinteren igennem

.

alle har ret til et fedt køkken

Mens vi i Danmark ømmer os over de hårde tider, er det værd at tænke på, at Ikeakøkkenet ikke er nået frem til alle. Endsige retten til at blive mæt.
For nogle år siden blev jeg inviteret hjem i denne kvindes køkken i Kerala i Sydindien. Jeg kom til at tænke på dette bevægende møde, da jeg lavede dhal’en. Ayesha’s køkken fik mig til at filosofere over den forkælelse, vi i Vesten, som en selvfølge, har nydt godt af i årtier i forhold til udviklingslandene.

Jeg håber ikke, at vores energimangel betyder, at vi skal lave mad over åben ild og leve uden elektricitet og vand. Men måske skal vi sende en tanke til alle de mennesker, der rundt om på jorden lever sådan hver dag. Måske vil knapheden give os en større ydmyghed overfor det, vi putter i munden. Vi har overforbrugt i årtier. Nu tvinger energi- og klimakrisen os til at skifte gear. Og det er måske ikke så ringe endda?

.

megen mad-visdom fra Indien

Mange af de retter, vi kan få råd til at spise i denne vinter, er opstået ud fra ren nød. Og det er beroligende at vide, at man kan kokkerere med få elementer og få de lækreste retter ud af det.

.

dhal med to slags linser

Jeg har brugt to slags linser i denne ret, røde linser (maasor dal) og mungbønner, der trods navnet ikke er bønner, men linser. Derfor behøver mungbønner heller ikke at sættes i blød inden kogning.

Begge slags linser leverer fremragende proteiner til en overkommelig pris. Du kan evt. nøjes med den ene slags. Eller bytte ud med flækærter.

Jeg hørte netop i radioen en kvinde beklage sig over, at hun ikke mere kan lave en kødsovs til sin spaghetti til under 50 kr. Jeg håber, hun læser med her, for så behøver hun ikke at sulte!

.

masser af hvidløg

Denne dhal får især karakter fra de mange “brændte” fed hvidløg. Det giver ikke blot en skøn smag, hvidløg virker også meget antiinflammatoriske og antioxidante i kroppen. Og det er jo en rigtig god ting her på kanten af vinteren, hvor det er klogt at opruste sit immunforsvar.

.

dhal med ”brændte” hvidløg

(4 personer)

150 g mungbønner eller gule flækærter (skal ikke udblødes)

100 g røde linser

100 g hvidløg

200 g løg

frisk eller tørret chili efter smag

2 tsk sorte sennepsfrø

1 spsk spidskommen

4 spsk kokos- eller olivenolie

1 brik hakkede tomater (ca. 400 g)

½ spsk gurkemeje

revet ingefær efter smag

rørsukker, citronsaft, salt og friskkværnet peber

frisk koriander og/eller mynte

.

Skyl linserne grundigt og kog dem i rigeligt vand 25-30 minutter. De røde linser vil koge meget ud. Afdryp linserne, hvis der er væde tilbage.

Skær hvidløgsfeddene i skiver. Skær løgene i både. Hak chilien.

Rist spidskommenfrø og sennepsfrø på en tør pande, til de dufter.

Tilsæt olien og hvidløgsskiverne. Rist hvidløgene til de er temmelig mørke, men ikke direkte brændte.

Tilsæt løgene og chilien – og måske lidt mere olie.

Lad hvidløg og løg simre ca. 5 minutter og kom de hakkede tomater med væde på panden.

Tilsæt de kogte linser, gurkemeje og revet ingefær efter smag.

Smag dhal’en godt til med sukker, citronsaft, salt og peber.

Servér retten med frisk koriander eller mynte. Jeg har også drysset med lidt frisk løgtop. Du kan desuden sætte en spsk planteyoghurt på hver portion.

.

ris eller danske korn?

Her har jeg serveret ris til dhal’en. Det er den indiske måde at gøre det på. Men vil du hellere spise et dansk produkt, så vælg kogt perlebyg eller perlespelt.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

12 Kommentarer

  1. Lena
  2. Ingerid Lassen Cristoffanini
  3. Monika Bille Nielsen
  4. Kristine Flagstad
  5. Susanne Secher

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.