Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

30

januar 2023

12

KOMMENTARER

shepherds pie – skøn comfortfood

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

dagens ret: lækker og billig “resteret”

Restemad, sparemad, hverdagsmad. Måske får du ikke lige stjerner i øjnene, og jeg er heller ikke vild med udtrykket “hverdagsmad”, for jeg synes, der skal være kræset om al mad, hvadenten det er til hverdag eller fest.

Denne ret, shepherds pie, er både en spare- og en hverdagsret, og du kan bruge de grøntsager, der er ved at “løbe ud” – men shepherds pie behøver ikke at skamme sig. Den smager skønt!

I sin originale udgave laves shepherds pie med kød, ofte lammekød, dækket af et lag kartoffelmos.

.

en gammel klassiker

Kært barn har mange navne: pien her kaldes foruden shepherds pie og cottage pie også hachis Parmentier. Det indikerer, at den kan laves på mange forskellige måder.

Shepherds pie er en gammel klassiker. Retten kendes tilbage til sidst i 1700-tallet, hvor det begyndte at blive almindeligt at spise kartofler ude i Europa. Pien blev dengang lavet med en kartoffelmos, både i bund, sider og på overfladen.

I moderne versioner af shepherds pie er det kun “låget”, der er lavet af kartoffelmos. Egentlig indeholdt pien kød, men i dag er det langt klogere at få proteinerne fra bønner eller linser. Jeg har valgt linser i denne udgave, men du kan også bruge en hvilken som helst slags tørrede bønner eller kikærter. Eller de plantestykker, jeg skrev om her.

Og så er der nogenlunde frit valg med hensyn til resten af fyldet. Jeg har til mosen anvendt søde kartofler i stedet for hvide. Men begge dele er lige fint.

Af grøntsager til fyldet kan du vælge forskellige rodfrugter, fx selleri, pastinakker og/eller blomkål eller broccoli. Du kan også bruge ærter og/eller majs. Det eneste obligatoriske er den bagte rodfrugtmos på toppen. Og så synes jeg, at svampene er vigtige.

Faktisk laves retten i mange lande verden rundt. Det betyder selvfølgelig utallige variationer.

Det er en dejlig ret, hvis der er lavvande i husholdningsbudgettet, fordi man tager, hvad man har.

.

shepherds pie

(4 personer)

rodfrugtmos:

650 g søde kartofler (evt. hvide)

350 g renset selleri

½ dl olivenolie

salt, friskkværnet peber, reven muskatnød

fyld:

150 g linser (evt. 1 dåse)

150 g løg

6 fed hvidløg

2 spsk kokos- eller olivenolie

250 g champignon

2 spsk citronsaft

300 g gulerødder eller andre rodfrugter

2 stilke bladselleri

1 karton hakkede tomater (ca. 400 g)

2-3 spsk snittet rosmarin

1 spsk Herbamare bouillonpasta eller lign.

tamari, rørsukker

.

Skær kartofler og selleri i terninger og kog dem møre i vand, der dækker, ca. 10 minutter. Afdryp dem og gem kogevandet.

Mos kartofler og selleri og rør mosen med olivenolie og lidt af kogevandet (drik endelig resten af kogevandet eller brug det i en suppe).

Smag mosen godt til med salt, peber og reven muskatnød.

Hvis du bruger tørrede linser så kog dem i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.

Skær løg og hvidløg i både og svits dem i olien, til de er let gyldne.

Skær svampene i skiver og tilsæt dem. Svits endnu nogle minutter. Tilsæt citronsaften.

Skær gulerødder og bladselleri i skiver og kom dem på panden. Hæld tomater, rosmarin, bouillonpasta og et drys salt og peber i fyldet.

Lad fyldet simre under låg 10-15 minutter. Tilsæt de afdryppede linser.

Smag godt til med tamari, sukker og evt. citronsaft.

Læg fyldet i et stort ovnfast fad eller pande og bred kartoffelmosen ud over fyldet. Lav evt. et mønster med en gaffel og dryp med lidt olivenolie.

Sæt fadet i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter, til overfladen er gylden. Sæt evt. fadet/panden under grillen et øjeblik.

Drys gerne med frisk rosmarin ved serveringen.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

12 Kommentarer

  1. helle
  2. Annelise Bentzen
      • Annelise Bentzen
  3. Louise Anker Petersen
  4. Jan Rosenlund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.