Kirstenskaarup.dk

vegetarisk og vegansk mad

tirsdag

14

april 2020

12

KOMMENTARER

shepherds pie – hyrdetærte uden hyrde

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

en lækker og billig “resteret”

Selv om påsken ikke har skilt sig så meget ud fra hverdagene, som vi kunne have ønsket os, er det alligevel hverdag igen i dag. Og selv om jeg ikke kan lide udtrykket “hverdagsmad”, så er denne ret, shepherds pie, en form for hverdagsret eller i al fald fra starten en slags fattigmandskost. Og først og fremmest er det en billig ret, hvor man kan bruge mange forskellige rester.

.

en gammel klassiker

Kært barn har mange navne: pien her kaldes foruden shepherd’s pie og cottage pie også hachis Parmentier. Det indikerer, at den kan laves på mange forskellige måder.

Shepherds pie er en gammel klassiker. Retten kendes helt tilbage til sidst i 1700-tallet, hvor det begyndte at blive almindeligt at spise kartofler ude i Europa. Pien blev dengang lavet med en kartoffelmos både i bund, sider og overflade.

I moderne versioner af shepherds pie er det kun “låget”, der er lavet af kartoffelmos. Egentlig indeholdt pien kød, men i dag er det langt klogere at få proteinerne fra bønner eller linser. Jeg har valgt linser i denne udgave, men du kan også bruge en hvilken som helst slags tørrede bønner eller kikærter.

Og så er der nogenlunde frit slag med hensyn til resten af fyldet. Jeg har til mosen anvendt søde kartofler i stedet for hvide. Men begge dele er lige fint.

Af grøntsager til fyldet kan du også vælge andre rodfrugter, fx selleri, pastinakker og/eller blomkål eller broccoli. Du kan også bruge ærter og/eller majs. Det eneste obligatoriske er den bagte rodfrugtmos på toppen. Og så synes jeg, at svampene er vigtige.

Faktisk laves retten i mange lande verden rundt. Det betyder selvfølgelig utallige variationer.

Det er en dejlig ret, hvis der er lavvande i husholdningsbudgettet, fordi man tager, hvad man har.

.

shepherds pie

(4 personer)

rodfrugtmos:

650 g søde kartofler (evt. hvide)

350 g renset selleri

½ dl olivenolie

salt, friskkværnet peber, reven muskatnød

fyld:

150 g linser (evt. 1 dåse)

150 g løg

6 fed hvidløg

2 spsk kokos- eller olivenolie

250 g champignon

2 spsk citronsaft

300 g gulerødder

2 stilke bladselleri

1 karton hakkede tomater (ca. 400 g)

2-3 spsk snittet rosmarin

1 spsk Herbamare bouillonpasta eller lign.

tamari, rørsukker

.

Skær kartofler og selleri i terninger og kog dem møre i vand, der dækker, ca. 10 minutter. Afdryp dem og gem kogevandet.

Mos kartofler og selleri og rør mosen med olivenolie og lidt af kogevandet (drik endelig resten af kogevandet eller brug det i en suppe).

Smag mosen godt til med salt, peber og reven muskatnød.

Hvis du bruger tørrede linser så kog dem i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.

Skær løg og hvidløg i både og svits dem i olien, til de er let gyldne.

Skær svampene i skiver og tilsæt dem. Svits endnu nogle minutter. Tilsæt citronsaften.

Skær gulerødder og bladselleri i skiver og kom dem på panden. Hæld tomater, rosmarin, bouillonpasta og et drys salt og peber i fyldet.

Lad fyldet simre under låg 10-15 minutter. Tilsæt de afdryppede linser.

Smag godt til med tamari, sukker og evt. citronsaft.

Læg fyldet i et stort ovnfast fad eller pande og bred kartoffelmosen ud over fyldet. Lav evt. et mønster med en gaffel og dryp med lidt olivenolie.

Sæt fadet i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter, til overfladen er gylden. Sæt evt. fadet/panden under grillen et øjeblik.

Drys gerne med frisk rosmarin ved serveringen.

.

 

.

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

12 Kommentarer

  1. Mikkeline
  2. Lone Flak Andersen
  3. Hanne Kristiansen
  4. Susi Trolle
  5. Voveca
  6. Tomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.