salat med nye kartofler, høvlede asparges, ærter og mandeldressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
små guldklumper i mandeldressing
Det er i disse uger, du skal slå til, hvis du vil nyde de nye kartofler. Om et par måneder er de ikke helt så nye og lækre og fulde af C-vitaminer som netop nu.
De små nye gastronomiske højdespringere kan spises som tilbehør til en hovedret blot med lidt god olivenolie og friske urter – men det er også oplagt at servere dem i en salat. Mulighederne er uendelige. Men da jeg også er vild med de nye asparges, har jeg valgt at blande de to store smagsoplevelser sammen i denne salat.
Jeg har høvlet tynde “bånd” af grønne asparges på et mandolinjern. Lige netop til disse bånd synes jeg grønne asparges fungerer bedre end de hvide. Og de kan sagtens spises rå og sprøde som i denne salat.
Du kan også – i stedet for de grønne asparges – tilsætte hvide i små stykker kogt ca. 2 minutter.
.
.
dild og mandler giver karakter til salaten
Som dressing har jeg valgt en mandeldressing med masser af dild. Jeg synes dild er tæt på at være krydderurternes konge.
Sprødristede mandelflager sætter prikken over i’et.
Hvis du også er glad for radiser, så tilføj gerne et bundt radiser i skiver.
.
salat af nye kartofler med høvlede asparges og mandeldressing
3/4 kg små nye kartofler
25 g mandler
1 spsk kokosolie eller anden olie
100 g sukkerærter eller bælgede ærter
2 tykke grønne asparges eller 4 tynde
dild
mandeldressing:
3 spsk mandelmel (eller malede mandler)
ca. 2 spsk vand
4 spsk olivenolie
1 tsk dijonsennep
1 økologisk limefrugt
1/2 dl klippet dild
evt. blåbær- eller ahornsirup
Kog kartoflerne lige netop møre i vand tilsat 1 tsk rørsukker. Sluk for varmen, før kartoflerne er helt møre og lad dem mørne færdig i vandet. Afdryp og afkøl kartoflerne.
Skær mandlerne i flager og rist dem gyldne i olien.
Nip sukkerærterne – eller bælg almindelige ærter.
Høvl de grønne asparges i tynde ”bånd”. Brug en tyndskræller eller et mandolinjern. Læg skiverne i iskoldt vand en halv times tid.
Pisk mandelmelet sammen med vand og olie. Tilsæt en smule sennep og et drys salt og peber.
Rør et par spsk limesaft i dressingen. Riv 1-2 tsk af skallen og tilsæt den sammen med dilden.
Smag dressingen godt til med salt, peber, sennep, limesaft og -skal samt evt. en smule sirup eller andet sødestof.
Hæld dressingen over kartofler og ærter og vend rundt i salaten.
Afdryp de høvlede asparges og læg dem øverst. Drys med mandelflagerne og mere dild.
.
.
Kære Kirsten Skaarup
Jeg undrer mig… Hvorfor koger du de nye kartofler med lidt rørsukke? Jeg har altid hørt, at netop nye kartofler skal koges med MEGET salt.
Med venlig hilsen – Johanne
Kære Johanne,
Ja, du har helt ret, det er almindeligt at koge nye kartofler med salt. Jeg har sukker-anbefalingen fra to, jeg vil betegne som eksperter: Erwin Lauterbach og en kartoffelavler på Samsø. Sukkeret skulle lokke endnu mere velsmag ud af de små nye knolde.
Men det er klart, man kan koge i salt eller sukker, som man selv synes. Men prøv engang med sukker og se, hvad der sker.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Vil man kunne bruge honning i stedet for sukker i kogevandet? Og ligeledes bytte lime ud med citron i dressingen?
Hi Pia,
Jeg ved ikke hvordan honning opfører sig, når det koges. Men prøv bare. Du kan også vælge ahornsirup eller anden sirup. Når jeg anbefaler sukker, er det fordi det lokker lidt flere smagsnuancer frem i de nye kartofler og asparges. Men du kan stadig bruge salt i vandet, som de fleste gør.
Kh Kirsten
Hej Kirsten. Tror du man kan fryse din sprøde aspargestærte?
Vh Majbrit
Hi Majbrit,
Jeg ved det ikke, men jeg ville nok ikke gøre det. Jeg er bange for, at tærten bliver lidt “sjasket”, når den tøs op.
Du kan evt. forbage en mere bastant tærtebund og så fryde den ned. Selve fyldet er hurtigt lavet, så det kan måske være en løsning for dig?
Kh Kirsten