Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

torsdag

3

marts 2016

6

KOMMENTARER

bagte karamelliserede rodfrugter med bulgur og misodip

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

gi’ rødderne en sidste chance

rodfrugter-karamelliserede-rå

Mon ikke vi alle længes efter at sætte tænderne i en nyopgravet kartoffel, at nyde de første sprøde asparges og slikke nybælgede søde ærter i os?

Vi har lige taget hul på den første forårsmåned, og det betyder, at de allerførste grønne blade er indenfor en lille måneds rækkevidde, nemlig ramsløgene og de vilde planter. Men ellers må vi utålmodigt vente på de rigtige grøntsager. Heldigvis er rodfrugterne stadig gode og giver næring og velsmag til en virkelig tilfredsstillende middag. Giv rødderne en af sæsonens sidste chancer med denne nemme ret.

Du kan vælge mange eller få rodfrugter. Det kan være kartofler, gulerødder i flere farver, jordsokker, rødbeder, persillerødder, pastinakker, søde kartofler, selleri etc. Løg og hvidløg giver et ekstra pift til rødderne.

Jeg har valgt at karamellisere rodfrugterne, men vil du undgå sukker, kan du blot udelade det søde. Du kan evt. drysse grøntsagerne med tørrede krydderurter som oregano, merian eller rosmarin.

Som tilbehør foreslår jeg bulgur med edamamebønner og et dip lavet af miso. Alle tre ting leverer gode proteiner.

Hvis du ikke tåler gluten, kan bulguren erstattes af quinoa, hel boghvede eller ris.

Den mælkesyregærede miso (god for tarmfloraen) kan erstattes af jordnøddesmør eller tahin.

 

misopasta

hvad er miso?

Miso er en “pasta”, som stammer fra Japan, hvor den har været spist i århundreder på grund af sine ernærings- og smagsmæssige egenskaber. Miso er mælkesyregærede bønner, korn eller boghvede, som tarmfloraen holder rigtig meget af. Og mere og mere forskning fortæller, at netop tarmfloraen er meget vigtig for vores immunsystem. Miso fås lys eller brun. Misoen til dippet i denne opskrift er den brune, men du kan sagtens bruge den hvide i stedet.

Miso bruges i den klassiske japanske misosuppe, som smagsgiver i mange retter, som dressing – eller som her til et dip.

Miso rækker langt (og kan holde sig flere måneder i køleskabet). Har du købt en pose, så drik gerne i den kolde tid en kop styrkende misosuppe hver dag.

Miso må aldrig koge. Så ødelægges vigtige enzymer.

 

grøntsagerne er parate til ovnen

rodfrugter-rå-karamelliserede

.

bagte karamelliserede rodfrugter med valnøddebulgur og misodip

1 kg rodfrugter, fx gulerødder i forskellige farver, persillerødder, pastinakker, rødbeder, jordskokker, søde kartofler, kartofler etc.

2 hele hvidløg

3-4 spsk olivenolie

2-3 spsk rørsukker (evt. ahornsirup)

bulgur med edamamebønner:

3 dl fuldkornsbulgur (kan erstattes af quinoa, hel boghvede eller ris)

1/2 l vand

8 abrikoser

150 g edamamebønner

25 g valnødder

evt. frisk mynte

misodip:

6 spsk lys miso (kan erstattes af jordnøddesmør eller tahin)

6 spsk varmt vand

1 dl sojafløde eller anden fløde

4 spsk olivenolie

ca. 1 spsk tamari

1-2 spsk limesaft

evt. 1 fed hvidløg

evt. chili efter smag

4 spsk sesamfrø

 

Skrab eller skræl grøntsagerne så lidt som muligt. Skær dem evt. igennem. Skær hvidløgene over på det bredeste sted. Læg grøntsagerne på en bageplade.

Pensl grøntsagerne med olie og drys med halvdelen af sukkeret og lidt salt.

Bag grøntsagerne i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter. Vend grøntsagerne. Pensl med lidt olie og drys med resten af sukkeret. Bag grøntsagerne, til de er gyldne, endnu ca. 20 minutter.

 

rodfrugter-bagte

.

bulgur med edamamebønner og valnødder

bulgur-m-edamame

Kog imens bulguren: kom kornene i en gryde med vandet. Skær abrikoserne i små terninger og bland dem i bulguren sammen med et drys salt. Lad bulguren simre under låg.

Se efter at kornene ikke koger tør. Tilsæt evt. mere vand.

Sluk for gryden efter 10 minutter og bland edamamebønnerne i bulguren. Lad bulguren stå endnu 10 minutter.

 

misodip

misodip

Rør misodippet sammen. Smag godt til med tamari og limesaft. Tilsæt evt. presset hvidløg og et nip chiliflager.

Rist sesamfrøene gyldne på en tør pande. Rør halvdelen i dippet og drys resten på grøntsagerne.

Servér de bagte grøntsager med den kogte bulgur og sovsen separat.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

6 Kommentarer

  1. Marie Estrup

Skriv et svar til Wanda Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.