ribollita – italiensk bondesuppe/stuvning
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, supper
hjertevarmende suppe som hovedret
Ribollita er en gammel italiensk bonderet, som der hæges om i familietraditionerne.
Ribollita er en mellemting mellem en suppe og en stuvning, og jeg foreslår, at man spiser den som en hovedret.
Retten stammer fra det folkelige italienske køkken, et meget fattigt køkken hvor kød var en sjældenhed.
I bogen ”Grønne glæder fra Italien” af Alfredo Tesio, som jeg var så priviligeret at udgive i 1988, beretter Alfredo om den klassiske ret:
”Det fortælles, at under de store luksuriøse middage, der blev holdt i Firenzes palæer, blev alle de iøjnefaldende retter serveret på kæmpefade. Selve fadene var dækket af et fladt halvbagt brød, der skulle beskytte det kostbare sølv. Dette brød opsugede al saften, der kom fra de retter, de adelige spiste. Når fadene blev bragt tilbage til køkkenet, hang der en kæmpe lergryde parat over ilden, klar til at blive fyldt med det kostelige brød. Der blev så spædet op med vand og alle mulige grøntsager, som kogte og kogte i timevis, fordi de store renaissancebanketter varede i mange timer, ofte flere dage …
Ribollitaen var faktisk tjenestefolkenes forret, hovedret og dessert. Retten blev med årene forbedret, glemt og genopstod så, for i dag at være en meget udsøgt ret.”
Ja, sådan kan mad altså opstå, og i dag findes der forskellige udgaver af suppen/stuvningen: nogle kommer brødet i suppen, som så bliver temmelig tyk, andre griller brødet med ost og serverer det oven på suppen, som du kan se det på billederne.
ribollita – italiensk bondesuppe/stuvning
300 g hvide bønner, canellini eller limabønner
1/2 dl olivenolie + lidt til serveringen
200 g rødløg
4-5 fed hvidløg
1/2-1 tsk tørrede chiliflager eller frisk hakket chili efter smag
2 tsk tørret rosmarin
2 tsk tørret timian
300 g gulerødder
2-3 stilke bladselleri
1 dåse hakkede tomater m væde
350 g grønkål, palmekål eller savoykål
2 laurbærblade
evt. grøntsagsbouillon
citronsaft
8 skiver daggammelt brød
evt. tør ost, evt. vegansk
Sæt bønnerne i blød natten over og kog dem i nyt vand ca. 20 minutter.
Afdryp bønnerne men gem lidt af kogevandet.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien et par minutter. Tilsæt chili og krydderurter.
Skær gulerødderne igennem på langs og derefter i skiver. Skær også bladsellerien i skiver. Snit de grønne blade.
Kom grøntsagerne i gryden og svits dem et par minutter. Læg låg på gryden og lad grøntsagerne simre for meget svag varme 10-15 minutter.
Tilsæt tomaterne med væden.
Snit den valgte kål fint og kom den i gryden sammen med laurbærbladene og evt. 2-4 dl bouillon eller kogevand fra bønnerne efter behov.
Tilsæt også de kogte hvide bønner.
Hvis du vælger at komme brødet i retten, så skær det i terninger og lad det koge ud i suppen.
Læg låg på gryden og lad ribollitaen simre 15-20 minutter.
Hvis du vil servere brødet til separat, så smør det med olivenolie og drys med reven ost. Sæt skiverne under grillen, indtil overfladen er gylden.
Smag ribollitaen til med salt, peber og citronsaft.
Servér suppen/stuvningen med de grillede brød og lidt ekstra olivenolie på toppen.
tip
Du kan bruge palmekål (i Italien kaldt sortkål), grønkål eller savoykål til suppen.
Hej Kirsten
Det ser lækkert ud, det tror jeg skal være aftensmaden i aften. Jeg har dog allerede kogt bønner, så ved du hvor mange gram kogte bønner der skal bruges? Pft Charlotte
Kære Charlotte,
Det er dejligt at have kogte bønner i fryseren, så kan man hurtigt lave en ret. Jeg har ikke nogen eksakt vægt på kogte bønner. Jeg vil tro, det skal være omkring et par dl eller lidt mere pr. person. Men vurdér selv og husk det er en hovedret, så der skal måske lidt flere bønner i end du umiddelbart tror. Og selvfølgelig færre, hvis du serverer suppen som forret.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Super god opskrift, som jeg glæder mig til at smage i aften. Meeen – du skriver, at bønnerne skal koge i 20 minutter. Det bliver de ikke møre af, 1,5 timer er mere passende.
Mange hilsner
Jytte Saugmann
P.S. Din postej ‘Stryhn gå hjem og læg dig’ er et hit her i huset..
Kære Jytte,
Jeg håber, suppen svarer til forventningerne. Hvis bønnerne er “friske” – altså ikke har stået på hylderne i årevis, burde det være nok kogetid, for de koges jo med i suppen også. Men ellers kog lidt længere. Det sker der ikke noget ved.
God fornøjelse.
Kh
Kirsten
Dejligt at høre om postejen. Det glæder mig!